14.06.2026 08:26
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Le Vent Le Cri
zander
Ajde malo posle svega da se vratim na akvaristiku i biljke i da otvorim jo jednu temu o akvarijumu čudnog imena Wink

Ovo je postavka koja nije zahtevna po pitanju konačnog izgleda i aquascapinga, ovo je postavka u kojoj mi je na prvom mestu da se zezam sa uzgojem biljaka, na kraju da odradim moda neku holandsku postavku i sve to da uslikam za kraj, ako mi se bude dalo Wink

Ne secam se tacnog datuma kada sam pokrenuo ovaj akvarijum.
9. februara 2011. je stanje bilo ovakvo, to je bio odprilike i početak ovog akvarijuma (fotoaparat pamti umesto mene)
zander attached the following image:
lvlc1.jpg

Edited by zander on 22.03.2011 23:55

zander
Akvarijum je od 170 litara.

Rasveta je mesavina T8 i stedljive sijalice od 23 i 33W, oko 0,7W/l od samog starta 10 sati dnevno.

Dodavanje makro i mikroelemenata kao i CO2 od samog starta.

Podloga: oko 2 litre prokuvanog sphagnum treseta, tek toliko da prekrije povrinu dna i oko dve ake Hobby vulcanita. Preko toga mreica i ljunak granulacije od 3-8mm. Iao sam (za mene bar) na malo sigurniju varijantu, sve ostalo biljkama obezbeđujem preko prica.

Filtracija: Atman II, smanjena cirkulacija na izlaznoj slavini. Protok vode je oko 2-3Xmaximum, zapremine akvarijuma.

Ne secam se sta jos treba bitno da navedem... Smile

Evo slike od pre neki dan (recimo neka bude 20.mart)....
lvlc2.jpg

Edited by zander on 23.03.2011 00:18

zander
Jedan od prvih problema je izazvan mojim preterivanjem,a to je končasta alga koja se javila kod malo većih i svakodnevnih doziranja gvođa u vodenu kolonu. Ali to se lako reava.

Drugi problem je Nesaea Pedicellata koja uvrće svoje nove listove, o tome razmisljam već danima i ne znam u čemu je problem, svata sam pokuao da uradim. U kontaktu sam sa Veriuom koji je isto ima i koji istu vodu kao ja koristi i isti mu se problem javlja sa tom biljkom.
Zanimljivo je da je biljka poreklom iz Afrike isto kao i Ammania gracilis koja apsolutno iste simptome pokazuje u Novosadskoj vodi, isto tako uvrće listove... O čemu se radi ne verujem ni da ću uspeti da zaključim ali ću probati kroz niz nekih eksperimenata koje ću probati sa njom u drugim akvarijumima... Eto toliko za večeras Wink

Veriu
Zaboravio si da navedes da u istom akvarijumu gde je Nesaea Pedicellat zasadjena na nekih 10 cm udaljenosti ista ta biljka raste naj normalnije barem za sada sta se sad tu desava nemam pojma Through wall. Ali se nadam da su dve glave pametnije od jedne pa da cemo naci resenje.
Ovaj akvarijum izgleda dosta lepse uzivo nego na slici Smile
Edited by Veriu on 23.03.2011 00:41

katjusa
zander je napisao:
Ne secam se sta jos treba bitno da navedem... Smile

Spisak biljkač Wink

zander
Spisak biljaka Smile

Elatine hydropiper
Eleocharis parvula
Staurogyne sp
Echinodorus 'vesuvius'
Weeping moss + jos jedna neindentifikovana mahovina
Mayaca fluviatilis
Nesaea pedicellata
Ludwigia arcuata
Hygrophila pinnatifida
Rotala nanjenshan - koju su mi greskom poslali kao wallichi Lecture
Utricularia graminifolia
Hottonia palustris
Micranthemum umbrosum
Cryptocorine - ne znam tačno koja
Blyxa japonica

branimir ok
Fino to raste ajde daj taj spisak bilja.Kad bude viska Elatine hydropiper javljam se prvi saljem UG za zamenu Beer

zander
Saljem mini glosu za tebe nema frke Wink samo da se jos malo popuni taj prednji deo.

