Pozdrav svima!
Nedavno sam se uclanio i na ovaj forum, kad, ne lezi vraze, opet isti ljudi!
Da ne duzim oko onoga 'sve najbolje i puno uspeha', preci cu na problem.
Imam jedan Echinodorus koji je narastao do neslucenih razmera i prerastao moj akvarijum (bruto 180l). U pocetku sam mu krajcovao listove svaka 2-3 dana, ali vidim da nema vajde od ove rabote, pa sam odlucio da ga izbacim. E, tu pocinju problemi. Ja za Echinodorus, Echinodorus za podlogu, povuci - potegni, iscupati se ne moze. Odnosno, mozda bi i moglo, al' bih napravio rusvaj u akvarijumu. Podloga je supstrat za cvece 2cm i preko 3-4 cm kvarcnog peska granulacije 2-3-4mm. Kako ga povlacim, vidim da se pomera povrsina 15*15 cm i ni slucajno to sebi ne zelim da priustim. Vec sam pre nekog vremena napravio haos dok sam usisavao podlogu (sekund nepaznje) i od tada ne mogu da se otresem raznih vrsta crvenih - crnih algi, al' to je vec druga prica.
Mislio sam da ga jednostavno odsecem, sto je nize moguce i ostavim koren u podlozi. Koliko je ovo dobra/losa idejač Ima li neko drugo resenje za potpuno vadjenje ove biljketine iz akvarijuma bez ozbiljnijih posledicač
ja to radim makazama ali....
makaze gurnem u podlogu i sečem korenje ispod podloge, i tako sa svih strana dok lagano pomeram biljke dok ne vidim da ide napolje bez da izvuče ploče treseta sa sobom... koren ostane da truli u podlozi pa ga valjda druge biljke "pojedu"...
makaze imam neke koje su za krljanje i jo jedna dobra stvar kod tih istih je to je osovina koja ih povezuje sa navojem pa mogu po potrebi da ih malo "popustim" tako da kada radim ovo onda im dam lufta između dve otrice od recimo 1mm...
negde sam na netu čitao da su ljudi radili kao sa noićem u podlogu ali meni ova moja varijanta vie odgovara...
eto nadam se da sam ti pomogao!
pozdrav!
Vala jesi, i te kako. Samo da razglavim neke makaze da mi se ne zaglavljuju kamencici izmedju ostrica, posto moje nemaju sraf za razdvajanje, nego nitnu.
Pre nekoliko dana sam imao istu operaciju vađenja velikog Echinodorusa . Postupak je bio sličan onome koji je Ivek opisao , s time da sam maksimalno razgrnuo podlogu oko njega i makazama sa krivim vrhom sekao kprenčiće oko biljke( način koji sam video u Tropici ) . Centralni deo korena mu je debljine preko 3cm . Biljka je imala skoro 100-tinak listova . Veći problem od vađenja je bio da ga ponovo vratim , jer je grdosija isplivavala . Uspeo sam tek kada sam mu radikalno oiao spoljanje listove . Pozdrav