14.06.2026 13:12
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve Å”to ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Å ta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: BILJKE I ALGE » Alge
 Print Thread
Braon alge, staghorn alga, zelena končasta i zelena tačkasta alga
zexy
Pre oko mesec dana su mi se pojavile braon alge, zato sam prošle nedelje pojačao osvetljenje, sada ima 0,72 w / l, ali još uvek su tu. Ima ih po podlozi, kamenju, ali najviše mi smeta što ih ima na listovima biljaka, koji nemaju lepu zelenu boju već izgledaju kao prljavi.

Zanima me kako da uklonim ovu algu i kako da sprečim njen ponovni nastanakč Isto tako ima i malo končaste alge (otprilike tamno zelene boje), pa bih bio zahvalan ako biste mi rekli kako i nju da uklonim.

Hvala
Edited by zexy on 13.04.2011 20:17

mojljubimac.forumsr.com
paleoglodit
Aj daj nam sve podatke o aq i stanovnicima Wink

zexy
Akvarijum 80x40x40
Podloga: mešavima flore depot-a i JBL aquabasis
Rasveta: 1 x Sylvania Gro-lux, 1 x Sylvania Aquastar, 1 x Sera Plant color, 1 x Sera Daylight brilliant, sve od 18W, svetlo je uključeno 10 sati
Protok vode: 500 l/h
Prihrana: 2 ml PPS-Pro dnevno i 5 ml ProFito nedeljno

Stanovnici:
za sada Trihogaster, 2 Skalara, muljari i Crossocheilus siamensis tj. sijamski algar
Edited by zexy on 16.03.2011 19:51

mojljubimac.forumsr.com
Veriu
Kada je akvarijum pokrenutč
Braon alge se pojavljuju najcesce u prvih 2 meseca kod novo formiranih akvarijuma ali kako se pojave tako i nestanu barem je kod mene bijo takav slucaj. Kod mene su ancistrusi vrlo rado jeli tu algu i lepo rastli dok je bila u akvarijumu.

paleoglodit
Ta alga samo kod mene uspeva trajno . A zastoč Necu da vam kazem moju tajnuCool
Nista se ti ne brini menjaj vodu redovno i cisti filter ponekad
Edited by paleoglodit on 16.03.2011 20:09

Veriu
Ah paleo ti si poznati uzgajivac algi mada ti ne zamerim posto se i ja polako pridruzujem Smile.

zexy
Veriu je napisao:
Kada je akvarijum pokrenutč

Akvarijum je formiran polovinom januara tako da još ima nade da ga je zahvatio "sindrom svežeg akvarijuma", ali se plašim da će mi te alge ugušiti biljke a i ne izgleda lepo.
Vodu menjam jednom nedeljno po 25-30 litara, filter sam za sada čistio samo jednom, i zaboravio sam da kažem da sam zajedno sa pojačanjem svetla ubacio i CO2.
Pokušaću da nabavim još neke algare osim sijamca.

Ako se ne povuku, da li treba da ih tretiram sa nečim i šta da radim sa končastomč
Edited by zexy on 16.03.2011 20:26

mojljubimac.forumsr.com
paleoglodit
Otocinclusi su zakon za te alge

zexy
Znam da su otocinclusi jako korisni kao i Amano kozice, ali nemam gde da ih kupim. Jedino kad odem u Beograd...

mojljubimac.forumsr.com
paleoglodit
Samo Oto cisti lisce od toga kao da nisu nikad ni bile. Ja bih se na tvom mestu vise brinuo za koncastu to je znak da nema jos ravnoteze a ovo bi trebalo da se izgubi. Menjaj vodu malo cesce neko vreme i nemoj da djubris jer podloga je jos jaka ....i nemoj mnogo da hranis ribice(!)
Edited by paleoglodit on 16.03.2011 22:38

Sare
meni su ovu algu ocistile black molly za jedno popodne
to je mozda nesto sto mozes da pronadjes pa probaj

pesavranjanac
ima rudnik zeolita kod nas u vranju , probao sam ga za alge i za sad je ok za crnu cupavu probacu ga na jos neke ali nemogu da nadjem aq sa neke alge, vranjanci pomagajte xexeThumb up da se uverim bas 100% u svojstvo ZEOLITA pozz

zexy
paleoglodit je napisao:
Menjaj vodu malo cesce neko vreme i nemoj da djubris jer podloga je jos jaka ....i nemoj mnogo da hranis ribice(!)

