14.06.2026 06:15
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Cishi 125 litara
Cishi
Evo da predstavim i ja moj aq Smile

club-shots.com
Cishi
img858.imageshack.us/img858/5265/dscf02921600x1200.jpg

img834.imageshack.us/img834/4613/dscf02941600x1200.jpg

img545.imageshack.us/img545/4984/dscf02951600x1200.jpg

img819.imageshack.us/img819/2608/dscf02961600x1200.jpg

img535.imageshack.us/img535/979/dscf02981600x1200.jpg

img535.imageshack.us/img535/979/dscf02981600x1200.jpg

img197.imageshack.us/img197/7397/dscf03001600x1200.jpg

club-shots.com
nasdvoje
Za pocetak od nas savet, pumpu i grejac makni sa sredine aq.

www.arandjelovcani.com
Cishi
Juce sam kupio drugu pumpu potopnu pa sam je stavio u cosak skroz a ovu sam izbacio. Planirao sam da kupim spoljni kanister ali nisam u prilici sad zbog finansija. Za grejac cu poslusati Smile

club-shots.com
Jovan
Pesak je trebao biti krupniji, bar tipa 1-3mm ukoliko ti je u planu biljni akvarijum! Ove zemlje, ako je to zemlja a mislim da jeste - ima je dosta, mozda cak previse i trebao si je bar sakriti tako da se spreda vidi samo pesak iz vise razloga medju kojima je najmanje bitan estetski... Ovde sa desne strane samo sto ti ne izbije u akvarijum, stavi bar vise peska preko! Trebao si mozda malo vise citati po forumu, imam utisak da si malo zbrzio, mozda i gresim. Moraces i malo da pogledas i naucis kako da grupises biljke i gde se koja sadi da bi estetski izgledale lepse! Polako...

Pozdrav!
Edited by Jovan on 18.03.2011 16:01

biobiofizicar
Daj nam malo vise detalja o podlozi - da probamo da pomognemo. Koliko sam shvatio sve je novoformirano. Ako je dole zemlja, a preko ovaj ultrasitni pesak podloga ce ocas posla postati anaerobna i izazvati trilione problema....

Cishi
Za prvi sloj sam koristio treset,debljina je oko 2 cm otprilike,preko njega ide tanka mrezica da se treset nebi dizao. I preko toga ide ovaj sitni kvarcni pesak i sitni kamencici granita ali se oni ne vide jer su u pesku.

club-shots.com
biobiofizicar
Uz prednje staklo (moze i uz ostala) se obicno stavi uska traka od 1-2 cm od zavrsnog sloja podloge (da se zemlja ne bi videla - kao i iz razloga sto hranjiva podloga najvise bezi u akvarijumsku vodu uz staklo). Sada ako hoces mozes ili da prekopavas (sto je teze zbog mrezice) ili da malo odmaknes hranjivu podlogu (kreditnom karticom) od stakla i naspes onog peska ili sitnog kvarcnog sljunka ili jednostavno da oblepis izolir trakom donjih 2-3 cm akvarijuma da sakrijes treset od pogleda....
Podloga:
Ovajs sitan pesak eventualno bi mogao u delove akvarijuma i postavke gde nema biljaka (stazice, plazice u prednjem planu) kao tanak dekorativni zavrsni sloj do 1cm debljine.
Moj predlog:
Ako su preko treseta oni kamencici koje si pomenuo ja bih odvadio sto vise peska dodao kvarcnog sljunka krupnije granulacije 2-5mm i eventualno vratio pesak u onim dekorativnim delovima akvarijuma koje sam pomenuo. Ubacio bih i puzeve malezijce da prekopavaju podlogu.
Koliko vidim vise od pola biljne mase je Najas gvadalupensis invazivna brzorastuca biljka koja raste i neukorenjena (plutajuci). Neka je za sada u akvarijumu da pegla neke hemijske disbalanse koji mogu nastati u akvarijumu. Nju je tesko ukrotiti, i ako se ukorenjuje generalno vecinu hranjivih materija uzima iz vode, a ne preko korena.
Ova tvoja podloga zahteva i biljke koje ce se hraniti preko korena. Treset jeste jako dobar u podlozi, ali ispod ovog sitnog peska moze postati tempirana bomba u akvarijumu....

