Cudne se stvari desavaju kod mene, pa ajde da ih podelim i sa Vama. Naime, svima je poznato da sa manjom vrednoscu generalne i karbonatne tvrdoce vode, pada i vrednost ph,a sa svim tim i elementi koje dodajemo ili se vec nalaze u vodi postaju dostupniji biljkama. Gledajuci razne akvarijume zakljucio sam da su neke "idealne" vrednosti KH 4, GH 4, PH 6.7-6.8. I dalje mi je ovde logicna PH vrednost, obzirom da padom tvrdoce, pada i PH. Medjutim kod mene u oba akvarijuma je opsta suprotnost ovome. GH iznosi 16 (cesmovaca 18), KH iznosi 12 (cesmovaca 13), dok PH u jednom akvarijumu iznosi 6.5, a u drugom neverovatnih 6! (cesmovaca 7).
Da li je ovo normalna pojava, i da li vazi pomenuta dostupnost elemenata biljkama u ovakvim uslovimač Napominjem da CO2 uvodim u oba akvarijum u sasvim razumnim i normalnim kolicinama.
Po meni je to normalna pojava a narocito ako imas zemlju za cvece ili treset u podlozi.
Ili sam mozda lupio glupostč
Edited by Veriu on 07.03.2011 22:11
Blago tebi kad ti je KH česmovače samo 13, u somboru je 27 a ovu moju kod kuće ne smem ni da izmerim. Kod mene je u aq kh 13 ph 7.7 a vučem vodu sa eko česme 15 km od stana pa na drugi sprat, ti si srećan čovek.
Bas u tome jeste i poenta, nemam ni zemlju ni treset u podlozi, samo osmocot i materijale tipa vermikulit, kokos treset (neutralan),... Ima li jos neko bilo kakvo objasnjenječ