14.06.2026 04:52
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Melancholy Hill (kisleon)
kisleon
Gledajući vae akvarijume, čitajući o raznim korisnim temama, upoznavajući se sa do sad po meni nepoznatim biljkama i pregledavanje galerije nekih aquascaping takmičenja me je navelo da se oprobam i ja sa aquascapingom.
Sakupljao sam sitnije biljke i neke veće po meni prelepe i krenuo sa radom.
U podlozi se nalaze tresetne presovane ploče od neke italijanske firme, preko toga sam stavio mreicu protiv komaraca (birao sam koja ima veće rupice). U levom zadnjem uglu sam nagomilao ljunak i stavio sam panj ispred gomilice da se ne bi vremenom izravnalo. Biljke zasadio, neke vrste sam izmenio, neke sam dosađivao...

Podatci:
Postavka je stara nekih 3 meseci
Dimenzije: irina: 65cm, visina: 40cm, dubina: 35cm
Osvetljenje: 2 x 18w osram fluora, 1 x 18w philips aquarelle; ukupna 54w
ubrenje: pre dve nedelje sam počeo sa JBL plantaminom
Biljke:
Sagittaria subulata
Cryptocoryne undulata (juče sam zasadio 2 komada)
Ludwigia repens (pre 4 dana sam je odseka na veličinu oko 10cm, da bi se zgusnula)
Echinodorus gabrieli (tek se sad adaptirao i krenuo je da tera malo veće listove.)
Hemianthus micranthemoides (kako sam sipao tečno đubrivo tako je krenulo lepe ra raste)
Hydrophila polysperma "Sunset" (seckao sam je i ponovo sadio i sad sam zadovoljan sa gustinom, voleo bih kad bi bio vilji bun)
Hygrophila salicifolia (na mestu ove biljke je bila Valisnerija gigantea, mislim da je ovako lepe, mada ni ovako mi se ne sviđa)
Lisimachia nummularia Aurea (ovu biljku sam pre nedelju dana zasadio, treba da je zgusnem)
Glossostigma elatinoides (krenula je lepo da se iri)
Eleocharis acicularis ili parvula, nisam siguran (ispred nane)
Anubias nana
Riccia fluitans (zavezan za icu sa pomoću mreice od kiwi korpice)
Microsorum Pteropus (juče vezao iza panja)

CO2 dodajem sistemom kvasac/ećer
Filtracija: spoljni filter

Fauna: 5 x Puntius odessa
5 x Puntius titteya
1 x Otocinclus affinis
2 x cherry kozice

Ima neto to mi se ne sviđa i voleo bih da mi vi date sugestije ta bi vi menjali na njemu, moda ja ne vidim te stvari to bi mogao da menjam da bi izgledalo mnogo lepe.

Fotku sam napravio pre postavljanja teme.
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_00021.jpg
Edited by kisleon on 20.06.2011 19:51

Kum 1229
Svidja mi se postavka,naravno da treba jos dosta vremena da se sve razraste ali ovako gledajuci ima nekog smisla,cekamo dalji razvoj Thumb up

zander
Ova leva strana mi izgleda dosta dobro, prednji plan ako ce da bude celom duzinom glosa isto super. E jedino bi u desnoj strani pravio neke promene, mozda neki drugi izbor biljaka... Salicifolia mi se recimo ne uklapa tu, mozda bi ti Micranthemum umbrosum dobro dosao(ako treba javi da ti dam koji pelcer), kripta- mislim da se ni ona nece bas najbolje uklopitič Ali ajde videcemo sta si zamislio.
Ovako dosta zanimljivo izgleda, bice to dobro tek je pocetak Thumb up

kisleon
Celom duinom će ići glosa.
Sa tim desnim uglom nisam znao ta da radim, izmenio sam dve biljke, dodao kriptu... kripta je braon i mislim da neto zeleno bi se mnogo bolje uklopilo. Sad sam izguglovao ta je to Micranthemum umbrosum i jako mi se sviđa, napravio bih veći bun iza ričije i jedan manji ispred sa desne strane. Salicifolia i kripta će da leti, a sagitariju ću da produim iza ehinodorusa u pic.
To bi bilo za sad to, videćemo za mesec dana kako će da izgleda, slaću slike čim bude promene.
Iduće nedelje radim pre podne, posle 3 - 4 sati sam slobodan, kad bih mogao da svratim po pelcer te lepe biljčiceč

kisleon
Evo i malih izmena:

