`bem ti slikanje zavrsne fotke bez dobre rasvete i pomocu stapa i kanapa....
Ali zainatio sam se i evo teram inat vec trecu noc. Stigao sam do 2000 fotki i jos nisam zadovoljan.
U mom izdanju to izgleda ovako:
Prvo vece opusteno...
Proba namestanja osnovne rasvete i back light-a. Namestanje dodatne rasvete.
Iskljucivanje filtera uklanjanje tehnike.
Desetak probnih fotki. Prebacivanje na komp i analiza.
Dodatno lako trimovanje, friziranje i usmeravanje biljaka . Brisanje stakla, skidanje puzeva. Podesavanje svetla.
Razmontiravanje rasvete donosenje jos rasvete za crne rupe i jos rasvete za backlight. Podesavanje...
Biljke pokvarile frizuru i isplivale. Popravio.
Podesavanje parametara aparata razne opcije. Stotinak probnih fotki. Prebacivanje na komp i analiza.
Postajem nervozan jer je filter vec dugo iskljucen.
Fino podesavanje rasvete i parametara aparata.
Posle prvog usmeravanja biljaka odustao - to cu sutra....
Vracam tehniku u aq, palim filter. gasim konacno svetlo.
Bacam se na dublju analizu najuspesnijih fotki i sta treba uraditi sutra za zavrsno fotkanje..
Laku noc ili vec dobro jutro me zatice za kompom......
Drugo vece - oran i spreman za akciju sa iskustvom od predhodne veceri sa prvim sumrakom napadam akvarijum fotoaparatom....
Ujutro sam promenio 50%vode i dobro ocistio staklo iznutra...
Back light je vec postavljen.
Vadim tehniku, gasim filter...
Dosta se zezam sa usmeravanjem biljaka, one me ne slusaju. Koristim zice, spajalice, otezanja, uplicem listove, jos malo makaza, dodajem pripremljene reznice i pelcere u zbunove, skupljam listice i trunje koje pliva, zezanje, zezanje, zezanje,....
Namestam rasvetu, poslednje ciscenje stakla....
Vec sam nervozan jer sve predugo traje i akvarijum je bez filtriranja... Stotinak fotki sa razlicitim parametrima koji su se pokazali solidno sinoc. Prebacivanje na komp i analiza.
Opet popravljanje biljaka, skidanje, pa vracanje i blago podesavanje rasvete.
Opet ciscenje stakla od kapljica. Stotinak fotki sa najboljim parametrima aparata, sa fenom, bez fena, jurim dobre polozaje riba. Vec sam prebacio na rafal zato sto su ribe prebrze, a morao sam da dignem i brzinu okidanja na 1/125 sto znaci trazenje novih otvora blende i ISO. Prebacivanje na komp i analiza.
Nista ne diram u akvarijumu podesavam aparat na najprihvatljivije i jos stotinak fotki i nekoliko desetaka iz raznih uglova. Sve do sada pecao sam samo centralnu onu takozvanu zavrsnu fotku....
Vracam tehniku u aq, palim filter. gasim konacno svetlo.
Bacam se na dublju analizu najuspesnijih fotki.
99% fotki je neupotrebljivo sto zbog riba sto zbog ipak neprihvatljivog polozaja ili parametara aparata, sto zbog puzeva i ancistrusa na staklu ili neprihvatljivog polozaja nekog listica koji se pomerio ili trunke koje pliva. Sa uzasom shvatam da mi se na fotkama vrti samo desetak riba dok su se one najlepse sakrile u najdublji mrak i vec 2 dana ne izlaze. Uplasile se od silne rasvete...
Biram od preko hiljadu fotki desetak vise manje OK...
Tako sacekujem jutro, malo dremke pa u foto radnju da napravim par najboljih na papiru u velikom formatu.......
Nisam hteo ovo trece vece ali reko ajde da probam da ulovim i ostale ribe.
Doneo sam jos rasvete i radim ovaj put sa 3 backlighta. Resio sam ne gasim filter nego ga usmeravam da mi on mreska povrsinu.
Ekspozicija ide na 1/180 i 1/250 kako bih ulovio i ribe.
Sve dodatne pripreme odradjene kao predhodne 2 veceri. Nerviram se jer su za ova 2 dana neke biljke porasle, promenile poziciju. Malo ih podesavam i sedam u zasedu.
Prvi sat bez uspeha, ali makar filter radi - glavne ribe sakrivene.
Iz dosade pucam stotinak fotki, da vidim kako ce fotke izgledati na velikim ekspozicijama.
Analiziram, podesavam aparat i cekam u zasedi. Par puta su promolile nos ali na kratko i nedovoljno, par puta sam terao ancije i puzeve sa stakla...
