citajuci tekstove na forumu i gledajuci slike vasih akvarijuma dosao sam na ideju da i ja napravim jedan. Kao sam svoj mastor zalepio sam akvarijum (sa tkk neutral profi), sklopio haubu, povezao rasvetu i ostalo. Inace akvarijum je dimenzija 110x40x30 dxvx, sa obe bocne strane u sklopu akv. se nalaze dva pregradna filtera (fil.materijal, dve atman pot.pumpe, i grejaci 2x150w). Podloga osmokat, beli i crni treset sa glinom, ljunak 1-3mm. Rasveta -
1x38w T8 - arcadia original tropical
1x39w T5 - aqua medic reef plant grow
1x39w T5 - aqua medic reef white
svaka neonka ima poseban prekidac.
od bilja:
-Hydrocotyle dissecta
-Hygrophila pinnatifida
-Hemianthus callitrichoi
-Hemianthus micranthemoides
-Hottonia palustris
-Lobelia cardinalis
-Lysimachia nummularia Aurea
-Nomaphila stricta compact
-Pogostemon helferi
-Lilaeopsis brasiliensis
kasnije planiram da ubacim neko jato sitnijih riba tipa kreljevse neonke. E sada pitanja - sta mi preporucujete za fotoperiod obzirom da je 1l=1,2w, sta mi jos predlazete od bilja za visinu vodenog stuba od 32-35cm, i dali odmah da krenem sa diy co2. Do kraja sedmice planiram da ga formiram pa cu postaviti slike.
racunao sam zapreminu bez filtera a to je 95l, duzina neonki t-5 je 85cm a t-8 je 105cm i ona malo prelazi preko filtera ali cu je na krajevima uviti u foliju.
Ja uvek krecem sa 4+2+4 (moze mrak i 1h umesto 2h). Da bi izbegao probleme sa algama drzi se fotoperioda sa pauzom. Podloga takodje jaka pa obavezno u pocetku dodaj brzorastuce bilje koje mozes kasnije izbaciti kada se akvarijum stabilizuje. Co2 moras krenuti odmah. Hemiju ne bih dodavao. Prati bilje pa ako vidis neke nedostatke kreni polako i sa hemijom ( posle par neddelja). Pozrdav
od skoro sam krenuo sa novim akvarijumom i samo problemi...
najveci problem mi pravi zrenjaninska voda, voda je jezivo zuta... u starom akvarijumu se toliko i nije primecivalo , 100l tamna pozadina, slaba rasveta... ali na novom 120x50x50, na toj kolicini vode , boja je jezivo zuta... da li neko ima resenja kako da vodi ubijem boju čč da li smem da natrpam aktivnog uglja u filter ili sta vec da radim... R/O mi je zadnja opcija...
od skoro sam krenuo sa novim akvarijumom i samo problemi...
najveci problem mi pravi zrenjaninska voda, voda je jezivo zuta... u starom akvarijumu se toliko i nije primecivalo , 100l tamna pozadina, slaba rasveta... ali na novom 120x50x50, na toj kolicini vode , boja je jezivo zuta... da li neko ima resenja kako da vodi ubijem boju čč da li smem da natrpam aktivnog uglja u filter ili sta vec da radim... R/O mi je zadnja opcija...
hvala
Ako odnese tu vodu na analizu kod nadlenih, saznaće da ne samo da je uta nego i...ove tri tačke su prećutno rečeno i kojih sve toksičnih materija ima u istoj, kada je moja koleginica sa posla, a ivi u Zrenjaninu, odnela vodu na analizu. RO joj je bio izbor broj jedan, a ne zadnja opcija, jer ima malu ;Ć;erkicu, za koju su joj preporučili, ako ikako moe i da je ne tuira i pere u toj vodi. Pa, razmiljaj o opcijama.
Edit-malo smo uskočili u temu i skrenuli je sa pravog puta. Pozdrav
Edited by krcko on 30.01.2012 23:19
a jbg, moja greska, procitao naslov `forum za pocetnike` pa uleteo sa mojim pitanjima ...
neka mi ne zamere admini , nastavicu ovde , ako treba , prebacite negde.. nadam se da ne pravim veliki posao...
a sto se tice analize ZR vode, znamo vrlo dobro sta je unutra, mada kao sto cika Krcko rece, bolje da ne znamo .. za pice je ne koristimo , sad za ostalo jbg...
@zander > a to za vreme dana piva , toce pivo kroz vodovod
nego , da li da probam sa vecom kolicinom aktivnog uglja u filteru č
neko moje misljenej je bilo da aktivni ugalj i biljna akvaristika ne idu zajedno... ali kad sam video onaj predivan aq desetoprstog i aktivni ugalj u flteru .. sve mi se pomesalo
Moda bi bilo dobro da nekako dođe do rezultata analize, pa će ljudima koji eksperti za hemiju znati ta da ti preporuče. Ljudi ne mogu na slepo. Veruj mi.