UG imam, stavio sam jedan pelcer u podlogu krenula je da raste dosta dobro da je ne ureknem, raste mi bolje nego na lava kamenu.

Jedino ta Nasaea sto me zeza, ali eto to se poklapa da je do novasadske česmovače, ali ako fali neto bilo bi dobro da otkrijem ta je to, videcu...

Dragan Kinez
Fali malo Subotičke vode Grin

"Dve stvari na svetu su beskrajne. Ljudska glupost
zander
Donesite mi par kanistera Subotičke vode da imam sa čim da đubrim akvarijume Wink

kojot
Bilo bi lepo da imas jos koji ovakav kamen da ubacis. Thumb up

zander
kojot je napisao:
Bilo bi lepo da imas jos koji ovakav kamen da ubacis. Thumb up

E da znas da sam to razmisljao i ja. Ali nemam isti takav pa cu mozda umesto ovog velikog staviti neki drugi kamen, bar jedno tri ista kamicka da imam Wink Ili da izvadim kasnije i taj jedan i da napravim bez hardacapea akvarijum, i to mi pada na pamet.
chelydra je napisao:
U čemu se satoji to zezanje sa biljkamač Smile

U tome da zezam ja njih a i one mene Wink ianje, prekopavanje, sifoniranje i ostali batovanski poslovi, neću u ovom akvarijumu da pravim nita posebno, Holandija samo Cool
Edited by zander on 23.03.2011 20:22

ZoSo
Ako projekat ode u holandiju , jel si razmiljao i o nekoj crvenoj biljci č

Juče sam vido akvarijum , i mogu reči da se zeleni lepo goji Thumb up , alge sam video ali mi se čini da je to ( zasad Grin ) sve pod kontrolom Beer

Uređenje mi ne pada na pamet komentarisati , poto Zander to uvek sloi kako je zamislio nedelju dana pre zavrnog slikanja .....

drlessa
Buđavi...ono sitno bilje iz prvog plana... da,da to sitno to ti se rairilo...... da si mi doneo toga za moj skejp, jes cuo bre!č Lecture

www.xtremeaquaristika.blogspot.com
zander
Neću jo nita da čačkam po akvarijumu ali biće nadam se, uskoro Thumb up (obecao sam je vec i vise nego sto je imam)
Edited by zander on 24.03.2011 20:01

edison
drlessa je napisao:
Buđavi...ono sitno bilje iz prvog plana... da,da to sitno to ti se rairilo...... da si mi doneo toga za moj skejp, jes cuo bre!č Lecture

he he pogledaj, imas ti vec to sto trazis sinoc sam ti ostavio i toga Beer i nemoj tu da Lecture

www.mojbiljniakvarijum.org
zander
Evo malo končastih algi...
Fe dodajem svakim danom, sada sam malo smanjio koncetraciju (ali i dalje ide svakim danom) zbog ovih algi... ali zato Utrricularia, pa i sve ostale biljke vrlo lepo napreduju i nema vie nikakvih problema sem toga... Staklo je čisto kao da ga neko svaki dan brie, ali u startu je bilo malo problema na staklu i to je to....
koncaste.jpg

zander
Od algicida i ostalih sličnih stvari i dalje koristim samo slabu cirkulaciju vode (samo) pa ako se i pojavi neto od algi, onda bar znam o čemu se radi... Menjam način đubrenja itd.

Evo malo pogled od gore na Utriculariu, Staurogyne i mini glosu.
odgore.jpg

darkoh
Lepo ovo napreduje. Applause Dosta zahtevnog bilja je tu ali i njega si savladao. Malo si mi sumnjicav, ali od prvog trenutka mi je ovo mirisalo na dobar scape pa se nadam da ce na kraju i biti. Beer

zander
darkoh je napisao:
Lepo ovo napreduje. Applause Dosta zahtevnog bilja je tu ali i njega si savladao. Malo si mi sumnjicav, ali od prvog trenutka mi je ovo mirisalo na dobar scape pa se nadam da ce na kraju i biti. Beer

E darkoh jos ti ja pricam kako mi je krenula Rotala wallichi kad ono kad je izraslo vidim nije to ona Smile Valda cu je nabaviti... Wink
Edited by zander on 26.03.2011 00:27

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,726 jedinstvenih poseta