14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Novi 80x40x40
ZoSo
U ponedeljak idem po aq.,pa je vreme da potrazim pomoc od vas u resavanju mojih mnogobrojnih dilema.Osim aq. od opreme imam samo jos tetrin kanister EX700.Akvarijum nece biti klasicno biljni,ali ga planiram maximalno ubiljiti,koliko to ostali uslovi budu dozvolili.Stvar je u tome,da riblji svet koji planiram za aq. nije bas adekvatan za sve biljke,pa cu morati da obratim paznju i na odabir biljaka.Biljkama bi ponudio kvalitatniju podlogu,ali mislim da ne smem da preteram,posto osvetljenje planiram srednje(oko 0,4w/l),a ni co2 mi nije u planu(u skorije vreme),ali planiram da koristim Easy Carbo.Zasad od podloge imam kantu(5,8kg)tetrinog substrata,planiram jos da kupim treset,i preko toga aquaclay.Od biljaka bi uzeo anubije,cripte,neke ne zahtevnije rotale,a imam vec u malom aq. nesto mahovine pa bi od biljaka okvirno to bilo to.Zanima me sta vi mislite o svemu ovome,da li cu uspeti da izbalansiram neke solidne uslove za biljke na ovaj nacinčZa prvi put toliko,davit cu vas jos obecavam Grin,pozdrav!Beer

photoivek
koje si ribe nameravao da stavič

https://minepi.com/photoivek
ZoSo
Izmedju ostalih macracante,trichogastere,colise,frenatusa...

photoivek
ZoSo je napisao korisnik:
Izmedju ostalih macracante,trichogastere,colise,frenatusa...

macracante nisam drao a čuo sam i čitao da bue listove biljaka ako poele biljnu hranu tako da na to treba da obrati panju!

trichogasteri i colise mislim da nikakvih problema biljkama neće praviti jedino to su malko veće ribice...

frenatus stvarno ne znam ta je...

u svakom slučaju mislim da ti ovaj izbor riba neće praviti velike probleme biljkama!

paleoglodit
Sto se botia tice a koje su ujedno i jedini problem u tvom slucaju najsigurnije je da ti aq bude bogato ubiljen i da su biljke vec ukorenjene pre ubacivanja botie.
To ipak moze funkcionisati ali tesko je saditi nesto dok su one unutra jer umeju da rove i cupaju biljke. Moze se desiti da vremenom spadne to divljastvo makrakanti i vazno je hraniti ih i sa spirulinom tj nekom biljnom hranom (granulama ili tabletama).
Znaci kad posadis aq sacekaj dva meseca da se sve razraste pa onda ubaci makrakante.Naravno to se odnosi na mekse biljke a ne na anubije i slicno. One su bezbedne.
Photoivek, frenatus je Epalzeorhynchos frenatum, onaj sto lici na bicolora ali ima sva peraja crvena i nije crn nego siv. Negde ga zovu frenatus a negde frenatum.
Edited by paleoglodit on 14.03.2009 09:45

ZoSo
Pa dobro,manje vise sam tako i zamisljao sto se ribica tice.Samo me jos zanima misljenje sto se kvaliteta podloge tice,kako sam naveo u prvom postu!Ako sam dobro ukapirao,svi potrebni uslovi za biljke moraju biti u ravnotezi inace krecu algečč!Po mom bukvalnom svatanju to bi znacilo, da ne smem preterati sa hranjivom podlogom a da ne pojacavam i svetlo,dodajem co2 i ostale hranjive sastojke za biljke!!čMalo sam se upetljao,ali se nadam da razumete moje mukeGrinWink

silwert
odma da ti kazem frenatus i botia rastu malo vecih dimenzija nego kolisa i trichogaster pa ti ne bi preporucio da njih stavljas u biljni aq
zasto umesto te tvoje kombinacije nebi probao da stavis neke americke ciklide , patuljaste koji rastu do 7-8 cm koji nece praviti krs u aq
tu bi mogao da probas sa pod 2 para ramirezia ili nekim apistoramama par ancistrusa , mozda nekog culi-culia koji je extra u biljnom aq
mozda ili nekog africkog ciklida tipa kribenzis

photoivek
tebi treba tačno ono to jo nisamo izbacili na sajt a to su neke opte informacije u delu tekstovi a mogle bi i u početničkom delu foruma biti postavljene kao sticky teme....

