14.06.2026 03:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Biobio poetci
biobiofizicar
Poto mi se nakupilo hiljade i hiljade aquafotki na računaru malo sam sređivao i naletim na kojeta interesantno....

Reko ajde da vas malo zabavim putovanjem u bliu prolost...Wink

U ovom mom akvarističkom turnusu (a bilo ih je puno i ranije) sve je počelo leta gospodnjeg 2008. godine kada je ćerka dobila za rođendan akvarijum sve sa ribama. Tada jo nisam bio biobio - "internet akvarista" i akvarijum je sve do kraja godine iste u vie manje neizmenjenom stanju izgledao kao na donjoj slici. Inače ovo je jedna od mojih najstarijih digitalnih akvarističkih fotki postavke...Grin

Postavka - kako to simpatično danas zvuči: jedan kamen (iwagumi Grin), jedna anubija, jedna tada znana biljka kao amazonka (i dan danas iva u istom staklu - jo uvek ne rasformiranog posle skoro 3 godine) i naravno srazmerno ogromne ribe za tih skromnih 20-25litara vode...
Umalo da zaboravim i kinezus-plastikus sa kojim ste se nedavno igrali na okupljanju i "blago" agresivna crvenkasto vriteća pozadina...Red cardShock
biobiofizicar attached the following image:
prvi1_1.jpg

biobiofizicar
Već tada se videlo kakav sam ja talenat...CoolGrin

Oko te nove godine natera me ćerka da "to" sa fotke malo sredimo. Izađoh na net, videh ta ljudi u svetu rade i postadoh biobio - početnik.

Bacih se na "sređivanje" uz naravno dodavanje jo kinezus plastikusa Through wall i ponekog panjića.
p1280100a1.jpg

Edited by biobiofizicar on 21.04.2011 12:00

biobiofizicar
Većina ovog kamenja i panj i dan danas su u ovom akvarijumu uključujući i podlogu...
p1280122a1.jpg

biobiofizicar
Vremenom sam evoluirao ja, a od toga je imao koristi i akvarijum. Wink
Plastikus je izvađen, pozadina zamenjena, prirodne biljke su počele da dominiraju, ribe shrinkovane...

U svom daljem razvoju ovaj akvarijum je postao znan kao "Prvenac za laku noć" LINK, a zatim je postao i deo "Trilinga" iz teme "Na brzaka" i projekta sextet u dnevnoj sobi, kao krajnje desno staklo... LINK

Kao to rekoh dan danas ivi (posle skoro 3 godine) i moda nas jo iznenadi...Wink

PS ima za ovu temu jo materijala - nastavak sledi uskoro....
img_5256a1.jpg

Edited by biobiofizicar on 21.04.2011 12:20

Pejc
Super je to se ovakve retrospektive pojavljuju. Kad ovo vide mladi "zaluđenici" neće gubiti nadu na samom početku i neće se stideti svojih "dela" nego će se potruditi da ih unapređuju.
ApplauseThumb upBeer

Gjuro
Vidise da si iz malenu nogu bio nadaren za aquascaping Grin. Bas je dobro imati takvefotke da se malo covek priseti i da vidi kako je napredovao.

biobiofizicar
Pa to i jeste cilj malo zabave i da u ljudi vide da sve to nije smak sveta. Steta sto ne mogu da iskopam onu scenu kada sam pre nekih 40 i kusur godina prohodao i prve korake napravio pravo ka akvarijumu...Shock
U medju vremenu jos jedna scaperska fotka iz rane plastikus-skalar faze ovog akvarijuma...
p1280001a1.jpg

biobiofizicar
I tako kada sam na prelazu iz 2008.me u 2009.tu otkrio beskonacni internet akvaristicki svet i sve lepote podvodnih aranzmana odma sam krenuo dalje. Otrcao sam u garazu i iskopao svoj 25-30 godina star Juwel akvarijum od nekih cca 35lit.
Obrisao prasinu probao da li tehnika radi, i radila je, i napunio vodom. U akvarijum sam stavio podlogu od Crnogorskog crvenkastog sljunka i panj koji su u ovom akvarijumu bili i nekih 15ak godina ranije kada je poslednji put bio mokar...Wink.
Toliko o tome i trajnosti starih silikona i stare tehnike: nekada se pravilo da traje!!!Thumb up

Neznajuci jos uvek nista o ozbiljnijem gajenju biljaka otrcao sam po jos kineskih plastikusa Through wall i bacio se na scapiranje u Novom-starom akvarijumu.
Ublazio sam sarenilo pozadine povecao izbor plasticnih biljaka, ali polako poceo i da ubacujem one prirodne nezahtevne.