Drugi sat, treci sat, cetvrti, peti,...Biljke pocele da se zatvaraju. Mnogo svetla perling je jak - smeta fotkanju, pa pokusavam da palim i gasim svetlo, otresem biljke od mehurica onoliko koliko mogu da dohvatim od napucane rasvete nad akvarijumom.
I kada sam hteo da odustanem jato izlece iz mraka i pocinje da divlja po akvarijumu.
Postavio sam na rafal i pucem preko 500 fotki......
I ovo pisem dok se fotke prebacuju, a sad me ceka analiza do jutra.
Tako mi boga dosta mi je mog inata i fotkanja ...... do sutra....Edited by biobiofizicar on 27.05.2011 08:24
Obično je najbolja ona koju opali slučajno i bez nametanja( za one sa pokvarenom matom, misli se na fotografiju ). Pozdrav
Edited by krcko on 27.05.2011 07:26
I uvek zafali jos malo jace svetlo iznad akvarijuma iako si doneo svu mogucu rasvetuč
Da pohvatas sve ribe na fotki i da ne budu razmazane moras da povecas brzinu a da slika bude prihvatljivo ostra povecati f-number i sve je to lepo ali uvek zafali jos svetla! ...Pa onda ide malo veci, pa jos veci ISO i kad pogledas koliko vremena si izgubio ispadne najbolja varijanta da ceo akvarijum izneses u dvoriste ne sunce i da ga slikas
Sve te fotke si radio sa stalka predpostavljam i jel si okidao rucno ili na tajmerč
Obično je najbolja ona koju opali slučajno i bez nametanja
Ovo sto Krcko kaze je dosada bio moj moto ali kao sto rekoh zainataio sam se da probam i ono drugo ( za one sa pokvarenom matom...):
Zander na zalost i kao za inat na mestu gde bi trebalo da stoji stalak nalazi se nepomerljiv pisaci sto: ispred stola preblizu i akvarijum ne staje u kadar, iza stola predaleko i kada zumiram gubim svetlosti i pada ekspozicija. Najbolja pozicija je bila 10cm od prednje (blize akvarijumu ivice stola. Canon jos preporucuje da se drzio oko na okularu aparata jer su onda merenja koja vrsi aparat precizinija, a i meni je zgodnije da lovim ribe gledajuci tako. U prevodu to znaci da sam pucao u rafalu iz ruke iako svima savetujem postolje. Od par fotki iz rafala one u sredini su najcesce mirne ruke. To je izgledalo otprilike: udahnem, skoro legnem preko stola, nazuljam rebra na ivicu (sinoc sam stavljao obloge) cekam, cekam, zaboravim da disem i onesvestim se...... Usput sam probio stolicu kolenom, prevrnuo registratore, kao sto rekoh nazuljao rebra i lakat, i vec trece jutro kolege kada dodju na posao me psuju jer ostavim uzasan nered.....
Stalak pod obavezno ko moze, a ko nema i daljinsko okidanje sa kablom neka koristi rafalnu paljbu (par fotki u sekundi)
I da - prokletog svetla uvek fali, a kada ga je previse od perlinga ne mozes da se odbranis....
Slave blicevi su izgleda zakon......
Pricajuci o zavrsnoj fotki u ulozi riba u njoj, kao i lovu na njih u pravoj poziciji evo primera sta sam hteo da postignem loveci ribe 3 dana, ali na zalost nisam uspeo....
Dakle brzo plasljivo jato Danio chopraii me zezalo i zezalo i na kraju sam morao da se posluzim fotomontazom u PSu da vam pokazem.
Na gornnjoj fotki je ono sta sam hteo, a na donjoj nesto vrlo priblizno sto ide na takmicenje.
MOntirao sam jato na donju fotku u polozaj u kome bi idealno pokrilo crne rupe i nedostatke na scapeu.
Inace ovaj jatni polozaj riba kopletno je kopiran sa 2 fotografije u rafalnoj paljbi razmaknute manje od 2 sekunde. Kao prvo celo jato od 20ak riba nikako nije htelo da izadje iz sklonista nego samo 10ak najhrabrijih. Kada sve izadju na otvoreno ovo je prizor koji se cesto vidja u akvarijumu, ali u toku fotoseanse nisu, pa nisu htele napolje, akao drugo kada su konacno izasle druge stvari u scapeu i na fotkama nisu se namestile kako treba (anciji i nerite na prednjem staklu).....
Ovo hrabro jatasce od samo 10ak riba nije moglo dovoljno da se samostalno razvuce na celu crnu zonu nego je pokrivalo otprilike polovinu po sirini, pa nije imalo svrhe zrtvovati fotke sa boljim gornjim delom zarad delimicnog donjeg pokrivanja. Da je celo jato izaslo mozda bih i zrtvovao neke gornje nedostatke na fotki zarad kompletnog pokrivanja donje zone jatom....
