14.06.2026 06:06
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Molim pomoc !
kera
-Dakle ona klasicna prica : Sve biljke mi lijepo napreduju , samo imam problema sa lischymachiom , naime kod nje mi zute i propadaju donji i srednji listovi , a ja pojma nemam zasto sve sam pokusao da provjerim(razloge) ali nisam uspio pa se zato javljam vama za pomoc...

-Rasvjeta nije bas jaka 0,5 w po litru ali je lisimahija postavljena na mjesta gdje je svjetlost najjaca i fotoperiod je 16 sati i ima novih mladih biljcica (lisimahije) koje su i na manje osvjetljenim mjestima , ali izgledaju lijepo i nepropadaju , pa zato mislim da nije nedostatak svjetla u pitanju...

-Podloga je florabella 2 cm postavljena prije 4-5 mjeseci i dobro je isprana pripremljena , a i vodu sam cesto mijenjao(za ovih 5 mjeseci od starta akvarija) , pa mislim da nije otrovana h2s-om , + 4-5 cm sljunka granulacije 1-3 mm..

-Co2 je u zeleno zutom , dodajem kalijum sulfat , nitrati su 30 ppm , fosfsti su u vodi 0,5-1 ppm(u podlozi ih ima i vise-florabela) , dodajem i profito + javilo mi se malo i koncaste , pa mislim da nije nedostatak mikroelemenata i zeljeza (prije moze biti visak) - cak mi se ucinilo da vise pocne propadati nakon dodavanja mikroelemenata , ili se varamččč

-U tom akvariju imam rotalu rotundifoliju , hemiantus mikrantemoides , par kriptokorina(afinis , pontederifolija,i ona smedja) , ludvigiju repens rubin ,mahovinu i ehinodorus tenelus koji jako lijepo napreduju..

-Ako treba jos koji podatak - napisacu - jos jedanput molim pomoc za uzrok zasto stariji i srednje stari listovi lisimahije propadajuč...Through wall

+ Temperatura je 26-27 , a citao sam da njoj odgovara do 25 , da nije i to mozda uzrokčččThrough wall
Edited by kera on 19.02.2011 22:05

darkoh
Ja bi smanjio prihranu na par dana. Cisto da se vidi reakcija bilja. Mislim da si mozda preterao sa makro ali opet ne mora da znaci. Pozdrav

kera
-Hvala , probao sam i to i jos cu pokusavati...
-Neznam , pocecu da sumnjam na puzeve , cinjenica je da ih vidim na oboljelim listovima , ali nisam siguran dali su oni ostetili-naceli zdrave listove lischymachije ili su dosli na propadajuce listove
-Da mozda puzevi nemaju sklonost prema ovoj biljci , ako neko ima slicnog iskustva , volio bih da mi javičččThrough wall
-Lijepa je biljka , a doslo mi da je se rijesim ali me sprjecavaju druge biljke iste vrste koje su potpuno zdrave i prelijepo izgledaju , pa jos uvijek gajim nadu...Through wall
+Imam dva otocinklusa i 2 sijamca + 40-setak red cheri kozica u tom 300-litrasu , od algi samo vidim malo koncaste po lisimahiji i malo klodaphore , mozda puzevima fali algi , pa su presli na lisimahiju - neznam vidim i da mi je populacija puzeva prestala da raste , primjecujem i prazne kucice po dnu - male- sto znaci da nisu puno narasli a uginuli su-tu nedrzim bociječččThrough wall
Edited by kera on 08.03.2011 01:33

valisnerija
Nisi pomenuo koliko litara ima akvarijum,a mislim da ti je taj fotoperiod od 16 sati MALO MNOGO!

pogledaj ovu sliku pa uporedi...
Jos jedno pitanje druze,na koliko ide zamena vodeč
valisnerija attached the following image:
29318_105420392836116_100001044685589_48710_1785442_n.jpg

Edited by valisnerija on 08.03.2011 07:54

valisnerija
Thumb up

ACA_NIS
Valisneria vam sve objasnio covek,mada dodao bih da ti ,po mom misljenju, postoji mali disbalans izmedju nitrata i fosfata,smanji nitrate na 20ppm,30ppm nitrata je ipak mnogo u odnosu na 0.5-1ppm fosfata.Moje misljenje....Thumb up

darko
Bravo Valisneria, ovakvu sliku sam dugo cekao! Sve govori! Thumb up

valisnerija
Thumb up

kera
-Valisnerija , akvarijum je 300 litara dobro ubiljen-pun(danas sam ga timovao i smanjio biljnu masu na pola) , rasvjeta nije jaka 0,5w po litru ,pa je zato toliki fotoperiod , a ova biljka voli jacu rasvjetu pa nisam siguran da joj smeta duzi fotoperiod...
-Vodu mijenjam sedmicno30 %...
-Sto se tice slike , podaci se kose sa nekim podacima koje sam citao na netu gdje se recimo nedostatak zeljeza prikazuje kao zucenje najmladjih listova , dok ova slika taj nedostatak opisuje kao zucenje cijele biljke - utoliko je slika i interesantnija , pa ti hvala sto si je postavioThumb up
-Simptomi na mojoj biljci najvise lice na nedostatak fosfata i nitrata-jedino ako mi testovi nisu uredu-ali cisto sumnjam jer naprimjer nemam zelene tackaste unatoc fotoperiodu od 16 sati , a sa nitratima sam jedno vrijeme cak i pretjerao(digao sam ih na 80ppm slijedeci neki svoj pogresan instikt , i smanjio sam ih zamjenama vode, na 30 ppm po jbl-ovom no3 testeru)
-Aco , pokusacu da jos malo smanjim nitrate-vrijedi pokusati iako florabela u sebi sadrzi omjer fosfata i nitrata u korist fosfata , a biljke radije uzimaju fosfate preko korijena dok nitrate preko lista- u vodi su mi fosfati 0,5 do 1 ppm dok ih u podlozi ima mnogo vise ...Beer
-Naime na mjestu ostecenju biljke mi se javlja i koncasta alga pa je vrlo moguce da su mi puzevi poceli da napadaju lisimahiju zbog gladi-neznam dali je to moguce i ako jest zasto bas lisimahijuččč-dali je ona nijezna biljka i dali je puzevi voleč
Edited by kera on 13.03.2011 13:22

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta