Smislio sam i napravio hvatalicu za one sitne, dosadne pueve (Ramshorn snail) koje je skoro nemoguće ukloniti nekim konvencionalnim metodama. Znamo svi kako izgleda akvarijum kada se prenamnoe.
Hvatalica je prilično jednostavna, i liči na DIY CO2 sistem. Od materijala je potrebno:
1. Crevo za vazduh, proizvoljne duine: 2 komada
2. Slamčice: 3 komada
3. Cevčica sa suenjem na vrhu ili neto slično (iskoristio sam deo koji se dobija uz prelivne cevi, za aeraciju): 1 komad
4. Mala boca
5. Velika boca
6. Silikon (koristio sam onaj koji se nanosi toplotnim pitoljem)
Napravimo otvore na zatvaračima boca i kroz njih uvedemo krajeve creva/slamčice. Koristio sam slamčice zbog lakeg "upravljanja". Sav prostor oko creva/slamčica se onda fino zalije silikonom.
Na ovoj slici je zelena slamčica deo kojim se love puevi. Crevo na drugom kraju ide kroz zatvarač male boce koja će sluiti kao kanister u kome će se zadravati ulovljeni puevi.
Na ovoj slici se vidi to suenje na cevčici koje sprečava pueve da odu dalje u veliku bocu (zeleni vrh).
Na ovoj slici se vidi montirana "aparatura", spremna za rad. Za pokretanje u rad je dovoljno postaviti veliku bocu na najnii deo, povući ustima vazduh preko roze slamčice koja viri iz velike boce sve dok voda ne krene. Lov je počeo!
Za nekih 3 - 5 minuta rada evo ta je stiglo u mali kanister: bilo je preko 30 komada