14.06.2026 10:41
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OSTALO - RAZNO » Opušteno
 Print Thread
eto, onako - razvojni put
Dusan79
Od mojih prapocetaka pa do danas, mnogo se toga promenilo u ovom hobiju. Od prve platike koju sam preplakao do nesretne kraljevske neonke koju sam sinoc zavalio u wc solju i za njom bez oprostajnih reci pustio vodu iz plasticnog vodokotlica marke "krusik", proteklo je mnogo vode Dunavom.
Da mi je neko onomad pricao da cu u akvarijum trpati CO2, Easy Life proizvode, prziti sve to sa 200 i kusur vati rasvete i to ne bilo koje nego 865, nonsalantno bi mu odbrusio da je budala i da se ic ne razume u akvaristiku. Medjutim, ja sad sve to radim i pitam ima li jos.
Naravno da ima. Smatram sebe solidnim poznavaocem ove tematike, a takodje znam da nista ne znam. To je moje polazno stanoviste u ovom zaista predivnom hobiju. Mada je to preraslo granice hobija i postalo bolesna strast, kojoj leka nema. Ali upravo je to draz cele price.
Bez lazne skromnosti, svakom novom postavkom i svakim eksperimentom, naucio sam nesto novo. Neke su stvari postale ekzaktne, a neke jednostavno ostaju u domenu teorije i prosto se moraju prilagodjavati datom okruzenju i uslovima.
Recimo, prica o potrebnoj rastvorenoj kolicini CO2 i mehuricima u sekundi koji izlaze iz DIY ili boce, moze da radi kod jednog ,a da ne radi kod drugog akvariste. Zastoč Dovoljno je da se temperatura razlikuje za 1 stepen celzijusa i da rastvorljivost bude manja odnosno veca, pa da uslovi ne budu isti i da bilje brze ili sporije napreduje, mozda cak i da ne napreduje uopste.
Svi koji se bave ovim hobijem, treba da znaju da imaju privilegiju da u sred svoje sobe mogu kad god pozele da zvirnu u drugi svet, nemi svet, svet koji se po mnogo cemu razlikuje od naseg. Svakodnevica koja nas przi i razdire nestaje onog trenutka kad bacim pogled na podvodnu idilu koju stvaram i negujem najbolje sto umem.
Htedoh da kazem da je to privilegija koju treba ceniti. Lepota koju treba podeliti sa svima. Tako i ja sada delim to sa vama koji ovo citate.

Sklad celokupnog podvodnog ekosistema kojem svi hobisti teze nije lako postici. U ovom hobiju nista, ali nista se ne desava preko noci. Potrebno je strpljenje, predanost, volja i zelja da se napreduje. Vremenom, sve ce doci na svoje. Pa sta i ako ne uspem ili ne uspete da slozite postavku kao neki tamo sa nekog tamo kontinenta. Mozda bas vi ili mozda bas ja postavim/o neke nove kriterijume.... treba razvijati mastovitost. Treba konstantno raspaljivati dete u sebi, igrati se, probati, prepravljati, ispravljati, bacati, nabavljati novo....

Upravo to sam i ja radio i radim i dalje. I radicu uvek.

Sum ergo cogito, rekose latini, ja kazem, igram se ,znaci postojim. Beer

paleoglodit
Shock hahahahahahahaha Grin Potsecas me na Umberta Eka (bez skromne lanosti Grin )
Edited by paleoglodit on 14.12.2011 22:37

biobiofizicar
Thumb up
Ma ki da sam ga ja pisa...
Ote mi reč iz pera...

Dusan79
Evo sta sam uradio. Pokupio sam sljunak sa separacije kod ostruznickog mosta, malo je krupniji nego sto sam zamisljao, ali mozda bas to bude dobro, obzirom da ce koren moci lepo da se razvija. Cirkulacija vode kroz ovu podlogu je fenomenalna, sto ce reci da podloga lepo dise.
Lako sam posadio bilje u ovu podlogu, mada sam se toga pribojavao zbog velicine kamencica.
Napravio sam i jedan eksperiment, naime, podlogu koja je vec bila u aq koji je bio aktivan oko godinu dana, sacuvao sam, jer smatram da ima brdo hranjljivih materija. Skinuo sam gornji inertni sloj kvarca stare podloge, sklonio je od ivica stakla i prekrio mrezicom za (protiv) komaraca.
Za podlogu sam naravno, kazem naravno jer se vise od njega ne odvajam, koristio JBL aqua basis plus, a po prvi put stavio i JBL tormec activ, jos jedan eksperiment, inace on ne ide u podlogu nego u filter, ali reko, ajde da zakiseli malo, preko svega, jos jedna mrezica.
Sve to sam prekrio, lepim slojem Savskog sljunka i ukrasio kamenjem, sliku cete videti.

U staklu su sada, HM, Blyxa japonica, Rotala Rotundifolia i Staurogyne sp. . Trazim jos HC i to je to, odnosno to je ono sto sam zamislio.

U januaru mi stize Aqua Medic 4x54w rasveta, odnosno fabricka konzola, visilica, koju sam zeleo jos od decackih dana, a slicne slike gledao u svojoj prvoj akvaristickoj knjizi. Uvek sam zamisljao kako cu i ja jednog dana imati takvo osvetljenje. Za neki mesec bice tu i boca za CO2, samo malo da se saberem finansijski.
Ovaj tekst je malo dosadniji od prethodnog, jer sadrzi vise tehnikalija od one trucarije iz prethodnog teksta, a i tako se osecam nakon radnog dana punog trzavica. Sad odo da zagnjurim u drugi svet i gledam biljke kako rastu!

Dusan79
Od kada sam ga prosle godine cuo i video na jednoj svadbi u uzicu, smatram ga najvecim muzicarem ovih prostora IKAD!
A ova stvar kida i bas nekako inspirise. Beer

YouTube Video

isnogood
Ludo burazeru (misim na prvi post).

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta