|
Moj pokusaj biljnog aq - 120 l
|
| moto |
Posted on 29.05.2009 11:11
|

član
|
Pozdrav svima!
Na pocetku moram da pohvalim ovaj sajt. Zaista ste odlični, samo tako naprijed!
Dolazim iz Slovenije i nadam se da cemo se razumjeti, iako mi vas jezik nije bas jaka strana. Unapred se izvinjavam za greske.
Dimenzije: 80 x 30/40 x 50 cm (uvijena prva stranica, sto nije najpogodnije ali sta je tu je).
Osvetljenje: 2 x 35W T5 + 2 x 20W T8 + 1 x 18W T8 sve sa reflektorima, znaci ukupno 128W.
Filtar: Fluval 205
Podloga: pijesak 2mm granulacije, naknadno dodate kapsule Tropica Plant Nutrition+.
Djubrenje: DIY KNO3, KH2PO4 od makro i Pro fito od mikro elemenata. CO2 iz boce.
Fauna:
- 14 x Otocinclus vittatus
- 12 x Paracheirodon innesi
- 7 x Hyphessobrycon pulchripinnis
- 9 x Corydoras panda
- 4 x Corydoras aeneus
- 2 x Crossocheilus siamensis
- č x Red Cherry Shrimp
Flora:
(mnogo vrsta u maloj kolicini)
- Alternanthera reineckii "rosaefolia"
- Bacopa monnieri
- Bacopa caroliniana
- Cryptocoryne wendtii
- Cryptocoryne willisii
- Eichhornia diversifolia
- Eleocharis parvula
- Eusteralis stellata (Pogostemon stellatus)
- Heteranthera zosterifolia
- Hydrocotyle verticillata
- Hygrophila siamensis
- Limnophila aromatica
- Lindernia rotundifolia
- Lobelia cardinalis
- Ludwigia repens "Rubin"
- Ludwigia (č
- Lysimachia nummularia
- Microsorum pteropus
- Microsorum pteropus Windelov
- Monosolenium tenerum
- Nasaea crassicaluis
- Najas guadalupensis
- Pogostemon helferi
- Riccia fluitans
- Rotala rotundifolia
- Rotala nanjenshan
- Rotala sp. "Vietnam"
- Rotala walichii
- Taxiphyllum barbieri
- Vallisneria "mini twister
Vidi se da samo skupljam bilje zar neč
Sugestije, komentari, kritike i sve ostalo su veoma pozeljene...
Edited by moto on 29.05.2009 11:15
|
| |
|
|
| klincha |
Posted on 29.05.2009 11:53
|

član
|
Pozdrav druze i dobrodosao na pravom si mestu
Ja bih samo da kazem da ti je pokusaj uspeo,pravi holandez
S moje strane sve pohvale,aq odlicno izgleda |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 29.05.2009 11:56
|

član
|
moto je napisao:
Sugestije, komentari, kritike i sve ostalo su veoma pozeljene...
jedina kritika moe biti na malo tamniju fotografiju i tu se zavrava spisak!
veoma lepo! |
| |
|
|
| zander |
Posted on 29.05.2009 12:03
|

Administrator
|
Auuu, kakav spisak biljaka :p
Dobrodosao na forum, akvarijum je stvarno prelep!
Polako forum postaje pravo mesto ljubitelja akvarijumskih biljaka, ali ovaj akvarijum i po pitanju aquascapinga i uredjenja akvarijuma prelepo izgleda 
|
| |
|
|
| kojot |
Posted on 29.05.2009 12:14
|

Moderator
|
POKUSAJ,Ač |
| |
|
|
| Veriu |
Posted on 29.05.2009 12:23
|

Administrator
|
Hehehehe dobar ti pokusaj   .Prelepo izgleda. |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 29.05.2009 12:35
|

član
|
Pozdrav moto i dobro nam dosao, ovaj pokusaj je prelep...samo nastavi da pokusavas 
Biljke prepelo izgledaju a planiraj neku postavku polako posto imas materijala bar za dve  |
| |
|
|
| moto |
Posted on 29.05.2009 12:53
|

član
|
Hvala na dobrodoslici i ostalim lepim recima.
Ja ovaj aq nazivam "pokusaj" jer jos uvijek ucim i upoznavam bilje i njihove zahtjeve, u isto vreme pa i pokuavam sve ove raznolike biljke nekako sloziti u neku obliku. Svjestan sam da mi fali jos puno do konacnog izgleda ali polako idem u tom pravcu.
Sto se tice tamne fotografije... Nisam jos prokuzio fotkica. Ako napravim svetliju fotografiju, slika ispadne sazgana - zeleni delovi bilja postanu beli, sto ne izgleda nimalo dobro. |
| |
|
|
| Rasta |
Posted on 29.05.2009 14:20
|

