14.06.2026 06:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
drop chekeri ?
kera
- U isti akvarijum , sam postavio dva drop chekera blizu jedan drugog , sa istom smjesom reagensa , samo sto je jedan stakleni , a drugi jbl-ov plasticni...
- Dodajem co2 , ali jedan , plasticni je uvijek plav dok ovaj stakleni mjenja boju prema svjetlo zelenoj...
-Dali neko ima objasnjenječčč

kera
- Taj jbl-ov toliko dobro dihtuje da se moram klestima pomoci kada ga rastavljam radi promjene reagensa... znaci nebih rekao da je to uzrok...
Edited by kera on 06.02.2011 18:03

el_stupido
ja imam taj jbl i odlicno dihtuje i radi, menja boje spram co2 u vodi

Gjuro
chelydra je napisao:
Moda ti negde "curi", tj. tečnost u JBL je u kontaktu sa akvarijumskom vodom, vremenom će da se obezbojič
Najverojatno je to sto kaze chelydra ,ja za sebe mogu da kazem da ne verujem mnogo u njega ja se vise kotrolisem prema kozice. Kad njima pocne da smeta to znaci da je dosta Grin.

paleoglodit
Ja recimo ne kontrolisem uopste CO2 drop checkerom. Jednostavno nemam drop checker...CO2 radi non stop, dan i noc. Pustam 2-2.5 mehura u sekundi i nikada nisam imao problema sa kozama ili ribama a dejstvo CO2 na biljke je znacajno i ocigledno.
Nikako mi nije jasno to preterivanja i teranje CO2 do maksimuma. Uostalom sta i da primetite da drop checker pokazuje previse CO2. Tada moze biti vec kasno za ribe. Ne znam cemu to maltretiranjeFrown
Edited by paleoglodit on 06.02.2011 19:30

kera
- Sve je to ok. i ja sam u pocetku bio zadovoljan ovim jbl-ovim , nabavim jos jedan akvarijum i jos jedan drop , ovaj put stakleni , i hajde da ih iztestiram i stavim ih u isti akvarijum , kad imam sta i da vidim , razlicite boje hahaha...
- Pa kome sada da vjerujem , ili ako ima ko objasnjenje , koje ječčč
- + drop cheker se uvijek pomalo gleda narocito kod onih koji koriste metodu secer kvasac , da mogu barem vodu promjeniti usljed predoziranja, a poznata je cinjenica da visoke doze co2 nepogoduju algama...
Edited by kera on 06.02.2011 19:25

Gjuro
paleoglodit je napisao:
Nikako mi nije jasno to preterivanja i teranje CO2 do maksimumaFrown

Kod mene i moram sa preteranom jacinom svetla, kad zamenim ampule sa 2x150 na 2x70 bice u normalu.

kera
- Algama treba malo co2 i ostale hrane , biljkama puno - ako im damo puno - biljke rastu - alge propadaju - (prica visak manjak - usporedba slon mis) da ne off-ujem iako je povezano , a i moderator je pitao zasto pretjerivanje...
Edited by kera on 06.02.2011 20:25

Thalassoma
kera je napisao:
- Algama treba malo co2 i ostale hrane , biljkama puno - ako im damo puno - biljke rastu - alge propadaju - (prica visak manjak - usporedba slon mis) da ne off-ujem iako je povezano , a i moderator je pitao zasto pretjerivanje...

Nisam bas skroz siguran u ovo. Eto, ja dodajem toliko malo Co2 da mi jedna boca od 3 litre traje od maja tj. vec vise 8 meseci i jos joj kraj nije blizu.
Prehranu dajem u znacajno manjoj meri nego sto pise u uputstvu (Easy Life). Biljke su mi lepe i zdrave a algi nemam.
A nemam ni drop cheker.
Moje jedino objasnjenje za tako dobro stanje u akvarijumu je to sto menjam vodu (ako mogu) svakog dana nekih 10-ak posto.

www.njivice.co.rs
kera
- I mislim da ti je ispravno objasnjenje , ali ja kuburim s dva tristolitrasa i drzim diskuse pa su mi znacajni dropovi... ne samo zbog faune , u stvari vise zbog flore...
Edited by kera on 06.02.2011 20:42

krcko
Prvo pitanje kod ovoga je kakvu rastopinu koristi za dropčekereč
Ako rastopina i reagensi nisu isti, onda nemoj vriti ni poređenja. A da li je stakleni ili plastični, nema nikakvog značaja.
Pozdrav

http://www.adsrs.org/
daweed
kera je napisao:
- U isti akvarijum , sam postavio dva drop chekera blizu jedan drugog , sa istom smjesom reagensa , samo sto je jedan stakleni , a drugi jbl-ov plasticni...

Isti je reagens... Kako rastvara co2č Jel je moguće da do jednog dolaze mehurovi co2 a da do drugog ne dolazeč

http://daweedaqua.tk
kera
- Vrlo su blizu jedan drugoga , cak sam ih i premjestao s jedne na drugu stranu i tako ih drzao par sedmica , ali nista , i naravno ista je smjesa sa istom kh4 otopinom i reagensom... Mislim da nisu razlog mjehurici co2 jer ovaj stakleni koji je pozelenio je uvijek zelen s koje god strane da ga stavim(uvijek su jedan do drugog) , jedino sto je njegov obod kroz koji bi trebalo da ulazi co2 , mozda malo ima veci obim, ulaz, prihvat , ono kao kad trubu okrenes na dole , ali opet nije valjda to razlog za toliko znacajnu razliku u bojiččč neznam...Through wall

krcko
Jedino to jo mogu da predloim je merenje KH i pH akvarijumske vode, pa na osnovu toga utvrdi koji korektno pokazuje nivo CO2, a onda trai razloge nekorektnog pokazivanja drugog. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Probaj da ispraznis oba, dobro operes od mogucih necistoca i kreca unutra, smuckaj novi KH4 sa destilovanom vodom dodaj istu kolicinu reagensa pa probaj da uporedis. Nista mi ne pada na pamet osim kontaminacije rastvora u jednom od njih ili da u jedan nekako ipak dospeva akvarijumska voda...

kera
-Jedino sto sam ovaj plasticni (koji pokazuje plavo) prije dosipanja smjese oprao cesmovacom , pa je mozda ostalo malo hlora - neznam imali to (hlor) kakvog uticaja , nepreostaje mi nista drugo nego ponovo , pa sta bude , hvala svima (javljam rezultate)...
Edited by kera on 07.02.2011 00:52

Gjuro
kera je napisao:
-Jedino sto sam ovaj plasticni (koji pokazuje plavo) prije dosipanja smjese oprao cesmovacom , pa je mozda ostalo malo hlora - neznam imali to (hlor) kakvog uticaja , nepreostaje mi nista drugo nego ponovo , pa sta bude , hvala svima (javljam rezultate)...

E eto sad znaci nisu bas bili identicni Lecture, mozda je malo voda i ostala unutra . Mi razvili polemiku u cemu je problem Lecture a ono moze da bude nista Grin.
Isprazni oba pa opet jovo nanovo u oba ali i oba isperi sa 4kh vodom a ne cesmovacom.

kera
-Hahaha ... ma nije se potrebno puno sikirati (not big deal!), reko samo da pomenem ... mozda koristi jos nekom , a posto znam da ima dobrih hemicara(i onih koji to nisu) , mozda se neki i jave sa razumnim objasnjenjem...Wink

coyote77
imam jedno pitanje, juče sam postavio JBL Permanent CO2 test, to je onaj plastični, i nita, belo, ne pokazuje ama ba nita, a sve sam radio po uputstvu, ima li neki predlog ta moe da bude problem č CO2 doziram iz boce.....
A evo i slika momentalnog stanja :

i698.photobucket.com/albums/vv347/modellius_senta/akvarijum/th_22012012710.jpg

edison
i da ne dodajes co2 morao bi da promeni boju. A koju si vodu sipao u DCč

www.mojbiljniakvarijum.org
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,381 jedinstvenih poseta