Uputstvo kako da napravite jeftini sistem za ubacivanje ugljen-dioksida .
Probuite rupu u sredini čepa plastične flae od soka ili kisele vode (1,5-2 litra). Rupa treba da je malo manja od prečnika creva koje koristite za vazduh. Provucite crevo tako da oko 2cm uđe u bocu kada zavrnemo čep. Crevo ocecite pod uglom od 45 stepeni tako da voda koja eventualno uđe u crevo moe da lake izađe.
Zalepite mesto gde crevo prolazi kroz čep sa obe strane čepa (unutranja strana čepa je vanija, jer zbog pritiska ugljen-dioksida koji biti stvoren u boci, moe doći do curenja na ovom mestu.
Crevo sa ugljen-dioksidom (3) ide od boce sa smesom (1) na čijem vrhu se akumulira ugljendioksid (2), koji preko ventila propusnog u jednom smeru (4) do akvarijuma i zavrava se rasprskivačem za vazduh (5) koji se nalazi u reaktoru (6). Ventil je potreban da ne bi dolo do prelivanja vode kroz crevo i do poplave. Većina ventila koje moemo naći kod nas na triu ili iz drugih izvora (sistemi za transfuziju krvi) neće dugo trajati kada kroz njih protiče ugljen-dioksid. Ugljena kiselina koja se stvara u interakciji ugljendioksida i vode vremenom rastvara gumenu membranu i ventil uskoro gubi funkciju. Zato pokuajte da pronađete ventile koji su pravljeni za ugljen-dioksid.
Za reaktor (6) koristimo bocu velikog prečnika (2-2,5 litre). Isecite 1/3 doljnjeg dela boce. Provucite crevo sa ugljen-dioksidom kroz rupu koju probuite pri dnu reaktora i zatvorite crevo rasprskivačem za vazduh (5). Koristeći kamen pričvrstite reaktor za dno akvarijuma i pozicionirajte ga u zadnjem delu vaeg akvarijuma. Postavite povratno crevo iz filtera (8) vertikalno pored reaktora (pričvrstimo ga za zid akvarijuma pomoću prilepaka za grejače). Ideja je da se mehurići ugljen-dioksida koji izlaze iz rasprskivača sakupljaju na vrhu boce reaktora. Voda koja dolazi iz filtera konstantno talasa povrinu vode i ugljen-dioksida i pomae da se ugljen-dioksid rastvori u vodi. Čep na boci slui da se povremeno iz boce ispuste akumulirani, nerastvrljivi gasovi.
Sada jo treba da napravimo rastvor kvasca, ećera i vode prema uputstvu.
Stavite 1/4 do 1/2 kafene kaikice kvasca u bocu sa čaom tople vode. Bilo koji kvasac će odgovarati, mada postoji miljenje da vinski ili pivski kvasac moe da due preivi u alkoholu koji se stvara. Medjutim količina akohola koja se stvori je minimalna i bilo koji kvasac će jednako dobro delovati. Zatvorite bocu i protresite da se kvasac dobro rastvori.
Dodajte vode da bi ste dobili oko 3/4 boce rastvora. Voda treba da bude sobne temperature. Ako je topla prilikom hlađenja u boci se stvara vakum koji moe da povuče vodu iz akvarijuma i napravi nered.
Dodajte 1 do 2 čae sećera i dobro promućkajte. Bilo kakav ećer će odgovarti. Količina kvasca i ećera će određivati količinu i duinu proizvodnje ugljen-dioksida. Vie kvasca će rezultirati jačom produkcijom CO2, ali će se pre potroiti ećer. Koristeći 1/4 kafene kaikice kvasca i 2 čae ećera dobićete proizvodnju ugljendioksida 4 do 5 nedelja.
U oblasima sa mekom vodom, neki ljudi preporučuju dodavanje kaikice sode bikarbone da bi neutralisali kiselinu i produili ivotni vek rastvoru.
Otiđi na youtube, ukucaj DIY CO2 generator i videće da ima mnogo interesantnih reenja, probao sam ovo na slici i ne funkcionie kako treba. Boca, gas, tri ventila (bez manometara, jedan glavni na boci, jedan mini regulacioni i igličasti ventil za fino podeavanje) sve resto je potencijalna bomba u kući zbog koje kreči svake godine a i smrdi.
Ovaj proizvodni deo sheme obicno ljudi dopunjavaju sa jos jednom sigurnosnom bocom, a sto se tice principa bell difuzora (zvonastog difuzora - onaj deo u akvarijumu) njegov sam veliki pobornik za DIY CO2 sistema. Pokazao se kao jedini pouzdan nacin regulacije CO2 za DIY secer-kvasac sisteme, posto kolicina rastvorenog CO2 zavisi od povrsine poprecnog preseka zvona i na to ne uticu oscilacije u proizvodnji CO2 koje su neminovne kod kvasac-secer sistema.
Ja cak koristim zvono i za sistem sa bocom - nema stvaranja skrame na povrsini vode....
Kod mene CO2 gas ulazi u cev za odvod vode u kanister (DIY) filter i tamo se mea sa vodom i nita mi ne zauzima mesto u aq niti remeti postavku (dve cevi, za izlaz i povratak vode i to j e sve)
Ae, sad ja da postavim jedno pitanje. Sta se desava kada se zvono napuni gasom, a to mora u nekom momentu da se desi, jer brze stizu novi mehurici nego sto se ovi koji su vec u zvonu rastvaraju. Ovo pitam, posto zvono nikada nisam koristio.
To se desava kada je dotok CO2 veci nego rastvaranje.
Postoji modifikacija zvona sa ispustom za visak CO2.
Ako je zvono fiksirano za zid akvarijuma visak nerastvorenog gasa u zvonu potiskuje nivo vode u zvonu na dole. Ili do donje ivice ili do ispusta (oduska) koji je napravljen na boku zvona. Ako je varijanta bez oduska visak CO2 izlazi velikim mehurovima uz blobotanje napolje. Ako je odusak (dimnjak) pametno resen nista se ne cuje i ne primecuje.
Ako se zvono koristi sa CO2 sistemom sa bocom, iglicastim ventilom se moze podesiti da dotok CO2 bude isti kao i rastvaranje u zvonu.
Zasto koristiti zvono i bocuč Odgovor je izbegavanje skrame na povrsini. Naravno da se ovo moze resiti i na druge nacine.
Hvala Bio na brzom i preciznom odgovoru. Ja sam to malo drugacije zamisljao, mislio sam da nikako ne moze da se brze rastvara nego sto dolazi CO2 u DIY izvedbi.
Evo skice ruske varijante bell difuzora sa odukom.
A po meni je uproćena varijanta da se u čep difuzora sa one eme iz prvog posta ove teme sa spoljnje strane ubode igla za pric koja će viriti iznad povrine vode i koja će dihtovati u čepu. Kada se nivo vode u zvonu spusti do vrha igle viak CO2 bi trebalo da izađe kroz iglu.
Čak i igla za uvođenje CO2 moe da se dihtujući zabode u čep difuzora.
evo i linka na jednu temicu na akvariji.netu koja je posvećena ovoj problematici.