14.06.2026 04:52
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Forum za početnike
 Print Thread
Film na povrini vode
CTale
Vezano za moje interesovanje na temi

http://www.mojbil...ead_id=374, primetio sam da se povremeno na povrini vode obrazuje film.

Traio sam na vie mesta uzroke ove pojave, ali nigde nije decidno određeno zbog čega se to pojavljuje.

Akvarijum (oko 65l + filter) ima samo kvarcnu podlogu, od biljaka tu je:

1. Vesicularia dubyana
2. Hygrophila polysperma
3. Anubias barteri nana
4. Cryptocoryne usteriana
5. Sagittaria subulata
6. Vallisneria spiralis

Ne dodajem nikakvu hemiju niti CO2.

Tehnički detalji:

- Sam akvarijum ima pregradni filter, iskoristio sam Atman At-f302 (450l/h) umesto motorne glave, samo sam izvadio filter sunđer.
- filter mediji: krupni kamen na dnu, plastična vreća, keramičke perle, vata
- napravljen "predfilter" od mree za komarce - prevučen od pregrade talonika do pregrade komore za čistu vodu.
- aeraciju gura neki Champion, nekad kroz rasprivač, nekad kroz sunđer-filter
- akvarijum je otvorenog tipa - nema stakleni poklopac, hauba je izdignuta od gornje ivice akvarijuma nekih 8cm, otvoren sa sve 4 strane.
- osvetljenje: tedljive sijalice

ivi svet: Red Cherry, 2 cory pande, 2 ancistrusa

Jedina zakonistost koju sam primetio je da se taj film javlja pri padu atmosferskog pritiska - pred kiu. Sam od sebe se rasturi čim skoči pritisak.

Ono to me zanima je neka proverena mogućnost eliminacije tog filma bez obzira na visinu atmosferskog pritiska Wink

krcko
Kao to si i Sam zaključio trajno reenje je skimer. Ali, film moe nestati i pojačanom aeracijom, dodatna motorna glava na povrini vode, koralia, strimer pumpa...Sve u svemu, bolja cirkulacija na povrini vode. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Aquamaniac
Evo jos jedne teme koja moze biti od koristi:
LINK

CTale
to bi rekao Kum "Neto jeste Grin"

Čitao sam sve to, i ja isto demantujem dodavanje CO2 kao uzroka (jer ne dodajem), demantujem hranjivu podlogu u bilo kom obliku (jer nemam), demantujem prekomerno hranjenje, lou cirkulaciju, slabu aeraciju, uginule ribice, melting biljaka.. Sve pomenute moguće uzroke, zapravo..

A upravo me uzrok interesuje, posledice prolaze i same od sebe. Nervira me dok traje, ali se povuče.

krcko
Uzroke za bilo kakva deavanja moe otkriti samo Ti, jer svakodnevno ima uvida u funkcionisanje akvarijuma. Sve to je u navedenoj temi, ne smatra uzrokom pojave, a nagađati...Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Skimer pod broj jedan, aeracija ili aeracija samo preko noci su po meni najbolja resenja... Ali ako trai uzroke....

Sprejbar je negde kao trece resenje ali zavisi koliko ti jako gura pumpa, kod mene to ne funkcionise jer jako slabo izlazi voda iz njega... Powerhead sto blize povrsini mi opet ne resava problem i ako resi skramu opet ima prljavstine na povrsini...

Nikako da uzmem pa da napravim skimere od stakla poput onih pajpova sto sam pravio, jedan sam napravio pa sam ga razbio a jako je lepo izgledao...

Razlozi za pojavljivanje skrame su vec nabrojani, povecanu skramu mogu da izazovu i djubriva koja dodajemo, mislim da su mnogi primetili da hoce od dodavanja K2SO4 da nastane skrama ili se samo jos poveca ...
Edited by zander on 29.07.2011 12:21

CTale
Probaću ovih dana (idealno je, kia pada, film-skrama se pojavio juče popodne, ba pred kiu, ni nebo se nije bilo skroz naoblačilo) ovo to mi je preporučio Panco, pa ću pratiti.

Moda i pokupim malo skrame pa odnesem nekome pod mikroskop.

drmdrmdeki
i meni se pojavljuje ali cim dodam malo sveze vode i malo rashladim ventilatorom ,skrama na neko vreme nestane

SnikS
Samo dobra cirkulacija vode da se talasa povrsina i resices problem filma na povrsini,skimer je dobro resenje ali sa skimerom i skramom idu i sve one lepe biljcice koje isplivaju iz nekog razloga ili su namerno na povrsini da bi pustile koren Through wall
Edited by SnikS on 24.08.2011 21:20

CTale
Ono to se sada deava je sledeće:

Nema filma na povrini, povrina se blago talasa (mlaz vode iz filtera je upravljen na zadnji zid akvarijuma) i aeracija rade posao. Nema filma ni na povrini u filteru. I sve je idealno dok iz nekog razloga ne zaronim mreicu - tek tada primetim da nečega na povrini ipak ima, ali ne u nekom primetnom sloju.

Bozinke
Druze samo skrimer je spas veruj mi.Ja ga napravio danas -Vidi sliku.Cas posla a nakon dva sata nema vise skrame na povrsini.Pozdrav!

lp
I ja sam muku mučio sa tom skramom, pa sam znao stavit filter da mreka povrinu, al to mi je previe izbijalo CO2.

Na kraju kao jedino rjeenje za to, kako su svi ostali rekli, skimmer.

Imam onaj Fluvalov:

ecx.images-amazon.com/images/I/31eXu8AQetL._SL500_AA280_.jpg

Nije neka lova, čini mi se oko 15, a stvarno rijei svih muka. Stane i u 60-litarski akvarij, od 35cm visine.

www.hraquascape.org
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,894 jedinstvenih poseta