član
|
Moto evo malo sam ti menjao fotku nadam se da se neljutis 
Rasta attached the following image:
|
| |
|
|
| dexter |
Posted on 29.05.2009 15:22
|

član
|
Prvo dobro dosao na forum.
Drago mi je da je sve vise ljudi koji se vracaju Dutch stilu.Sto se tice Aq. nemam bas nikakve zamerke,sve je skockano kao po mom ukusu,ne preterano kao pravi Dutch,nego nekako divlje sa ne toliko primetnim granicama izmedju bilja.
Sto se tice pokusaja,mislim da ovo nije pokusaj i ti si to veoma dobro,cak extra odradio.Sve pohvale i samo napred. |
| |
|
|
| Srafciger |
Posted on 29.05.2009 15:40
|

član
|
Akvarijum je , a i za jezik si izgleda pocetnik kao i za akvaristiku  |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 29.05.2009 17:37
|

član
|
Sva sreca pa si samo pokusao, zamisli da si stvarno hteo da ga napravis  Svaka cast,jako lepo i zdravo bilje,odlicna kompozicija
pravi buket biljaka.mozes li malo da nam kazes nesto o odrzavanju i prihrani,na koliko i kako rezes biljke i sl. pojedinosti vezana za tvoj akvarijumč
I da dodam,eto koliko je potrebna zemlja za cvece da bi se imao dobar akvarijum bez algi!
Edited by deep blue on 29.05.2009 17:38
|
| |
|
|
| dexter |
Posted on 29.05.2009 17:44
|

član
|
deep blue je napisao:
I da dodam,eto koliko je potrebna zemlja za cvece da bi se imao dobar akvarijum bez algi!
    |
| |
|
|
| alekpanker |
Posted on 29.05.2009 20:24
|

član
|
Evo i ja da pohvalim tvoj trud za uređenje ovog akvarijuma.Zaista sjajno izgleda.Pravo malo bogastvo i raznovrsnost flore.Takvi akvarijumi daju podsticaj drugima da se jo vie potrude a nekim novim i budućim akvaristima(kao meni) razlog vie da počnemo da se bavimo ovim divnim hobijem.Pozdrav |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 29.05.2009 22:44
|

član
|
Kroz kakve je faze prolazio ovaj akvarijum mislim na ( dobre i lose )č. Inace mi se svidja akvarijum iako je bitnije da je tebi dobar...  |
| |
|
|
| moto |
Posted on 30.05.2009 01:53
|

