14.06.2026 07:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Osmocote exact
zander
Malo da otvorimo temu i o ovome. Nisam neto preterano čitao o ovom đubrivu, da li ga i koliko u svetu koriste u biljnoj akvaristici, ali moda neko neto pročita pa podeli sa nama, ja sam malo slab sa Engleskim a i mrzi me da čitam Smile

Da moe da pomogne oko uzgoja nekih biljaka, verujem da moe, mada kod drugih nema potrebe ya njegovim korićenjem... gledajući na koji način raste Lileaopsis u ovom akvarijumu, i kako počinje da propada kada se Osmocote istroi... tu sliku nemam Smile

Malo o Osmocotu u PDF-u - LINK

Videćete da postoje razne varijante ovog đubriva, koje se razlae za 3-4 meseca i oni koji se rastapaju neto ili mnogo sporije (16-18 meseci)

Pa reko da probam..... Wink
zander attached the following image:
osmocote1.jpg

Edited by zander on 01.07.2009 21:04

zander
Malo krupniije...
osmocote2.jpg

kojot
gde si uzimao ovočvoleo bih i da probam ovu foru sa spricem.

zander
Iz Mađarske čini mi se, mislim da kod nas nema u prodaji Frown
Uzeo sam sa DeepBluom pola pola, 1 litra izađe oko 10Eu I to je ovaj koji se rastapa na 3-4 meseca. I to zavisi od uslova, temperature...

deep blue
Pazljivo se ovim,curi to u vodeni stub na pocetku i to dobro.

Blue
Zna li neko od cega se sastoji ovo djubrivo, posto u pomenutom PDF-u to ne pise, samo NPK odnosč Ja se vise nesto ne usudjujem da stavim u akvarijum nista za sta ne znam tacno sta je i to se pokazalo kao veoma dobar koncept.

photoivek
Blue je napisao:
Zna li neko od cega se sastoji ovo djubrivo, posto u pomenutom PDF-u to ne pise, samo NPK odnosč Ja se vise nesto ne usudjujem da stavim u akvarijum nista za sta ne znam tacno sta je i to se pokazalo kao veoma dobar koncept.

onda nastavi toga da se dri i ne razmiljaj o kojekavim eksperimentima. Inače ova taktika se pokazala kao jako dobra i ja se iste te pridravam...
meni je kod ovoga najgore jako kratak rok trajanja podloge za moj ukus...

https://minepi.com/photoivek
deep blue
hm,da.ja niti sam za niti sam protiv,treba jednostavno znati sta da ocekujete od neceg.za to je potrebno iskustvo a za iskustvo eksperiment.a kad se eksperimentise nesto se nauci a nesto se prilikom toga i pokarabasi.zato ja i volim stvari za akvaristiku,jesu malo skuplje ali su mi sigurne.ako bih davao glas za osmokot definitivno moze u prvoj fazi prilikom sadjenja akvarijuma za nesto sto se zove kick-start.no i ovo treba znati kontrolisati.kasnije,hm,moze no ima malo rizika koji naravno moze biti kontrolisan posebno kad je neko iskusan.

zander
Ispod nekih biljaka sam stavio po 5-6 kuglica sa onim manjim pricom (1ml). Na dva mesta gde se nalazi Lileaopsis, a na ostalim mestima sam ga ostavio bez Osmocota, da vidim razliku.

I ja mislim da nema neke preterane potrebe za ovim, ali ko voli da experimentie i troi pare eto mu... Wink

deep blue
zander je napisao:
Ispod nekih biljaka sam stavio po 5-6 kuglica sa onim manjim pricom (1ml). Na dva mesta gde se nalazi Lileaopsis, a na ostalim mestima sam ga ostavio bez Osmocota, da vidim razliku.

