14.06.2026 06:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Nomd Pihenhelye - kisleon
kisleon
Kako sam se doselio ovde kod babe, odmah sam se bacio na poso da sredim neto sebi za duu Smile. Ovo je početak jedne nove priče i nadam se da ću je i zavriti.

Poto se stalno selim kao nomad, ovaj akvarijum je dobio ime "Nomd Pihenhelye", to znači odmaraliste nomada na mađarskom jeziku.

Formirano: 10. IX 2011
Dimenzije: 50 x 33 x 33cm
Osvetljenje: 2 x tedljive sijalice "Volta" od 25W i 2700K
Filter spoljni, Atman grejač od 100w, Atman potopna pumpica, CO2 kvasac + ećer
Podloga: Tetra Plant Complete 2.8kg, preko toga pesak 1.5 - 2.5mm granulacije

Biljke:
Cryptocoryne pontederiifolia
Cryptocoryne (ne znam koja je, neka crvena)
Hemianthus micranthemoides
Marsilea hirusta
Glossostigma elatinoides
Eleocharis parvula
Eleocharis acicularis
Echinodorus (ne znam koji je, listovi mi liče na ocelot i ima spiralne lisne drke)
Pistia stratiotes
Kasnije ću moda dodati malo mahovine.

Ribe:
Ima par riba koje će da putuju čim im nađem dom, a ove ću ostaviti:
Imam jednog malog ciklida Nannacara anomala, 2 Otocinclus affinis i dodaću malo jato nekih sitnih riba, jo ne znam koje.

Ostali stanovnici:
Neocaridina heteropoda
Melanoides tuberculata
Clea helena

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1685.jpg

U jednoj zgradi gde sam iveo sa devojkom do nedavno, u podrumu sam naao akvarijum sa slomljenim dnom. Napisao sam na oglasnu tablu da sam zainteresovan za taj akvarijum i niko se nije javljao 2 nedelje. Sreo sam jednu bakicu na hodniku i rekla mi je da su se ti stanari odselili čiji je bio akvarijum. Ja sam ga uzeo i kod staklara sam zamenio staklo za 300 din.

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1686.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1683.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1687.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1688.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1690.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1694.jpg

Spoljni filter za ovaj akvarijum nisam imao, pa sam napravio na brzaka jedan od 6 litarske PVC boce.

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1699.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1700.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1702.jpg

Ovo je slika posle vađenja ruku iz akvarijuma:

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1706.jpg

Ovo je slikano 12. IX 2011.

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1866.jpg

Malo ivog sveta:

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1890.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1872.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1933.jpg

CO2 sam namestio 15. IX 2011. Slike sam malo ikrabao da bi laik znao u ta gleda.

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_1896.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/grtdf.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/fgsreaf.jpg

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_14898.jpg

Trenutna boja je zelena koja vuče na uto.
Edited by kisleon on 21.09.2011 14:23

kojot
Mogu da ti kazem da mi se drvo jako svidja, kao i nacin na koji si ga postavio.
Takodje mi se svidja sto je sve moguce u varijanti uradi sam . Thumb up

biobiofizicar
Bravo za prikaz, i meni se svidja postavka, sa biljkama kada se razrastu ovo moze super, super da ispadne.

Ipak zamena dna na nepoznatom matorom akvarijumu.....Frown
Cuvaj se da ne potopis ovaj nomadski sator kod babe u koji si se nedavno doselio - smo bi ti jos to trebalo....GrinBeer

Panco
Lep prikaz.Applause

mladinaucnik
Prelepo.
I ba lepo opisano za nas početnike kako napraviti DIY CO2. Lepo iskomentarisano

Dejan Stefanovic
lepo sve opisano i objasnjeno, svidja mi se kako si uklopio kamen i drvo Thumb up... koje su dimenzije akvarijumač
POZDRAV!!!

kisleon
@kojot
I meni se sviđa drvo, to drvo sam naao na obali Dunava.

@biobio
Misli na filter da ne napravi potopč Zadovoljan sam kako radi, samo mi je teko da ga namestim kroz taj krov ako povuče vazduh. Ako povuče vazduh i nisam kući... biće curenja sa strane. Prvo sam hteo neki "hang on" da mu nakačim, ali mogu samo sa strane, jer na prednjem i zadnjem staklu ima ojačanje, pa sam mislio da neće estetski izgledati lepo. Izgleda da nije toliko mator ovaj akvarijum, pregledao sam ga dobro, silikon na spojevima izgleda kao na novom, nema ogrebotine, moda nisu znali da trebaju da ture stiropor ispod njega... i pufff :p

Za sad ću samo da nadgledam biljke kako napreduju, a kasnije ću praviti i neku pozadinu. Beer

kisleon
Zaboravih dimenzije! Through wall, evo sad ću dopisati i to.

StefanovicV
Lep je Smile
Mislim da bi jos lepse izgledao kad bi stavio crnu pozadinu Wink

kisleon
Ne bi stavio crnu, i ne bi stavio samolepljivu, jer posle ne mogu da je skinem. Biće i pozadine Thumb up

kisleon
Promenio sam jednu sijalicu za General Electric 20W 4000K
Mislim da bi bilo dobro meati ove dve sijalice, jer u ovoj novoj vie ima plavog spektra a ova stara mi vuče na uto. Biljke vole taj plav spektar, ali malo me brine zbog algi, jer i oni vole.

kisleon
Ipak sam stavio crnu samolepljivu... Smile
Sad su dve sijalica od 6400K i 25W, sad je 1W na 1L
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_2934.jpg

valisnerija
Vrlo lepo je ispao malisan,ali definitivno je ovaj ehinodorus suvisan!Thumb up

kisleon
Update:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/Aquascaping/Nomad%20pihenohelye/IMG_3491.jpg

Dusan79
Xtra simpaticno stakalce. Thumb up

kisleon
Imam prakastu algu na staklima, nedavno sam čupao biljke koje ne pripadaju nekim zonama, pa i to pluta, jednu mahovinu od one dve koje plutaju sam menjao za neku drugu biljčicu, nije ba neki red i pedanterija u akvarijumu, ali to je sad trenutno stanje.

Hvala. Beer

kisleon
.
kisleon attached the following image:
img_5508.jpg

kisleon
Planiram da se reim algi... Smile
U desnom uglu ispred valisnerije sam zasadio mikrosorum i voleo bih da mi bude gust kao na slikama kakav viđam, nikad nisam drao due mikrosorum u akvarijumu jer sam uvek neto menjao i uvek se vraćao teglicu na emerzno. Hydrocotyle to pluta neće ostajati, tu je samo privremeno, putovaće kod kominice. Napred sam odvajao Marsileu od Glossostigme i napravio sam rupu, valjda će se popuniti dok ne smanjim količinu algi.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta