Da li je neko pokusavao vec da ostvari podrucja sa razlicitim intenzitetom osvetljenja u istom akvarijumuč
Primer: imam Pogostemon helferi i Lilaeopsis brasiliensis, jedan pored drugog. Pogostemon se siri kao sumski pozar i ako ga ne secem redovno, rasirice se preko Lilaeopsisa. I Lilaeopsis raste dobro, ali nema sanse protiv Pogostemona. I tako meni sine ideja da prvom malo usporim rast, a drugom da podstaknem. Nivoi CO2 i prihrane su isti i tu ne mogu nista, ali mi pade na pamet da nekako prekonfigurisem rasvetu tako da Pogostemon bude manje osvetljen od proseka u akvarijumu, a Lilaeopsis vise od proseka. E sad, kako ovo ostvariti a da ima nekog smisla i da akvarijum ne lici na cirkusku arenuč
Pa mogao bih ako su u pitanju stedne sijalice.Njih mozes da stavis na mestima gde ti odgovara.Bar sam ja tako radio.Ja sam opet hteo da mi blyxa bude jace osvetljena a da riciju malo prigusim isto zbog sisanja i uspeo sam koliko toliko.
Ali... kod tebe ce biti malo problem.I jedna i druga biljka traze jace svetlo a ako pogostemon lisis svetla krenuce ti u visinu.Sacekaj jos da se neko iskusniji javi pa ce mo videti