nisam se javljao od postavke, jer nikako da namunjim neku lepu fotku, a i sve se razvijalo odlično, al eve sad me nuda naterala pa moram da vam se obratim za pomoć...
Moj vodeni svet fino napreduje, tj napredovao, mahovina kulja, ribice rastu, stavio sam tri tedljive sijalice u haubu, jedna je warm light dve su bele, sve tri zamenjuju po 100W inače su 20w, sad ne znam koje iznose da merim po litrai (imam oko 100l vode). Nisam jo ubacivao sodu vodu po nekim predlozima jer sam hteo da probam da bez nekih dodataka uivam u razvoju. Dosta sam čitao po ovom forumu kako je to izvodljivo, pa sam se polakomio da ću uspeti, kad... trt...
Nego, ta se deava... biljkama propadaju listovi, tj stvaraju se ute fleke koje crne i postaju rupice, na rotali green samo crne listovi, i pogledao sam postavljenu sličicu o najčećim problemima i oboljenjima i ustanovio da im fale fosfati i nitrati, ili pak neč Obzirom da nisam iz prirodnih nauka, neki savet o tome ta bih mogao staviti bi mi mnogo pomogao (ako je moguće neto prirodno bilo bi super, ako ne onda hemija ta sad )
Ujedno mi rotala green puta i korenje du cele svoje stabljike i to dosta stabljika tako puta kao da ima hrane u vodi, a ni nisam stavljao... pa eto mojih muka
Slike postavljam kolko pre pa da vidite o čem se radi...
Hvala puno chelydra će da prostudiram pa da vidimo...
@daweed
ne dodajem CO2 jo, a od prihrane ubacujem hranljive tapiće kod svakog korena, podloga mi je zeolit i ljunak 2-3mm, nita neto hranljivo, misleći da ću sa tim tapićima reiti stvar, ali očigledno nisam...
Od biljaka rotala green mi neke stabljike crne doke neke koje su pored putaju korenaste izdanke du cele biljke... a takođe i ludwigia repens takođe dobija ute tačkice na par listova i liće kao da je mekano, ivice listova su nekako oputene... a prihranjene su dobro svaki koren je dobio deo prihrane...
Zanima me koju prihranu mogu da dodam u vodu a da ne smeta kozicama...
Imam slican problem kao medici, akvarium je ekstra funkcionisao oko godinu dana, dodavao sam i makro (15 ppm NO3, 1 ppmPO4 i 17 ppm K svakog drugog dana) i mikro elemente ( neki Neneov miks), odjednom je bilje pocelo da propada, svo bilje u akvariumu je nezahtevno (limun, kripte, sagitaria . . ). Imam problem sa internetom pa ne mogu da postavim slike ali limun je na primer sav kao da je izujedan sa strane. Obzirom da sam bio u nekoj guzvi samo sam stavio osmokot pod koren, ali nije pomoglo nista, onda sam pretpostavio da su doze makro elemenata preterane jer dodajem velike kolicine a ne dodajem CO2 pa sam neko vreme prestao da ih dodajem , ali je sada stanje jos gore .
Jedino sto mi pada na pamet je da rasturim akvarium pa sve iz pocetka. Ako neko ima neku drugu ideju neka javi.
P.S. na poslu imam jos jedan akvarium sa istom podlogom, istom prihranom, istom vodom, a u njemu je sve OK.
biobiofizicar je napisao:
@strujas kakva ti je temperatura u akvarijumuč
Sad je visoka (hvala na pitanju cika Bio ), moram da je snizavam, ali problem se pojavio pre 3-4 meseca kad temperatura nije mogla da utice na nastanak ovog problema.
Mislim da je zbog podloge (bentonit), ali jutros asm bio kod Marka Pa, on ima istu podlogu i sve je OK. Prema chelydra-inoj mapi bih rekao da je u pitanju sumpor.
Secas se da mi se sa slicnom podlogom desilo da bilje istrune u roku od 3 dana, samo mi se cini da je sada u pitanju manja koncentracija.
E da, iskoristio bih priliku da pohvalim navedenu mapu.