14.06.2026 10:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Plavo zelena alga
tripko
Pored braon algi koje imam u prednjem planu po staklu, a to sam resio pojacavanjem svetla i tek ce da vidimo rezultate. Pojavile su se na podlozi koji je od kvarcnog sljunka plavo zelena alga iskljucivo u prednjem planu i nisu velike tipa 2-3 cm2 u grupama rasprosranjeni.

Specifikacija 80L 4xt8 neonke, grolux, lumilux, philips 765 i 865. Filter je unutrasnji atman at f102. Posto jos uvek nisu mi na biljke krenule te alge a i planiram da rasformiram i napravim nov setup dal da probam da resim taj problem i kako.

Poz Nemanja

Srafciger: Molim Vas da ne pisete naslove tema velikim slovima!
Edited by Srafciger on 20.06.2009 17:08

kojot
Cyanobacteria ce nestati sa dodatkom eritromicina,samo pre toga procitaj iskustva kolega

LINK
Edited by kojot on 20.06.2009 16:19

photoivek
evo i ta txt Duka bojića (jo nije postovan iz tehničkih problema iako je davno preveden) kaze za ovu vrstu algi:

Plavo zelena alga, iako se tako zove, to zapravo nije. Ova alga je zapravo cijanobakterija. Ona formira sluz plavo-zelen boje i pokriće bilo ta u kratkom periodu. Moe se mehanički ukloniti ali će se vrlo brzo vratiti ukoliko se kvalitet vode ne popravi. Moe se tretirati eritromicin fosfatom, ali ovo takođe moe imati uticaj i na nitrifikacione bakterije u filteru i na ljunku. Kada cijanobakteriju ubijemo algicidom ona će početi da truli i time da smanjuje količinu kiseonika u akvarijumu. Kako nitrifikacionim bakterijama treba kiseonik za prevođenje amonijaka/nitrita u nitrate to znači da će se ovim usporiti proces nitrifikacije. Ukoliko upotrebite algicide obavezno proveravajte nivo amonijaka/nitrita. Uklonite sve alge koje vidite da bi ste sprečili njihovo truljenje u akvarijumu. Pojedini akvaristi koriste metod zamračivanja na po 4 dana tako to ga u potpunosti zamrače crnim kesama.. Poeljno je pre zamračivanja podići nivo NO3 na 10-20ppm kao i usisati sve vidljive alge pre i posle zamračivanja. Nakon zamračivanje Egeria densa i Ceratophyllum demersum su vrlo poeljne biljke da budu u akvarijumu. Ove biljke luče antibiotičke materije koje mogu sprečiti nastajanje cijanobakterije. Postavljanje dosta brzorastućih biljaka i doziranje nitrata 10-20ppm (u biljnim akvarijumima) od prvog dana postavke akvarijumakao i usisavanje podloge (u ne biljnim akvarijumima) je najbolji način se spreči pojava cijanobakterije. Cijanobakterija se javlja u akvarijumima sa niskim nivoom nitrata jer moe iskoristiti atmosferski azot. Ova alga ne voli viskok nivo CO2 kao ni nisku vrednost pH kao ni jako strujanje vode. U najvećem broju slučajeva je uzrokuje previe organskih materija. Zbog ovoga pokuajte da uklonite sav organski materijal koji truli u vodi kao i da odsečete sve stare listove koji u vodu isputaju hranljive materije.

https://minepi.com/photoivek
tripko
Najvise me brine ovakvi uticaji na kozice koje imam jedno 20tak kao i razbore o kraljevske neonke. A i nemam vazdusnu pumpu jel spray bar_om ubacujem vazduh u aq. A koliko bih serin algovec pomorao.
Jedna sreca sto imam prazan aq od 40L ali bez filtera podloge....

deep blue
ako je nema puno izvuci je jednostavno crevom,ja sam je par puta tako izvukao no pitanje je sta je dovelo do nastanka ove alge,kad nadjes uzrok i otklonis ga nece vise biti problema..

tripko
Verujem da je glavni uzrocnik trulenje biljaka, kao sto mi se desava sa giganterijom ali eto nju redovno seckam, sutra cu temeljno da usisam dno i da zamenim 25L vode kao sto radim svake nedelje i trule biljke da pocupam.

deep blue
Kako uspevas crni sine da upropastis giganteučččPa ona kod mene raste u nekom polumraku.Kod tebe bas nesto nevalja.Hajde nam jos malo opisi sistem ako te nemrzi siguran sam da mozemo da nadjemo i uzrok zasto ti biljke trule.Thumb up

tripko
Giganterija napreduje ok od jedne u pocetku sada ih imam oko 7 da ih nazovemo novih grupa. Nego kad ga skratim vrh pocne da truli ali ne svaki najvise stradaju oni koji su ispod spray bara tj mlaz direktno udara u njih pa je o moze biti uzrocnik.
A podloga je kvarcni sljunak+ treset u carapama. i pokusao sam da ih presadi ali su se zalepili za carapu debelo.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,953 jedinstvenih poseta