Dosadio malo parvule:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0331.jpg

Proirio sagitariju između ehinodorusa i ričije:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0329.jpg

Zasadio 2 crvene kripte ispred ričije:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0328.jpg

Zasadio umbrosum iza ričije:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0327.jpg

Izgled celine:
i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0332.jpg
Edited by kisleon on 06.04.2011 16:53

Dejan Stefanovic
odlicno ti je riccia obrasla tu granu, mada mi se u pocetku cinilo da izgleda manji nego sto jeste, sada vec cela postavka deluje vrlo interesantno.

VladicaVR
Ova postavka obecava, samo napred Thumb up

pakor
Lep pocetak, samo napred!Applause

Arcus
Dobro je, samo napred Thumb up
Ja bih dodao jo koju granu, malo mi to prazno... Wink

kisleon
ta grana sa ričijom je ica, sačekaću da vidim kako će izgledati kad bilje naraste.

biobiofizicar
Ovo sa granom (to jest zicom) i ricijom je bas inovativno. Thumb up Svidja mi se ideja ajde samo da se odrzi. Vadi povremeno i sisaj tu riciju da se ne otrgne od grane - to jest zice....
Mozda ti maznem ideju u nekoj od sledecih postavki....

kisleon
Tu ideju sam i ja maznuo Smile, originalna ideja je Zanderova. Nadam se da se neće ljutiti. icu sam savio u "S", sa zadnje strane akvarijuma da se sputa prema prednjem delu. Sa tom forom moe svata da se napravi. Nisam vezivao ranije ričiju, pa sad mi se ukazala prilika malo da eksperimentisem.
Edited by kisleon on 07.04.2011 20:10

biobiofizicar
Kao sto je dedica Amano turio ricciju pod vodu tako ju je Zander turio na zicu. Thumb up
Zander - rodonacelnik ideje riccije na zici - a mudro cuti...LectureWinkGrin

kisleon
Sadanje stanje:

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/IMG_0430.jpg
Edited by kisleon on 25.04.2011 21:55

biobiofizicar
Osisaj HM da se ugusti i prebaci ovaj ehinodorus pozadi desno - pojesce ti prednji plan. Proredi sagitariju.
Vreme je za malo bastovanstva Wink

kisleon
Ludwigia i Hygrophila su narasle do povrine vode, sad vidi se da sam ih puno oiao i nadam se da će se zgusnuti. Veće primerke sagitarije ću da počupam, HM ću iati koso nizbrdo. Ehinodorus razmiljam čak i da ga izbacim, nazad se neće videti, napred će da guta.

zander
Kako napreduje ovaj akvarijum, jel Riccia jos uvek na zicič Wink

kisleon
Update:

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/IMG_0619.jpg

Riccia je jo uvek na ici. Ona crvena kripta se jo ne vidi od sagitarije, a umbrosum je počeo da tera nove listiće, mislio sam da umbrosum bre raste.

kisleon
Akvarijum je dobio i ime Smile "Melancholy Hill"

i977.photobucket.com/albums/ae257/kisleon/Akvaristika/MelancholyHill.jpg

kisleon
Da, bilo je interesantno, iako sam hteo da menjam, nije se promenilo, jer nove biljke nisu imale dovoljno svetla. Ludwigia, Echinodorus, Sagittaria i Riccia će izaći napolje, toliko promene za sad sa te strane. Na to mesto će ići nove biljke koje sam dobio od Zandera i jo neke za koje se jo nisam odlučio.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,894 jedinstvenih poseta