Tada je nastala ova postavka
30litlevo.jpg

Edited by biobiofizicar on 21.04.2011 15:00

biobiofizicar
I iz drugog ugla....
U medjuvremenu sve sam bio bolji i sa kamerom, ali i photoshopom....Cool
obradjena.jpg

biobiofizicar
Ovo je akvarijum u kome sam poceo da se igram i sa rasvetom (osvetlio sam ga komplet Groluxicom), ubacivao sam sve vise biljaka, ali je za vreme letovanja te 2009. godine ostavljen na cuvanje mojim roditeljima, koji su toliko hranili ribe da su ga za par nedelja pretvorili u najgori algarijum. Ja sam kasnije nastavio da negujem alge u tom akvarijumu i da tu sa njima eksperimentisem, a akvarijum je dobio popularni naziv "Algaescape" sto je i dan danas. U jednom trenutku panj je kompletno imao ljubicasto-zelenkastu afrofrizuru od BBA i chladofore i nisam hteo da ga prodam ni za 100jevara - doduse nije bilo ni kupaca...Wink

Malo me je smorio i ovih dana cim uhvatim malo vremena sledi mu rasturanje i generalka...

Evo jedna fotka iz te "Algaescape" faze, a bila je i tema Link
dscf5791a1.jpg

Edited by biobiofizicar on 21.04.2011 15:46

mladinaucnik
Veoma interesantna tema, moze da posluzi nama pocetnicima kao svojevrstan vodic kroz aquascape.

biobiofizicar
Te davne Nove godine stvari pocinju da se odvijaju brzinski. Shvativsi da umem Grin sa granjem, kamenjemi i plastikom naravno da se nisam zadovoljio malim staklima. U kucu je uslo novo staklo. od nekih 125lit. Kako mi je to tada delovalo ogromno. Shock Na moju veliku zalost i glupost kupio sam akvarijum koji je bio nesto veci od predvidjenog mesta na polici - tek neki cm Through wall

Postavka sa slike je preko pola godine krasila terasu, a onda i jos pola godine pod decije sobe Lecture cekajuci da joj nadjem mesto i da je preuredim i od nje nesto napravim. Ako je za utehu za svo to vreme u ovom staklu nisam imao nikakvih problema sa algama Grin

Kako se kod mene akvaristicki Deda mraz dolazi redovno ovo staklo je Nove 2010. godine postalo ono sto danas znamo kao Drvuljaga Link
pa200733a.jpg

Edited by biobiofizicar on 21.04.2011 15:48

valisnerija
Interesuje me bio,koju rasvetu si postavio ovde ,jer oni koilko znam imaju one od 11w sijalice(fabricke)!
Mozda se dokopam slicnog "atmanca"pa cisto da vidim tvoje resenje!!
Mozda je malo Off teme ali sory!!!!Thumb up

biobiofizicar
U njima je original rasveta T5 24W 2 kom, ja sam ubacio jos 2 od T5 od 24W

Nego da nastavim. Glupost sa dimenzijama me nije sprecila da opet otvorim novcanik i otrcim po slican akvarijum nesto uzi, a visi (cca 115lit) taman za predvidjeno mesto. Jednostavno hteo sam staklo u kome prvi put mogu da se ozbiljnije posvetim hardscapiranju kao i biljnoj akvaristici. Po prvi put u akvarijume su usli ozbiljni panjevi, hranjive podloge i samo prave biljke. Dovidjenja kinezus-plastikusima.
U tom kreativnom grcu nastao je akvarijum poznat kao "SF beba".
bebaugao2a.jpg

Edited by biobiofizicar on 21.04.2011 16:17

biobiofizicar
Tada pocinje moje pravo scapiranje po sistemu akvarijum treba da je lep iz svakog ugla gledanja. Kao zaludjenik za naucnu fantastiku hteo sam da napravim neke svemirske pejzaze. Jos uvek skromnih bastovanskih znanja opredelio sam se za visece lopte chladofore (ludak ubacio namenski algu u akvarijumThrough wall ), anubije mikrozorume, valisnerije i mahovine, ali ribe koje sam ubacio imale su drugaciji stav o mojim pokusajima bavljenja biljnom akvaristikom i uredno su mi pojele zelenu dekoraciju - sve osim tvrdolisnog (posebno sijamci i skalari). Takodje su mi kao buldozeri uredno poravnali i talasastu podlogu. Ova postavka nikada nije dozivela duboku starost ali vredi da se pomene jer mi je jedna od najdrazih.
bebaugao1a.jpg

biobiofizicar
Ovaj akvarijum je kasnije ipak postao moj biljno-akvaristicki poligon u mom Low-light Low-tech fazonu koji sam furao tokom cele 2009. i vecine 2010. godine.
Bastenski sazrevajuci postao je znan kao "Kućica u cveću" LINK, a nedavno je evoluirao u novu postavku "Stećak" LINK

Ova fotka SF bebe s boka mi je jedna od najdraih mojih akvafotografija koje sam napravio do sada. Deluje potpuno SFistično i svemirski
bebabok1aa.jpg

biobiofizicar
To bi uglavnom bilo to sto do sada niste imali priliku da vidite. Usledile su za mene akvaristicki jako dinamicne 2009.ta i 2010.ta godine pune i raznoraznih drugih projekata koji nisu pomenuti u predhodnim postovima, ali sve to ste vec mogli da ispratite i na stranicama ovog foruma... Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,663 jedinstvenih poseta