14.06.2026 13:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
KNO3 praskovi i testeri
Gjuro
Do sada sam koristio KNO3 kupljen sa ebay i sad kad sam dosao pri kraju uzeo sam KNO3 sa Alkaloid Skopje na kome pise da je cist 100% i kada sam testirao sa serinog testera za NO3 pokazalo je da upste nema NO3 vec NO2. Probano je i sa drugim KNO3 praskovima na kome jasno pise KNO3 a sera pokazuje NO2. Jedino dobro pokazuje na ono kupjeno sa ebay. Isto egistruje NO3 i u aq.
Posto ja sam 0 za hemiju Grin pa trazim pomoc okmo ovog pitanja.
Edited by Gjuro on 24.02.2011 21:12

paleoglodit
Cek cek...nisam najbolje razumeo.

Mozda ipak da nam objasnis malo preciznije i bez zurbe sta se zapravo desilo. Frown

Gjuro
Gjuro je napisao:
Do sada sam koristio KNO3 kupljen sa ebay i sad kad sam dosao pri kraju sa gjubrivo,uzeo sam KNO3 sa Alkaloid Skopje na kome pise da je cist 100% i kad sam ga rastvorio testirao sam ga sa serinog testera za NO3 pokazalo je da upste nema NO3 vec NO2.Naknadno probao sam ia sa drugim KNO3 praskovima(drugi proizvogjaci) na kome jasno pise KNO3 a serini testeri pokazuje samo prisustvo na NO2.
Jedino prisustvo NO3 pokazuje na ono kupjeno sa ebay. Isto registruje NO3 i u akvariumu vec cikliran i naseljen sto ukazuje da tester registruje NO3 prisustvo znaci radi Grin
Posto ja sam 0 za hemiju Grin pa trazim pomoc okmo ovog pitanja.
Evo malo sam nesto izmenio kako bi bio jasnii. Grin
Edited by Gjuro on 17.02.2011 18:54

paleoglodit
E pa to ne bi smelo da se desiGrin

Gjuro
GrinGrinGrin pa znam i ja ali eto desava se Grin

Gjuro
Dali moze biti da se razlikuju testeri za akvaristicku upotrebu i testeri koi koriste u fabrici za proizvodstvo hemije. Ne govorim po kvalitetu testera,vec o tome da oni koji su namjnjeni za akvaristiku prave razliku od NO3 na kome je vec sudolovalo vise faktora koi se nalaze u akvariumu (bioloski filter,stanovnici akvariuma i jos neki).
Pa radi to KNO3 koi je namenjen za akvaristicke svrhe se razlikuje od drugih iako su 100% cisti KNO3 ili bolje reci dal se razlikuje KNO3 praskovi.
Znaici da pojasnim Alkaloid tvrdi da je cist KNO3 100% a opet sa testerima za akvaristiku nema NO3 vec NO2.
Edited by Gjuro on 17.02.2011 19:17

paleoglodit
Gjuro sigurno se moze razlikovati. To je dosta opsirna tema. A ti nisi bas mnogo konkretan. Evo na primer http://en.wikiped...trate_test

Gjuro
Mene buni da jedno te isto soedinjeje KNO3 mozi biti razlicno a ako njemu nema drugih primesa.Kako moze biti razlika KNO3 za akvaristicku upotrebu od KNO3 za opstu upotrebuč

paleoglodit
Reci konkretno sta pise na jednom a sta pise na drugom. Ovako me samo zbunjujes

Gjuro
Znaci isto pise i na onom kojeg sam kupio od isto mesto i CSM+b i na onoj koi sam kupio sa Alkoloida, znaci isto KNO3 potassium nitrate.
Znaci stvarno umeme da zamrsim stvari Through wall
Edited by Gjuro on 17.02.2011 20:24

paleoglodit
Ako je tako ne bi trebalo da bude nikakvih problema.
Koje ti rezultate pokazuje kad testiras Alkaloid Skopje a koje kad testiras taj "akvaristicki". Predpostavljam da pravis prvo rastvor od alkaloida i da dodajes KNO3 u obliku rasvora.
Predpostavljam da ti je taj akvaristicki KNO3 vec gotov u obliku rastvora.
Jel su testovi papirici ili sa tecnostima i epruvetamač

Gjuro
Rezultati su da alkaloidov ne sadrzi NO3 vec NO2 a kod drugog prisustvo NO3 i da prvo rastvorim ih. A onaj za kojeg kazem da je akvaristicki je isto u prahu i njega rastvorim(kazem da je akvaristicki jer je kupjen sa istog mesta de se prodaje i CSM+b )
Ali kako i da e on pokazue prisustvo NO3 dok onaj iza cega stoi velika firma Alkaloid i tvrdi da je KNO3 100% cist taj nije ne pokazuje NO3 vec NO2.
Edited by Gjuro on 17.02.2011 20:37

paleoglodit
kakav je to testerč znaci to je neki sa papiricimačččččč Multi testč

Gjuro
Serin test tecni
http://www.marine...NA-vi.html

Gjuro
.
Gjuro attached the following image:
1_266.jpg

Edited by Gjuro on 17.02.2011 22:18

Gjuro
.
Gjuro attached the following image:
2_191.jpg

Gjuro
Danas sam testirao vodu od akvariuma i praskove KNO3 u kontrolnoj stanici vodovoda u naseg grada. Tamo je pokazalo da svi KNO3 praskovi koje ja koristim da pokacuju NO3 dok kod kuce Serini testeri su pokazivali samo prisustvo NO2 od NO3 nije bilo ni traga. Nisam dobio rezultate merenja koliko su cisti jer sam ja traziio da ispitaju dali je to NO3 ili NO2.Posto kad sam vec posao tamo poneo sam i vodu iz akvariuma i cesmovace. Akvariumska je pokazala da ima 16 PPM NO3 dok voda iz cesme je pokazala da sadrzi 32 PPM NO3.
E sad kao ako ja dodajem 25 PPM nedeljno po ovdasnom kalkulatora a voda iz cesme ima 32 PPM znaci kad soberes trebalo bi u akvariumu imati 57 PPm dok ono je izlazi da ima samo 16PPM .
Dali je moguce da bilje toliko potrosi NO3 ili je u pitanju nesto drugoč
Dali se moze nekako barem odpriliku reci koliko PPM na NO3 bilje potrosi u teku jedne nedelječ
Edited by Gjuro on 19.02.2011 02:12

zander
Treba se prvo uveriti u tacnost testera. Posle mozda ako bas hoces ispitati sve to van akvarijuma u nekoj posudi (kanti) gde nema ni filtracije ni biljaka (na 10 litara vode staviti 0,5gr KNO3, pa odma izracunati jel se stvarno povecala koncetracija za tih ~30ppm, a ako jeste izracunati opet nakon dan-dva). Negde nesto zeza a ja naravno odma sumnjam u tester, mozda i nije do toga treba proveriti na par nacina sta ti sve padne na pamet, ako ima NH4 u cesmovaci moguce je da to zeza tester i da ustvari ti i nemas u startu toliku konc NO3 ... Thumb up Ko ce ga znati, al javi nam sta se desava...

paleoglodit
Gjuro je napisao:

E sad kao ako ja dodajem 25 PPM nedeljno po ovdasnom kalkulatora a voda iz cesme ima 32 PPM znaci kad soberes trebalo bi u akvariumu imati 57 PPm dok ono je izlazi da ima samo 16PPM .

Ova racunica ti je potpunoi pogresna. Ne racuna se tako. Uzmi na primer da si zamenio 50% vode sto je najlaksi primer racunanja.
-Voda u aq na primer 25ppm izmerena (a ne ono sto ti dodajes nego izmereno pravo stanje u aq)
-Cesma 32ppm

Onda bi posle zamene 50% vode rezultat bio sledeci (25+32)/2 Znaci podeljeno sa 2!! 57/2=28.5ppm. ( a ne 57ppm)

Ako bi menjao samo 30% vode onda bi racunica izgledala ovako 70+30 %= 100% (25ppm X 70% +32ppm X 30%)/100%=(1750ppm+960ppm)/100= 2710ppm/100=27.1ppm

Osim toga ti kad dodajes neki rastvor u aq znas po kalkulatoru za koliko bi trebala da se podigne koncentracija samo teoretski zato sto ne znas koiko vec ppm ima realno u aq. Ta koncentracija pocinje da opada usled potrosnje bilja. To znaci da je neophodno da ti tacno izmeris koncentraciju KNO3 u aq i u cesmi a ne samo da meris na prisustvo.Ako meris samo prisustvo NO3 nema nikakve koristi od toga

Drugo , sa tim testovima se ne mere koncentrovani rastvori i nema za tim potrebe. Ti treba samo da meris vodu u aq i cesmovacu a rastvor koji si napravio za djubrenje znas vec koliko ppm ima ako si sledio uputstva kalkulatora i rastvorio odgovarajucu kolicinu KNO3 u destilovanoj vodi. Ti testovi nisu pravljeni za koncentrovane rastvore.

I jos nesto. Ako ti zaista u cesmi imas 32ppm -NO3 onda nema potrebe da dodajes KNO3
Edited by paleoglodit on 21.02.2011 14:11

zander
Ali opet ako na tu neku akvarijumsku koncetraciju koja je stvarno manja od one koju je on naveo, doda jos 25ppm... To opet dolazi do cifre od oko ~50ppm NO3.

A na kraju kada izmeri opet ima samo 16ppm. Po tome bi potrosnja nitrata bila oko ~35ppm nedeljno.
Nije mi ni to nesto mnogo, lakse bi poverovao u tacnost svega da se radi o nekom holandezu na MH rasveti, ali imam utisak da se radi i o neispravnosti testera. Mada, proverio bi to vec nekako.

Ranije sam probao dodavati u vodu oko 100ppm NO3, nisam merio koliko je NO3 vec bilo prisutno u vodi, biljke su krenule da rastu jos bolje, istina krenule su i neke alge odmah posle toga, ali misim da sto su vece koncetracije nitrata, jedinjenja azota da tako kazem, i svega ostalog, to biljka krece sve vise i vise da ih usvaja i njih i sve drugo od makro i mikro... U prevodu, na 100ppm mozda akvarijum 'pojede' i 40ppm NO3. Dok na 10-15ppm u istim uslovima ipak teze uspeva da sve to svede na nulu i trosi recimo samo 10-ak ppm.

Sve je moguce, samo da se uverimo u tacnost testera. A ovo si Paleo dobro izracunao Thumb up (trebalo ti je oko 3 dana, al znao sam da vredno racunas) Grin
Wink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,169 jedinstvenih poseta