Ovaj, ne znam da li sam ostavio temu na pravom mestu ali hajd sad...
Ovako stoje stvari... Razmishljao sam da li je cirkulacija vode u mom akvarijumu zadovoljavajuca, i kad sam malo bolje pogledao mislim da nije... ( Slika 1 ).
EDIT: Zaboravio sam problem isparavanja. Mislim da se vidi na slici gde je trenutno stavljeno staklo, samo bih dodao na desnoj strani josh jedno parche stakla, dok na levoj josh uvek nisam siguran kako da reshim... Ali smislicu nekako...
To je josh jedan razlog zbog koga bih promenio raspored creva...
Shta vi misliteč
Edited by Vlada991 on 19.10.2011 11:56
Druze, onako kako bi ti uradio, to je po mom skromnom misljenju sasvim ok.
Nemoj se zamarati mnogo time, nabitnije da imas balans hemije, svetla i CO2.
Neces verovati ali imam preko mesec dana u pogonu akvarijum u kojem imam Terra Magmu, rotalu, hm , glossu, elocharis parvulu,eleocharis acicularis,marsileu, neku mahovinu i hydrocotilu disectu i to sve je stalo u 10 lit.
Bez hemije, bez filtera, bez grejaca.
Sve raste kao da su normalni uslovi! Algi gotovo da nema.
Akvarijum je eksperimentalni pa cu ga predstaviti za koji dan.
Da ne smaram, uradi svoju varijantu. Ako kod mene gde stoji voda bukvalno, sve radi ok...mora i kod tebe :-)
Sto puta receno, ali nije na odmet jos jedared: svaki staklenac je prica za sebe i uspesna rutina je majka mara akvaristike...
Nekome pije vode jaka cirkulacije, nekome slaba, nekome ovako, nekome onako postavljeni usisi,... itd, itd,...
Ako zelis da se igras i eksperimentises sa cirkulacijom slobodno navali....
Ako imas stabilan akvarijum, sa stabilnim uslovima koji te zadovoljavaju zasto menjati (sem ako ne zelis da se igras)
Jos jedna stvar je jako bitna u ovom hobiju, a to je strpljenje i vreme.
Previse promena u kratkom roku moze izazvati disbalans i neke posledice kojima je kasnije tesko naci uzrok...
JA uvek predlazem lagano i postepeno da ne sagoris na pocetku, a za eksperimente se uvek moze odvojiti posebno staklo.... Doduse treba se paziti da od silnog eksperimentisanja ne doguras do 13 hobistickih stakala... To je ipak previse za odrtavanje i nije za obicnog hobistu na duze staze - pricam iz licnog iskustva....
Prvo, hvala svima na odgovorima. Uhm... ovo nije nikakav eksperiment. Hteo sam da preusmerimm cirkulaciju kako bih zatvorio akvarijum staklom... to mogu jedino kako sam gore zamislio. Poshto kazete da neko ima nikakvu neko jaku cirkulaciju, ja cu pokushati ovako kako sam zamislio.
Sto se cirkulacije tice bitno je da motorna pumpa izbacuje vodu ka jenom uglu akvarijuma, a da usisna cev bude na suprotnom kraju po diagonali, a sto se tice odavanja vlage ja ne koristim nikakva stakla izmedju rasvete i povrsine vode... POZDRAV!!!