deep blue javi se. Wink

zander
Ajde trihogastere, al razmisli malo za botie i frenatusa (kojeg ja isto nikad nisam drzao). Ako bi trazili neki kompromis izmedju riba i biljaka koje si naveo da bi drzao, onda bi ti moj savet bio kao sto kaze Silwert da probas sa nekim patuljastim ciklidima. Apistograme, Ramirezie i uz to jos neku jatnu ribu... Ali izbor je na tebi mi smo ovde samo da te zbunimo Wink

paleoglodit
Frenatus nije neki problem on je vise algar mada ne nesto posebno efikasan . Velicina mu je max 14 cm mada tesko dostigne taj max.

ZoSo
Pa stvari stoje ovako.U akvarijumu od 40l imam gore navedene ribice,pa delom i zbog njih sam se odlucio za veci aq.!Drugi razlog je sto tamo nisam stvorio nikakve uslove za bilje posto sam ga odradio za jedno popodne,i tako traje vec 3. godinu.Znam da za botije i ovaj aq. vremenom moze biti tesan,ali Boze moj ako do toga dodje uradit cemo veci aq i reseno.Znam za ciklide,ali posle 30 godina zelja mi je da maximalno odradim neki nazovima mozda "biotopski",sa tim pretezno azijskim stanovnicima.To su trenutno neka moja razmisljanja,pa uz vasa iskustva i korekcije,optimista sam sto se konacnoga ishoda tice.Hvala na dosadasnjim odgovorima,kako mi se cini vec sam duzan nekoliko turaBeer,ali i to se da resiti!
Edited by ZoSo on 14.03.2009 13:20

deep blue
Ja cu ti napisati moje iskustvo posto imam takav akvarijum(5cm vislji).1.mrzim taj akvarijum posto nisam nikada uspeo da nepravim rasvetu na njemu kakvu sam hteo (nit je 60 nit je 90cm a makara da je 70 ili 100cm) naravno pricam o T8 rasveti.Ako ces ici bez CO2 0,25-0,30w/l ti je sasvim dosta dve neonke od 60cm jedna pored druge npr. 865 i 840 ili 865 i Aquarela.U radnji koja se zove Dioda imas dobre reflektore za 1xT8 ali se lako prepravi da radi na duploj aramaturi,sinoc su kod mene Zander i Srafciger videli kako radi(sve dok nisu naceli drugu flasu piva tad se percepcija izgubila:beerSmile.Crypte,manji Ehinodorusi,Hygrophile,Anubije,Microsorumi,Sagitarije,Valisnerije,mahovine su dobar izbor.Nije problem u hranjivij podlizi ali Tetrin i Serin supstrat je tesko sranje,za malo para najbolje ces proci sa onim sto sam ti napisao u pp.Mozes cak i zemlju da mineralizujes mada mislim da ce kasnije biti problema a ti si pocetnik,no moze i tako.Ono sto te moze zeznuti jeste previse ribe sa jakom metabolizmom (citaj puno NO3,PO4 i organske materije koja nastavlja da se raspada.1 odrastao discus ima metabolizam jednak metabolizmu 133 odrasle crvene neonke(Degen).Preporucujem 2-3 makrakante,1 franatusa ili bikolora i zaboravi na trihogastere,colise stavi isto 2-3.Pocni vise da gledas Haracine-tetre imas predivnih a zivot u jatu ima svoje cari ako ih budes dugo gledao shvatices sta ti pricam.Nisam siguran bas da racici mogu sa prozdrljivim bocijama i nemirnim franatusom.Dobro je dodavati pro fito oko 1ml/svaki drugi dan.Povrsinske biljke resavaju probleme algi u ovakvim akvarijumima.1/3-1/2 vode obavezno izmeniti nedeljno.Svakih mesec-dva izvakumiraj malo podlogu a filter obavezno operi 1 mesecno(nema u otpadu nista sto nemozes dodati spricem s tim sto spric neizaziva alge) .CO2 mozes probai u DIY varijanti,mislim da je DIY za ovakve akvarijume cak nabolji,nije teko napraviti ga cak ni odrzavanje nije tesko.Da,u ovaj akvarijum nemoj stavljati vazdusnu pumpu samo dobro pomeranje povrsine,imas spraybar u kompletu tog filtera.....eto. Ovo je akvarijum kod musterije 1 mesec nakon postavljanja cak su i dimenzije slicne.Akvarijum se dosada dosta razrastao a ja sam ostao i dalje ocajan fotograf.GrinGrinGrin
deep blue attached the following image:
img_0286.jpg