Eto primera koliko je vazno da se na zavrsnoj fotki sve poklopi i koliko je vazno strpljenje i lupanje stotina i stotina fotki da bi se izabrala prava.
Ja ovaj put nisam uspeo, ali steceno iskustvo je svakako dragoceno....
"postavljanje" jata riba vise je stvar srece nego planiranja, mada ja ne vidim nista posebno lose na scapeu sto bi trebalo "pokriti"... kompozicija izgleda sasvim prirodno ( mada ne znam koliko se "prirodno" ceni na aquasc. takmicenjima )
u svakom slucaju - lep aq.
Slazem se da sreca jeste vaan faktor kod slikanja "zavrne", ali ne toliko koliko sam ja mislio.
Iz ovog mog primera vidi se kako ribe mogu da pokriju neke nedostatke, a gledao sam i neke youtube snimke Amanovih foto seansi gde su dva pomocnika zadueni samo za uterivanje riba u red i čobanisanje. Svaki stoji sa po jedne strane i plae ribe, kuckaju po staklu, teraju ih tapićima sve dok se Amanu ne nameste na zicer...
Jo ako su i izdresirane (a sumnjam i na to ) eto savrene fotke...
To sve kada namestim kako treba ostaje mi da aparat namestim na tajmer. U tih 10 sekundi uzimam u ruke jos jednu stedljivu sijalicu od 33W koju stavljam za dodatno osvetljenje prednjeg plana akvarijuma i fen sa kojim duvam po povrsini
Dobre fotke u ovom slucaju sam pravio (bez razmazanih riba) na ISO800 i brzini od 1/80, F-number od 7.1 do 9.
Mozda nekom pomogne ili da ideju...
Kartone sam stavio radi manjeg rasipanja svetlosti van akvarijuma.
Vise svetla u akvarijumu = kvalitetnija slika (manji ISO, veca brzina zatvaraca, veci f-number = ostrija slika...)
Edited by zander on 15.01.2012 10:55
Da osvezim ovu temu sa svojim iskustvima koja sam imao kod snimanja zavrsnih fotografija za IAPLC 2012., sto je godinu dana kasnije u odnosu na iskustva sa kojima sam zapoceo ovu pricu. Nabijen znanjima i iskustvom iz ranijih godina u prolece ove godine uhvatio sam se u kostac sa fotkanjem svog nano akvarijuma, Sva ta iskustva, kao i rezultate koje sam dobio mozete pogledati u temi:
Pucalo se naveliko ovih dana i evo ostalo je jo samo par sati do kraja prijavljivanja za IAPLC2013.
Iza mnogih su neprospavane noći i utisci sa fotoseansi slikanja zavrnih fotki za IAPLC su jo svei. Kada se malo odmorite i kada vam se povuku ispucali kapilari i crvenilo iz očiju podelite sa nama iskustva sa vae ovogodinje fotoseans. ta vas je mučilo, kako ste se dovijali, kakva ste osvetljenja koristili, ko je mutio, a ko fenirao vodu, ko je bio "čoban" za ribice i uterivao ih u jato....
Na osnovu prikazanih fotki u predhodnih par dana vidim da je bilo uzbudljivo i da se, po običaju, prase gojilo pred Boić i sve zavravalo u zadnji čas... Ipak ako je suditi po prikazanom nai forumai mogu biti ponosni i svojim radovima i zavrnim fotkama akvarijuma.
Javlja mi se da će ovogodinji IAPLC ostati zapamćen po generalno najboljem plasmanu naih forumaa od početka postojanja ovog prestinog svetskog takmičenja...
imam preko 300 okinutih fotki. za vrijeme sesiona ruka me je vec zabolila od mahanja improviziranog stapa od cijevi usisavaca sa zavezanom kuhinjskom krpom na jednom kraju...
za mreskanje vode fenom i tjeranje gupija sa bocne lijeve strane je bila zaduzena moja najbolja supruga na svijetu kojoj se moram oduziti jednm spremanjem dnevnog boravka i pranjem suđa i ostalim bracnim duznostima . hehe
Već sam ovo napisao kod prodz-a u temi, ali hvale nikada dosta. Ranije, kada sam gledao akvarijume na netu mislio sam da su to akvarijumi nekih svetskih akvarističkih ala. Kada sam postao član ovog foruma video sam da su autori tih FENOMENALNIH akvarijuma ljudi iz mog okruenja, zbog čega mi je bilo posebno drago. Na ovom forumu ima zaista opakih akvarista.