I ja mislim da nema neke preterane potrebe za ovim, ali ko voli da experimentie i troi pare eto mu... Wink

Imam je jedan dobar link na poljskom ili ceskom web-u o ovom postavicu ga kad dodjem kuci.Kad se ide na translator moze se sa engleskog citati ok ali na srpski....

photoivek
deep blue je napisao:...za to je potrebno iskustvo a za iskustvo eksperiment.a kad se eksperimentise nesto se nauci a nesto se prilikom toga i pokarabasi...

za ovo sve treba dosta vremena a pogotovo ako neto čovek zezne da bi ga ponovo ispravio...
ja zato sve provereno radim jer nema vremena, a uz to ni volje da gubim ivce ako će mi nečiji ili moj provern metod ostvariti eljene ciljeve!
divno je eksperimentisati. moda kada budem u penziji....

https://minepi.com/photoivek
krcko
Dosta mi Zander postaje sumnjiv sa ovim pricevima Wink . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
To mi kau i u apoteci Wink

pesavranjanac
GrinThumb up

zander
Novije generacije Osmocot exact đubriva se proizvode od 2005 godine. To nazivaju (4-om) generacijom ovih đubriva. To je poboljana varijanta đubriva, za razliku od ranijih, kao to je druga generacija ovih đubriva, koja je otputala neujednačeno hranljive elemente u vodu, uglavnom u startu vie, kasnije slabije.

U ovoj generaciji (4-oj) nema opasnosti od predoziranja usled neujednačenog otputanja hraniva u vodeni stub, ali moe da bude usled velike količine upotrebljenog Osmocota, isto to vai i za treću generacijiu. Svi mikro i makro su unutar opne i ravnomerno otputaju, kao prvo u zavisnosti od temperature, a pored toga i drugih faktora, na primer ph ili veći uticaj bakterija u podlozi koji razgrađuje, ali uglavnom temperatura je glavni faktor.
U trećoj generaciji ovih đubriva postoje tri varijante:
1. low-start
2. standard
3. high start
Ovo bi bio dijagram otputanja ovih đubriva:
lowstandardhigh.jpg

zander
Ta đubriva se proizvode od 1999. godine.
Generacije Osmocote exact đubriva koje bi mogle da imaju primenu u biljnoj akvaristici bi bile treća ('99g.) i četvrta ('05g.)
Ovako bi izgledalo rastapanje đubriva u vodi treće i druge generacije:
curenje.jpg

zander
To bi bio problem naglog otputanja hraniva u vodu i tu bi imali problem sa algama definitivno... Naravno ukoliko bi koristili veću količinu. To bi bilo naglo 'curenje' hraniva u vodeni stub.
Najnovija generacija ('05g.) mislim da nije dostupna trenutno na naem tritu, sva sreća pa ova treće generacije moe da se nabavi i kod nas. LINK
Od đubriva četvrte, najnovije generacije, postoje đubriva sa dve krive otputanja hraniva u podlogu.
1. Hi-end
2. Protect

Osmocote exact, treće generacije pored tri standardna otputajuća faktora koja su navedena, dostupan je po različitim vremenima otputanja hraniva, koja idu od 3-4 meseca pa i do 16-18 meseci, na temperaturi od 21C.
U akvarijumskim uslovima bi to bilo malo drugačije.
osmocotetemp.jpg

Edited by zander on 06.07.2009 23:34

zander
Način primene ovih đubriva koje bi ja definitivno odobrio bez ikakvih neeljenih posledica bi bilo korićenje koje sam u prvom postu naveo, pric pod koren... Wink
Pozdrav Beer
Edited by zander on 05.07.2009 23:52

zander
Evo jedan deo sa ASW-a gde Tom Barr spominje Osmocot. (9 post) LINK

Ovo bi definitivno moglo da bude jako dobar izbor hranljive podloge, u predhodnom postu sam se malo ogradio od neeljenih posledica koje bi se mogle "moda" desiti kod nekog, pa sam rekao samo pric pod koren. Sad se ispravljam, kompletan hranljivi sloj ispod podloge moe da se uradi sa ovim đubrivom. Isprobano i provereno je nekoliko puta...

zander
Sastav mikro i makroelemenata u Osmocotu:
osmocote0212.jpg

Edited by zander on 28.08.2009 15:32

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,495 jedinstvenih poseta