Edited by deep blue on 14.03.2009 14:49

deep blue
Jos jedna
deep blue attached the following image:
img_0263.jpg

Edited by deep blue on 14.03.2009 14:56

Laki_90
Akvarijum je super.Svidja mi se to sto nema pozadinu i to sto nije prepun bilja.Cool

kojot
iskreno dobar je i aq i fotka,barem prva:p

photoivek
samo to je taj akvarijum jedan za primer a ne od ZoSo-a koji se raspituje ta da radi....Wink
Edited by photoivek on 15.04.2009 21:29

ZoSo
Ovakva postava bi sigurno izdrzala moje teroriste,deep blue mi cita misli.U ovom slucaju meni se samo bela podloga ne svidja(zato vas i gnjavim za clay)Grin Posto planiram i mali aq. da zadrzim u funkciji,nije problem da eksperimentisem sa ribicama,pa mozda budu i neke jatne,ali otom po tom.Moram da priznam da mi je mnogo toga sad jasnijeCool,i ne preostaje mi nista drugo nego da od ponedeljka batalim teoretiku i da pocnem da i radim nesto,da i u buduce ne bi drugi morali postavljeti slike na moje temeGrinBeer

deep blue
Odlicno oko imas ZoSo i ja mislim da bi bila bolja crna podloga,no tada to nisam imao,nesto imam negovestaj da ce i toga biti ali dok nevidim neverujem.

ZoSo
Pa sad ta crna podloga je definitivno reena!Podloga će da izgleda ovako:treset iz Vlasotinskog jezera,kiseli treset Ph4(reče mi blue juče kako se zove,ali je naučnik zaboravio),JBL Florapol 200 i moda Tetrin substrat(moda je ostavim za onaj 40l kad je uskoro razbucam).Prvo postavljam treset,pa preko toga JBL pomeano sa tim crnim oderom,da dobijem 2-3cm te"hranjive" podloge.To ću da pokrijem mreom za komarce,i na kraju ide 25kg odera,koji ću da priloim i na fotografiji.Znam da večina na ovome sajtu sve ovo dri u malom prstu,ali se ja ipak nadam se da će nekome koristiti ovo moje krabanje,i dati ideju ili reenje na neka pitanja.Sada mi stvarno nedostaju samo neki detalji,pa aq. ulazi napokon u "pogon"!Pozdrav,i hvala na dosadanjoj velikoj pomoći!
ZoSo attached the following image:
b_1.jpg

krcko
Vidi , deep , nije ni ovo vie problematična duina , ako je izbor T8 neonki . Dve-tri godine unazad pojavile su se kod vie proizvoćača snage od 25 W i duine 75 cm. Akvarijum dimenzija 80x40x45 prvobitno sam mislio osvetliti sa 4 ove , a onda je iskočila pogodnost nabavke 2+2x24 W T5HO , tako da sada imam i kolekciju ovih od 25 W a ubudio sam dve kod Discusa da podignem tanano Ferplast fabričko osvetljenje na 0,5 W/l iliti sa low uskočio na donju granicu midlight .
Sve ovo je pisano da ZoSo razmisli i o ovim neonkama , ako treba vie svetla . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,495 jedinstvenih poseta