14.06.2026 06:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Neocaridina Heteropoda
zexy
Između ostalih kozica koje imam nala se jedna enka kao na slici samo to nisam uspeo da je uslikam, pa moram da stavim sliku sa interneta. Hteo bih da očuvam tu boju, pa me zanima kakvim ukrtanjem se dobija takva kozicač Već sam je nekoliko puta video da nosi jaja, ali nikad nisam video mlade kao to je ona. Pozdravwww.invertebrati.info/articoli_file/neocaridinaheteropoda_file/Neocaridina%20Heteropoda%20azul%201.JPG

mojljubimac.forumsr.com
krcko
ta reći, pojavi se i kod mene poneka Garaganka, a u akvarijumu su raznobojne Neocaridine, pa verovatno ispadne i neka takva ukrtanjem sa crvenim kozama. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Goxx
pre tri godine kupio sam desetak crvenih kozica... sada u aq. preovladjuju bezbojne uz crvene, zelenkaste i par brineta kao sa slike... hirovi genetike...

photoivek
zapravo ove crvene koje mi imamo po akvarijumima su rezultat dugogodinje selekcije.
sve one ipak u sebi negde nose ostatke gena kozica boja koje nisu crvena.
dok sam pisao ovaj tekst, u tom akvarijumu sam imao puno različitih varijacija. dobio sam od nekog obične (ne crvene) N.H. i većina su bile zelenkasto braon, ali kada sam im ubacio i crvene onda je svata počelo da se pojavljuje...

tose tiče mladih, treba im neko vreme da poprime boju koju će nositi tako da treba malo strpljenja.

ono to moe pokuati je da ovu enku izdvoji i moda da joj ubacuje različite mujake.
takođe njene mlade probaj da izdvoji na stranu da vidi ta će tačno od njenih malih ispasti.

sve je moguće!

selekcija je dovela do toga da sada ima da nabavi razne boje N.H. kozica od utih i plavih, preko crvenih koje svi zanmo i jo neke varijacie...

najvanije u odravanju ove boje biće ti strpljenje i paljiva selekcija...

https://minepi.com/photoivek
zexy
Uglavnom imam crvene i onako bezbojno ućkaste kozice kao na Photoivek-ovim slikama u onom tekstu. Ova jedna se pojavila ovakva, tako da je verovatno povukla gene od nekih predaka. I među mladima se javljaju vie ili manje crveno obojene kao i onakve ućkaste sa braon prugicama. Sve to nastaje međusobnim ukrtanjem, ali bih voleo da dobijem i malo vie ovih braon kozica. Pokuaću da je sparim sa različitim mujacima, pa ćemo videti ta će ispasti. Ono to je zanimljivo je da ova enka nema uvek istu boju, ponekad je skroz crna, nekad je tamno braon sa svetlijom prugom na leđima a danas sam je video sivu sa crnim leđima Grin

mojljubimac.forumsr.com
Dejan Stefanovic
ovako sam ja shvatio:
znam da je ovo mnogima vec poznato ali da pojasnim za one koji nisu upuceni ovo objasnjanje nije vezano za ishranu i zivotne uslove koji takodje uticu na boju, vec pisem o boji samo sa genetskog aspekta.
bela (providna) ili zelena boja je dominantna genetska osobina koja se najbolje uklapa u ambijent sto omogucava laksi opstanak jedinke. ta ''providna'' boja se menja i u zavisnosti od ishrane, starosti, stadijuma presvlacenja kosuljice i td. dok su crvena i neke dr.boje recesivna genetska osobina i samo ukrstanjem recesivnih homozigota moguce je zadrzati tu boju.
znaci ako je dominantan gen A, recesivan gen je a. posto jedinke nose od oba roditelja po jedan gen imacemo kombinacije AA, Aa i aa.

AA je dominantan homozigot i to je bela boja
Aa je heterozigot i to je bela boja ( jer je A dominantan gen nad genom a koji daje crvenu boju)
aa je recesivan homozigot i to je crvena boja, ili ta vasa brineta

-znaci jedino ukrstanjem recesivnih homozigota mozemo ocuvati selektovanu "neprirodnu boju"
npr. ako ukrstimo roditelje AA (dominantno beo) i aa (recesivno crven) imacemo 4 nove kombinacije Aa Aa Aa Aa jer je od svakog roditelja skamp primio po jedan dominantan (A) i jedan recesivan gen (a). Kombinacija Aa rezultira belom bojom i tako gubimo crveni varijetet.
-ako bi ukrstili dva roditelja bele koji su hetero zigoti Aa i Aa imali bi kombinacije gena: AA, Aa, aA i aa iz cega vidimo da je u toj kombinaciji dva heterozigota bele boje ipak u 25% slucajeva moguc crveni varijetet.
-u kombinaciji 2 dominantna homozigota AA i AA sve moguce kombinacije bi bile bele AA,AA,AA i AA...
-ako bi ukrstili hetero zigota Aa sa dominantnim homozigotom AA sve kombinacije bi bile bele sa rasporedom gena AA, AA, Aa i AA.
-ako bi ukrstili hetero zigota Aa (belog) sa recesivnim homozigotom aa (crvena) imali bi u 75% slucajeva crvenu fenotipsku karakteristiku u 4 genotipska oblika aa, aa, Aa i aa.
- jedino bi kombinacijom dve recesivne crvene jedinke aa i aa mogla biti ocuvana recesivna boja u 100% slucajeva aa, aa, aa i aa.

takodje nije tacno da su muzjaci crvenih skampa beli oni jesu svetliji i manji od zenki... ali nisu porpuno beli vec su svetlo ruzicasti i imaju crvene tackice prema stomaku gde se gubi crvena boja i prelazi u kristalno providnu. tako da bi za ocuvanje neobicnog varijeteta bila potrebna kombinacija oba roditelja u istoj boji inace ce bela najverovatnije nadvladati. da bi ste ocuvali zeljenu variaciju potrebno je plansko izdvajenje parova bez mogucnosti slucajnog ukrstanja i mesanja gena... Beer

zexy
Evo kako se danas gospođa obukla Grin
zexy attached the following image:
dscf0627.jpg

mojljubimac.forumsr.com
zexy
.
zexy attached the following image:
dscf0632.jpg

mojljubimac.forumsr.com
Dejan Stefanovic
kada bi imao i muzjaka u toj boji mogao bi da probas da selektujes liniju Frown

zexy
Kad bih imao mujaka bilo bi odlično, ako neko ima neto slično nek se javi, pa ćemo probati neto da napravimo. Moda se i među mojima kasnije nađe slična koza, i ova se pojavila sasvim slučajno. Samo mi je ba nije jasno koje je ona boje, poto nije svaki dan isto obojena...Through wall

mojljubimac.forumsr.com
Dejan Stefanovic
ne moras da se opterecujes oko toga, ali ako ta bas interesuje mozda bi mogao da probas sa crvenim muzjakom ako ne nadjes nista bolje, pa da vidimo sta ce da ispadneč kazem to jer crvenu boju takodje nosi recesivan gen, pa postoji sansa da potomstvo poprimi boju i drugog roditelja... predpostavljam da bi sa belim muzjakom potomstvo bilo definitivno belo Frown POZDRAV!!!

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta