14.06.2026 06:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
80L divljine
tripko
Pozdrav svima na forumu.
Odlucio sam da vam predstavim svoju divljinu 80L dimenzija 70x30x40.
Pocelo je u pocetkom decembra 2008.
Zbog ne znanja i nedostatka sretsava krenuo sam sporo i sa par biljaka.
Evo kako je to izgledalo u pocetku.
img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_IMG_5550.jpg img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_IMG_5524.jpg
Od opreme je bio grejac jedna t8 18W gro lux, unutrasnji filter, vazdusna pumpa..
Pa onda kroz mesec dva.
img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_IMG_5930.jpg img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_IMG_5927.jpg
Tu su se od pocetka brckale dve zlatne krmace koje sam imao jos od ranije ali ne brinite vise nisu tu, nego u drugom akvarijumu. Jedu sve zivo sem anubije pa sam se iznervirao i usledilo je preseljenje.

I evo ga trenutni setup pojacano svetlo 4 neonke t8 gro lux, osram lumilux, philips 765 i 865. Sve ostalo je staro sem sto sam izbacio vazdusnu pumpu i napravio spray bar.
img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_DSC00052copy.jpg img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_007-1.jpg img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_006-1.jpg img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_005-1.jpg img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_004-1.jpg img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_003-1.png img.photobucket.com/albums/v648/tripko/th_003-2.jpg

Od biljaka imam, neke cryptocotyne, anubias nana, anubias bartri, valisneria, ludwiga respen, amazonka, camboba carolinina, rota rotundifolia, blyxa japonica, alternadthera reineckii rosaefolia, marsile histuta ona nije na slikama kao ni valisneria spiralis i elatine triandra.

Stanovnici kao sto vidite kozice, kraljevske neonke i razbore.
Trentno me ocekuje rasturanje akvarijuma i pravljenje spolnjog filtera, sa tri komore dimenzija 10x30x40 kao i nove podloge. Dal ce ona biti Substral Terra Magma, ili JBL podloga to cu jos videti, a preko toga nov kvarcni pesak granulacije 1-3mm ili aqua clay videcemo. I tu se jos dvoumim oko komadica lave dal da i to stavljam u podlogu. Pored toga treba da nabaljam i RedMoorWood na koji ce pasti naravno neka mahovina I za kraj neki CO2 sistem dal u DIY varijanti ili sa bocom to cemo jos videti a i treba nabaviti drop cheker kojeg trenutno pramin u DIY varijanti.
Sve u svemu ceka me dosta posla i dosta toga treba jos nabaviti, neke od tih stvari cu pokusati da nadjem preko a neke vec imam ili ima kod nas da se nadje.
I da od tecnog djubriva trenutno imam samo easy life carbo ali nabavicu profito ferro nitro NKP ali sve to zavisi od CO2 sistema .

Toliko za sada predlozi i saveti su uvek dobrodosli.
Poz Nemanja

dexter
Dobrodosao na forum.

Kao prvo pod hitno da izbacis Vallisneria gigantea i Echinodorus,jer ces uskoro imati samo njih u Aq.
Kreni sa dodavanjem Co2,polako sa hemijom(mikro,makro),moj savet EI sistem doziranja ako ne planiras neke testere.

Sto se tice samog setupa,tu ces vec sam da odredis sta hoces od svog Aq.

www.aquaplants.org
tripko
Hvala na dobrodoslici dexter.
Giganterija ce svakako leteti napolje, a echinodorus nemam greska u pisanju.
EI sistem mi je interesatan cak sam nasao neke recepte koliko cega, samo tu hemiju treba nabaviti.Od hemije planiram easy life carbo. profito...
Ne moze covek sve od jedanput da nabavi sto mu treba, pogotovu ne kod nas. Zato vreme strpljenje znanje i na kraju nadam se dobrim rezultatima a bicete svakako informisani o napredovanja i izmenama.

dexter
Ovo sto sam zaokruzio,to je Echinodorus.
dexter attached the following image:
3_39.jpg

www.aquaplants.org
tripko
a da ja sam kupio pod samo imenom amazonka a tek sad sam ukapirao da se zove Echinodorus amazonicus. Moguce da ce ona ici napolje.

zander
Dobrodosao na forum Thumb up

tripko
Hvala jos jednom na dobrodoslici, i evo da prijavip prinove primetio sam male kozice od oko 3mm u akvarijumuBeer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta