14.06.2026 10:39
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Siga u podlozi.Za ili protiv?
panterone
Imam odredjenu kolicinu kamena sige pa me zanima da li bi mogao da je izmrvim i stavim u podlogu, posto planiram novu postavku. Ovaj kamen je jako porozan i mislim da ce imati odlican efekat na nastanjivanje pozitivnih bakterija.

krcko
Ovoj Karbonatnoj steni je posvećeno vie tema na Forumu Akvaristikaonline, pa ću linkovati jednu:

http://akvaristik.../t=62.html

Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Nisam probao, ali mi to nije ni padalo na pamet.
Obicno sam nesto "kiselo" stavljao u podlogu. Ako se radi o biljnom akvarijumu u kome se ne bi dodatno dodavao CO2 ili recimo neka fizioloski kisela djubriva u vecoj meri ne vidim razlog da bi ta stena dizala tvrdocu vode... Mozda i gresim (nisam probao ko sto rekoh na pocetku)
Edited by zander on 02.04.2011 23:04

boban
Kolicina CO2 samo utice na brzinu rastvaranja te stene. Bez obzira da li ti dodajes CO2 ili ne on ce uvek da se rastvara jer je prisutan u vazduhu a trosi ce se na rastvaranje te stene. To znaci da ce KH da raste do neke mere i ti to ne mozes da zaobidjes. Jos gora varijanta je ta sto je kalcijm karbonat u pitanju pa ce pH da raste do besvesti, preko 8.
Takav sistem ima enormni puferski kapacitet i moze da apsorbuje puno CO2 a to znaci puno bikarbonata. Puno bikarbonata je veliki KH a isto tako i GHje je kalcijum u pitanju.

Eto to je razlog koji je vrlo ociti i ako zelis kiseliju vodu onda sigi nije mesto u akvarijumu, pogotovo ne u vecoj kolicini.

zander
boban je napisao:
To znaci da ce KH da raste do neke mere i ti to ne mozes da zaobidjes. Jos gora varijanta je ta sto je kalcijm karbonat u pitanju pa ce pH da raste do besvesti, preko 8.

Da li ce tu negde oko, to jest iznad 8pH kako kazes ta stena da prestane da dize KHč (ukoliko naravno dodatno ne ubacujemo CO2) Interesuje me gde i na kojim vrednostima pH otprilike nastaje ravnoteza.

Voleo bi i da cujem iz licnog iskustva (od ovih Novosadskih ciklidasa recimo, jer znam kakva je voda ovde i koji je KH u startu sa cesme, pH tacno ne znam) do koliko KH im se podize voda sa sigom u akvarijumu. Ako je neko merio...

panterone
Evo ja sam sada na brzinu izmerio.
Voda iz vodovoda mi je KH-20
Voda iz case u kojoj je 2 dana bila ubacena izmrvljena siga KH-20.
Mereno serinim testovima, onim sto sipas kapi.
pH vrednost je negde oko 8.
Znaci nista se nije promenilo.
Sta nam to govorič
Po mom skromnom misljenju siga ne podize tvrdocu vode i mislim da bi je trebalo ubaciti u neki srednji sloj podloge kako bi se poboljsala bioloska filtracija.
Pozzz

paleoglodit
Imas gomilu drugih materijala za tu svrhu. Gde nadje bas siguč Boban ne prica na pamet. Ima tu jos jedan faktor kada se siga izmrvi ima vecu povrsinu koja je u dodiru sa vodom znaci vise reaguje....
Edited by paleoglodit on 04.04.2011 01:17

daweed
Uh ljudi....
Citiraću ovu Lazinu rečenicu "Činjenica da se siga teko topi u toplijoj vodi je i ujedno odgovor svima onima koji tvrde da se ona jako otapa i prilično die tvrdoću vode u akvarijumu. U naim vodovodnim vodama koje većina koristi za svoje akvarijume ona se veoma malo otapa (ako se uopte i otapa)"
Ja lično znam brdo ljudi koji imaju sigu u akvarijumu, neki i čitave zidove oblau sigom i sve to radi kako treba...
zander je napisao:
Voleo bi i da cujem iz licnog iskustva

Nikako ne treba pričati o nečemu to niste probali... Sećam se samo one teme o sijalicama i pikovima u zeleno kada je Nene tvrdio da neće dobiti alge... A ja drao biljke na neonkama od 100 dinara, imao tepih glosse, aromaticu i nanjenshan, bez algi...

http://daweedaqua.tk
sejn
Kad se dobro ispere i ustali u akvarijumu vise nema problema.Ja sam imao celu pozadinu od sige,pravila je problema samo prvih mozda, mesec dana i kraj. Nije mi poremetila parametre vode.

zander
Zato sam ja napisao onaj prvi post, racunajuci da Panterone ima tvrdu Novosadsku vodu...

Ipak dobro je napisao Boban. U mekoj vodi ona ce se dosta brze razlagati i za to je dovoljan samo uticaj atmosferskog CO2, ali ce se razlagati do neke mere i u tvrdoj vodi... Dokleč Verovetno do neke granice pH od 8 i kusur (to nisam probao ni merio)

Da ne spominjem jos i dodavanje CO2 u takav akvarijum.
Da podsetim, zahtevnijim biljkama nije potreban CO2 samo kao kolicina CO2 nego im je zbog usvajanja mnogih mineralnih materija potreban nizi pH, pa je onda mnogo bolje imati nesto meksu vodu od tvrde, a opet bolje je imati i tvrdu vodu bez sige nego sa sigom, sve zbog puferskog kapaciteta i lakseg spustanja pH...

Tako da onda mozes da zaboravis na neke zahtevne biljke. A opet one nezahtevne mozes da drzis i na cistom sljunku ili kvarcu, tako da ja to nebi nikako stavljao...

I sto kaze, ima mnogo drugih materijala koji ne bi toliko nepovoljno uticali na hemizam vode, recimo treset, vulkanit, aqualit, liapor, kokosov treset, ili cak hidraton kuglice iz hidraponike recimo, neke brendirane podloge...

sejn
Slazem se!! Meni nije pravila nikakav poseban problem,al ni neku vajdu.Mislim da bi vulkanit bio sto puta bolja varijanta.

boban
Mislim da vi zaboravljate da akvarijum nije samo siga + voda. Razmislite malo o tome.

Samim tim sto neko napise da je nesto "cinjenica" ne mora da znaci I da je cinjenica. Ipak ovo je malo kompleksnije da bi se znelo u jednoj recenici.
Siga se rastvara I u baznoj vodi pa cak I na pH 10. To je cinjenica koju kaze knjiga hemije.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,953 jedinstvenih poseta