Akvarijum je velicine 80dx30sx35v. Oko 70 litara vode u njemu.
Rasveta: 3 x silvania luxline plus 865 (1300L) i 1 x philips aquarelle. Svetlo je upaljeno 6h dnevno.
Podloga: zemlja za cvece cisto da prekrije dno akvarijuma i preko toga sljunak granulacije 2-4mm.
Filtracija: spoljasnji stakleni filter zapremine 10l koji pokrece motorna glava kapaciteta 450l/h povezana na spraybar. Filtracijski mediji su sundjer, dzakovi od krompira i keramicki prstenovi. Dodata jos jedna slabija pumpa 200l/h stavljena iznad staklenog difuzera za razbijanje mehurica u jos sitnije i ko dodatna cirkulacija u akvarijumu.
Co2: diy co2, 2 flase povezane na stakleni difuzor koji je ispod motorne glave za dodatno rasprsivanje.
Prihrana: 2ml easycarbo svakog dana, profito 1,5ml svaki drugi dan, NO3 2ppm, PO4 0,2ppm, K2SO4 2.5ppm svakog drugog dana. Svake nedelje izmena vode 50%.
Imam jedan problem vec neko vreme pa vas molim za malu pomoc.
Inace neka alga je napala moj akvarijum i borim se sa njom vec 3 nedelje.
Neznam tacno koja je alga ali se javlja svuda, na biljkama, podlozi, kamenju.
Zelena je i dlakava. Pokusavao sam sa izmenama vode na 2 dana ali nije uspelo, pokusao sam sa povecanjem prihrane na 15ppm NO3, 1ppm PO4 ali ni to nije uspelo. Sad sam trenutno smanjio svetlo i smanjio prihranu kao sto sam naveo na pocetku, alga se razvija i dalje ali znatno sporije.
Moze li neko da mi pomogne ako zna koja je ovo alga.
Inace osim ove alge trenutno nemam ni jednu drugu. Molim pomoc ako neko zna koja je ovo vrsta da znam koj metod da primenim protiv ove napasti.
Izvinjavam se zbog kvaliteta slika, slikano je sa mobilnog.
Mislim da ce Nerite snail da ochisti ovo. Ubaci algare, sijam, anci i ostala druzina. Smanji fotoperiod, cheshce menjaj vodu i u baci neku plutajucu biljku (preporuchujem pistiu, i sam je imam u akvarijumu). Pokushaj prvo tako pa cesh videti da li ima rezultata... Srecno!
Hvala druze. Algare nemam trenutno ali uskoro cu ih nabaviti. Vec sam pokusao sa promenama vode druze ali nije nista pomoglo. Takodje sam i smanjio rasvetu tj izbacio sam jednu neonku tako da sam umesto w/l imam 0.8w/l. Probao sam i sa povecanjem doza makro i mikro elemenata ali tad je jos gore. Trenutno je svetlo smanjeno, fotoperiod je 5h i smanjeni mikro i makro ele. Cini mi se da alga slabije napreduje ali i dalje je tu. Pokusao sam i EC da nanosim direkt na algu, alga pobeli i skine se ali toliko brzo napreduje da to nicemu ne vodi. Kad bi znao samo da mi kazes o kojoj je algi rec pa da znam koju terapiju da primenim jer meni lici i na crnu cupavu i na cladoforu i na zelenu bradatu neznam vise ni sam.Edited by nislija on 03.11.2011 16:58
Zdravo drugari, konacno sam se resio algi i nadam se da ih vise necu imati u onolikom broju. Akvarijum je pretrpeo neke manje izmene, dodate su jos neke vrste biljaka kao sto su: HM, Glossostigma elatinoides, Lileopsis brasiliensis, Cryptocoryne wenditii brown, Hydrocotyle dissecta, H. verticilata, Bacopa australis, Hygrophila polysperma, Lysimachia nummularia.
Slike nisu bas nesto jer je slikano telefonom. Svaki savet, primedba i komentar su dobro dosli.
Pozdrav Nislija. Drago mi je da si se resio algi. Mozda malo previse bilja za 70l ali mislim da ces se vremenom odluciti za par vrsta sa kojim bi zavrsio postavku. Mozda bi na mestu microsoruma mogao doci isti ali sa sitnijim listovima tj neki Philippine. Samo napred