Pokušaću sa češćim izmenama vode, recimo dva puta nedeljno po 25 l. Možda bih mogao samo da smanjim đubrenje, jer se plašim da ako ga skroz ukinem, da će tek tada buknuti alge zato što je sada jače svetlo i počeo sam sa dodavanjem CO2. Isto tako šta će biti sa biljkama (posebno sa onim zahtevnijim kao što je HC) ako im ukinem prihranuč Da li da smanjujem i svetlo ili šta da radim a da ne napravim još goru situacijuč Frown

Ribe ne hranim puno, ali mogu i na to da obratim pažnju.
Što se tiče saveta za molije, mogu da pokušam i sa njima iako nisu planirane za ovaj akvarijum.
Edited by zexy on 17.03.2011 14:02

mojljubimac.forumsr.com
paleoglodit
Hrani ribe tek da prezive jednom dnevno da nista ne ostane u roku od minut. Ako si djubrio od pocetka formiranja aq to ti je bila takodje greska. Barem prepolovi djubrenje nedelju dve ili skroz ukini. Svetlo ne diraj za sada jer te alge uspevaju i u tamnijim aq. Fosfate mozes malo da oladis skroz

zexy
Sa đubrenjem sam počeo mesec dana nakon formiranja akvarijuma, jer su biljkama žuteli listovi, pa sam pomislio da imaju malo hranljivih materija. Prekinuću sa svakim đubrenjem dok se situacija ne popravi, nadam se da neću učiniti još veću grešku. Vodu ću menjati dva puta nedeljno po 25 l, svetlo ću ostaviti kako jeste i pokušaću da nabavim neke koze i algare.
A šta da radim sa CO2č

mojljubimac.forumsr.com
paleoglodit
Co2 slobodno ostavi da radi. Ta braon alga karakteristicno nastaje od viska hranljivih materija
Edited by paleoglodit on 17.03.2011 20:49

zexy
Moguće da mi je glavni problem višak hranljivih materija. Sprovešću sve ove mere i nadam se da će se alge povući. Čak razmišljam da ću i u osvetljavanju napraviti pauzu od 2 sata. Javiću za nedelju, dve kakva je situacija, pa ćemo videti šta dalje.
Pozdrav

mojljubimac.forumsr.com
paleoglodit
Ove alge vole "mrak" tako ne diraj svetlo za sada

zexy
VažiThumb up

mojljubimac.forumsr.com
Aquamaniac
Kao sto ti je napisano,braon alga je tipicna za start akvarijuma,kao decije boginje,sto ih pre "prelezis",znaces na cemu si,jer ako se kasnije pojavi,to je druga prica. Kako je navedeno u tekstu: "Ukoliko se braon alge formiraju kod starije formiranih akvarijuma uzrok možemo da potražimo kod slabog inteziteta svetla ili ukoliko se u vodi nalazi veća količina silikata i minerala".
Nikad nisam preterano mario za ovu algu,a sijamci su potpomagali da ona ne uzme vece razmere dok se u akvarijumu ne uspostavi bioloska ravnoteza.

Sare je napisao:
meni su ovu algu ocistile black molly za jedno popodne

Potcenio sam ovu ribicu,iako sam cuo za pricu,ali u istu nisam verovao do jutros. Kupio sam dve zenke i od ubacivanja,stalno nesto cupkaju,naravno,alge,staghorn i braon Thumb up.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново раГи биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,150 jedinstvenih poseta