član
|
Bas ste zapeli za ovaj "pokusaj", jeli... Ali vise volim da mi se ljudi smiju nego da place.
Kad sam predstavio aq vise sam ocekivao kritike u stilu "bolje bi bilo tako" i "smeta mi ovo" i slicno, nego tolike pohvale... Ali drago mi je kad i majstori poput vas kau da sam na pravom putu. Hvala vama
A da vam odgovorim:
Rasta je napisao:
Biljke prepelo izgledaju  a planiraj neku postavku polako posto imas materijala bar za dve 
Nova postavka je u planu ali mi fali jos nesto novaca za bolju opremu. Zapravo i neznam dali ce ostati i ovaj aq, jer mi ona uvijena prva stranica nije bas omiljena (bio to pocetnicki kiks).
deep blue je napisao:
Sva sreca pa si samo pokusao, zamisli da si stvarno hteo da ga napravis   
mozes li malo da nam kazes nesto o odrzavanju i prihrani,na koliko i kako rezes biljke i sl. pojedinosti vezana za tvoj akvarijumč
Kad ne bih samo pokusao i bi hteo odraditi nesto slicno, mnogo bi toga promjenio. Ali tako se ag od prvog dana samo dograđuje. Za svaku novu biljku pokusao sam naci najpogodnije mjesto, ali kad se "udomacila" i sam skuzio njezine zahtjeve, stavio sam je na mjesto gde se sto bolje uklapa u celokupan izgled. Nije bilo nikakvog plana - sve je islo vise ili manje spontano.
Odrzavanje... Od samog pocetka mijenjam 1/3 vode svake sedmice. Koristim cesmovacu koji sada dodajem JBL AquaDur+, jer imamo veoma mekanu vodu (pre toga imao sam probleme sa nedostatkom K). Svake sedmice prije zamjene vode i testiram NO3 i PO4 i potome dodajem onoliko koliko treba. Za makro koristim otopine KNO3 i KH2PO4 (svaku za sebe), koje dodajem svakog dana ujutro. Dnevna doza se trenutno krece oko 4ppm NO3 i 0.6ppm PO4. Za mikro koristim Profito (3.5ml/dan) i extra gvozde Seachem Flourish Iron (2ml/dan). Od pocetka ove godine imam u podlogi i 12 kapsula Tropica Plant Nutrition+, koje su mi u prvome mjesecu pravile sivu kosu jer su mi dodavale suvise nitrata i je bilje jedva moglo sve skonzumirati. CO2 dodajem prema drop-checkeru.
Osvetljenje sam resio tako, da se lampe pale svaka/svaki par za sebe i su upaljene tako: od 7:00 do 20:00 1x18W T8, od 7:30 do 18:00 2x20W T8. od 8:30 do 17:00 2x35W T5.
Bilje rezem kod promjene vode, ali desi se i da nemam vremena za sisanje... Zapravo, sisam kad stignem.
alekpanker je napisao:
Takvi akvarijumi daju podsticaj drugima da se jo vie potrude a nekim novim i budućim akvaristima(kao meni) razlog vie da počnemo da se bavimo ovim divnim hobijem.
Drago mi je ovo cuti. Zapravo i sam sam poceo tako... Kad sam video aq pun bilja rekao sam si: "Ovak aq hocu imati i ja!" I posle toga se pocelo skupljanje bilja i informacija o bilju... Niko se nije rodio kao sveznalac, zato samo hrabro.
Kum 1229 je napisao:
Kroz kakve je faze prolazio ovaj akvarijum mislim na ( dobre i lose )č.
Dobro pitanje ali aq je dobio vodu 19. 09. 2007 i od tada bilo je mnogo dobrih i loih faza.
Bolest riba imao sam samo jednom na pocetku i od tada nikad vise (sumnjam da sam bolest uzrokovao sa kod izmjene unutrasnjeg filtera sa kanisterom). I algi bilo je dosta malo... Nekoliko bradatih na početku, sve ostalo uspio sam vise ili manje uspesno u pravi cas rjesiti i nije doslo do nekog jakog udara. Dosta mi je pomoglo to, da sam usporedno furao jos jedan mali aq u kojem sam svaki korak (đubrenje, Co2 i slicno) isprobao prije nego sam "novitet" uneo i u ovaj 120l aq. Imao sam i neke nevolje sa ponekim biljkama koje nisu htjele da se uklone mojim uslovima ali i to sam vise-manje resio uz pomoc nekih prijatelja i informacija sa neta.
Ako vas zanima kompletna historija ovog aq, OVDE cete naci sve od prvog dana i sve do danas. |
| |
|
|
| katjusa |
Posted on 30.05.2009 14:17
|

Administrator
|
moto je napisao:
Kad sam predstavio aq vise sam ocekivao kritike u stilu "bolje bi bilo tako" i "smeta mi ovo" i slicno, nego tolike pohvale...
Evo, smeta mi, da ovaj aq nije moj 
Inače, pozdrav Moto i vidim, da si osvojio i umjetnost trimanja 
Bravo
Pozdrav |
| |
|
|
| moto |
Posted on 31.05.2009 14:31
|

član
|
Hehe Katjusa...:p Ti i sama znas da pravis izvrsne aq.
Sta se tice trimovanja... Sada rezem samo poneke vrhove (nikad svih) i tako pokusam odrzavati neku formu.
I jos nesto moram da kazem momcima ovde: Katjusa mi mnogo pomaze tako sa savjetima kao i sa biljem i zato je ovaj aq i djelomicno njezin. |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 31.05.2009 15:36
|

član
|
Zamerka svemu je da je ovo prekrasan pokuaj , a za katjusu . Pozdrav |
| |
|
|
| moto |
Posted on 09.08.2009 13:42
|

član
|
Dolo je do neplanirane promjene u tom aq...
Neto sam strano zabrljao i zbog toga morao sam izvaditi sve ribe i bilje. I kad je bio aq več prazan, odlučio sam se za novu postavku.
Evo, početak je napravljen a vrijeme če pokazati kako ću nastaviti.
P.S. Ne ide mi sa slikama u oblici attachmenta...
Edited by moto on 09.08.2009 13:48
|
| |
|