Porazmisli o podlozi, a onda mozemo nastaviti dalje pricu i o biljkama i samoj postavci.....

Cishi
Hvala na savetu,idem sad odma da probam da sakrijem treset sa bocnih strana a za kvarcni sljunak cu pokusati sto pre da ga nabavim,to ce biti malo tezi posao jer ovde kod nas u Kuli je jako tesko nabaviti bilo sta za aq,do sada smo se snalazili preko neta ali resicu to sigurno. Ovaj pesak cu gledati da odvadim iz akvarijuma i da pokusam da sa njim oblikujem neki oblik,pridrzavacu se saveta da bude 1 mm debljine,jer stvarno mi se svidja kakvu boju daje samoj podlozi.

club-shots.com
Cishi
Evo posle duzeg vremena novih slika,totalno promenjen setup,malo je neuredno sto se tice rasporeda biljaka a i ova drezga mi je haos izrasla ali za par dana se selim pa cu premestari i aq i bice taman razlog i da ga sredim da se sada ne bih zezao oko toga,svi komentari su dobro dosli Smile Beer

club-shots.com
Cishi
img23.imageshack.us/img23/3536/img28891600x1200.jpg

img849.imageshack.us/img849/305/img28901600x1200.jpg

img29.imageshack.us/img29/5130/img28921600x1200.jpg

img163.imageshack.us/img163/8999/img28931600x1200.jpg

img847.imageshack.us/img847/4724/img28991600x1200.jpg

img638.imageshack.us/img638/1/img29001600x1200.jpg

club-shots.com
Cishi
I zaboravih da napisem ima dosta ovih malih puzeva koji me jako nerviraju i taman kad ih se resim sa novim biljkama koje kupim stigne novo leglo Smile resicu i taj problem vrlo brzo,za sada sam zadovoljan kako se ovo odvija,polako savladavam osnove Smile Beer

club-shots.com
Pejc
Ne videh podatke o tome koliki je akvarijum, koje je osvetljenje i koja filtracija u pitanju. Da li prihranjuje nečim i da li dodaje co2č
Jesi li izbacio kvarcni pesak ili si samo preko njega ubacio čljunakč Deluje mi ogromno ljunak Shock
Plehostomusi su već prerasli akvarijum, a torokatumi će uskoro...
Anubia je u podlozi a trebala bi da je na panju ili na kamenu...
Kamenje potpuno različite strukture (čitaj o tome kako bi trebalo postaviti hardscape)
Mnogo stvari za dovesti u red. Čitaj, gledaj druge akvarijume...

krcko
Novi članovi, svedite Svoje fotografije na razumne dimenzije, preglednije je.
Greke sa početka nisi dobro ispravio, vie čitanja svih tema i polako. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Svakako bolje nego prve fotke, ali sljunak stvarno deluje prekrupno za biljnu akvaristiku. Ako stavljas anubije i mikrozorume dole stavi ih rizomom na podlogu a samo zilice neka idu u podlogu. U protivnom ce da trunu rizomi ako odu pod podlogu. Druga opcija je ih vezes na kamen ili panj, a oni ce vec pustiti zilice ka podlozi. Drezgu drzi pod kontrolom izbacivanjem viskova. Otkini vrhove od 10-15 cm i pusti ih da plivaju ostatak baci. Ona se jako brzo siri i ocas posla pojede povrsinu vode.

kisleon
Stavi stiropor ili neki drugi izolator ispod akvarijuma! Bolje je nego to je bilo, sa malo informisanja i truda moe biti i mnogo bolje.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,390 jedinstvenih poseta