|
Malo pravopisa
|
| paleoglodit |
Posted on 05.02.2011 02:01
|

član
|
Mislim da nam ovo moze biti ponekad korisno http://miljalukic...-reci.html |
| |
|
|
| Jovan |
Posted on 05.02.2011 02:07
|

član
|
Mislim da je ovo nepotrebno. Ko ova znanja nije stekao kada je trebalo nece ni sada! 
Pozdrav  |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 05.02.2011 02:17
|

član
|
Ne bih se slozio sa tobom. Kao sto ima onih koji to nisu stekli i nece, ima i onih koje bi ovo zanimalo... da se malo potsete ili podsete (č
Svakako jedan od onih koje ovo zanima sam ja pa to i delim sa vama bez namere da nekom solim pamet. Zato zaista nemoj da ovo shvatis pogresno nego to je eto prosto jedna zanimljiva tema meni koji se ponekad takodje dvoumim kako nesto da napisem.
Inace na forumu "Opusteno" mozemo pisati i o stvarima nevezanim (ne vezanimč za akvaristiku. Zato ako imas i ti nesto sto ti je zanimljivo slobodno kaci na ovaj forum
Edited by paleoglodit on 05.02.2011 02:35
|
| |
|
|
| Jovan |
Posted on 05.02.2011 02:24
|

član
|
Ma nemam ja nista protiv i ja se nekad dvoumim! Tekst je dobar, procitao sam ga! U prvi mah je izgledalo kao da imas(imate-ne znam Vase godine) neki nadubudno-prosvetiteljski stav   , u potpunosti moja greska, nisam razumeo poentu!
Ali kada se lepo objasni sve je jasno kao dan!
Lep link i zasluzuje svoje mesto ovde, hvala na njemu! 
Pozdrav!
Edited by Jovan on 05.02.2011 02:33
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 05.02.2011 02:38
|

član
|
S obzirom da sam mlad ( )mozes slobodno da mi se obracas bez persiranja |
| |
|
|
| Jovan |
Posted on 05.02.2011 02:43
|

član
|
Hehehe, pozdrav i hvala coveku koji mi je sredio profil kada ja nisam mogao ni znao!   |
| |
|
|
| Pejc |
Posted on 05.02.2011 09:30
|

član
|
Bravo za link Ja bih ga čak stavio i na naslovnu stranu. Moda ljude nije imao ko da nauči tako neto, a kultura pisanja bi trebala da se odri jer se u poslednje vreme sve svodi na     :p        |
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 05.02.2011 10:49
|

Administrator
|
Ja sam tipičan primer onih to nisu pratili na časovima gramatike i koji se danas stidi svoje polupismenosti (polu pismenosti) da kaem otvoreno nepismenosti (ne pismenosti). Kada sam bio (bijo) mali i kada se to učilo neke druge stvari su mi bile napameti (na pameti). Muku mučim sa negacijama (ne gacijama) i ću, će, će, ćemo (će mo), ćete (će te), će,... Nije da se ne trudim (netrudim), ali u ovu matoru glavudu (glavuđu) teko ulazi ono to nije ulo na vreme (navreme) - čak naprotiv (na protiv) - često proverim ono to sam napisao (na pisao) kod prisutnih ukućana ili na netu ili kod pretsednika (predsednika) kućnog saveta, ali to kod mene izaziva samo jo veću konfuziju (komfuziju), pa kasnije počnem da pripajam (pri spajam, prispajam) i razdvajam i gde treba i gde ne treba (netreba).
Trudiću se (truditi ću se, ću se trudim, bi ću trudan) da se ispravljam (izpravljam), ali ako negde (ne gde) ukakim (u kakim) ne zamerite (nezamerite), to nehotično (ne hotično) nisam (ni sam) nepravilnost (ne pravilnost) neuku (ne uku) nekako (ne kako) prepravio (pre pravijo)...
Razmotriću (rasmotriti ću, razmotri ću) sa vama (savama, sa Vama) sve svoje (svoe) iskucane (izkucane) nepravilnosti (ne pravilnosti) u prethodnom (predhodnom) tekstualnom rasklapanju (razsklapanju) modanih (mozgovnih) vijuga (viuga), pa se nadam da ćemo (da će mo, daćemo, daće mo) posle toga (ovoga) isčupati (izčupati, iz čupati) nekakvo (nekako, ne kakvo) pretpostavljeno (predpostavljeno) i "bespotrebno" (bezpotrebno, bez potrebno) iskustvo (izkustvo) u pisanju najpravilnih (naj pravilnih najpravilnijih) akvarističkih (aquarističkih) postova. (...)

PS pokuao sam van zagrada da ostavim sve ono kako ja u ovom trenutku mislim da se pravilno pie (to neznači- ne znači da sam u pravu :p ), a "ć"ik pogodite ta sam `teo `reć, nolkim smajlijima... |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 05.02.2011 11:42
|

član
|
@bio
Ovako gledajuci na brzinu imas gresku [napameti (na pameti)] ili je to samo jedna od tvojih stilskih figurancija ili jedna od tvojih bezbroj umetnickih sloboda.
@Pejc eto drago mi je da ima jos interesenata .
Hocu da dodam da kad je u pitanju javno pisanje, kao sto je ovo na forumima ili na netu uopste, ono deluje zarazno na veliki broj ljudi tako da ako nekome promakne greska , postoji veca verovatnoca da vise ljudi to uzme zdravo za gotovo te usvoji gresku kao pravilo.
S druge strane nije sramota pogresiti i ucimo se dok smo zivi itd.itd...
|
| |
|
|
| krcko |
Posted on 05.02.2011 11:48
|

član
|
"S druge"-ovde si pojeo apostrof ili slovo "a" iza prvog slova. A Bole je boemsko-zaebantska-biljofizičarska dua i vole da zakecuje. Pozdrav |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 05.02.2011 11:51
|

član
|
Gresis 'rcko .... Uz "s" se ne stavlja apostrof
Edited by paleoglodit on 05.02.2011 11:52
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 05.02.2011 12:39
|

Administrator
|
krcko je napisao:
...
A Bole je boemsko-zaebantska-biljofizičarska dua i vole da zakecuje....

Bole je samouki pjesnik, a la (ala) Filip Vinjić (Philiph Visinich) koji svoijem stilskijem figurama i igrama riječi pokuava da sakrije svoju sramotnu neukost u nabadanju po bijelim plastičnim kockicama sloenim pod prstima njegovim.
Boletu je očajnički potrebam jedan Vuk Karadić (Vuk Kara-dić da pravilno ispeluje (izspeluje iz speluje) njegove mudrolije (mud`olije) na jeziku domaćem - trenutno vaećem...
Nadam se da ste shvatili ta sam ćeo ovim palamuđenjima ( Paleo muđenjima ) i igrama riječima i narječima nekada nakijeh naroda i narodnosti - ja nisam  
Ipak treba se truditi i pisati to pravilnije, jasnije i razumnije. Pisana reč je čudo i uvek je tumačena slobodnim shvatanjem čitaoca, a ne onako kako je pisac napisao...
I to `rcko reče:
"Pozdrav."
 |
| |
|
|
| Dusan79 |
Posted on 05.02.2011 13:33
|

član
|
Svaka cast imenjace na otvaranju teme. Ja sam istu temu otvorio na jednom drugom forumu koji nema veze sa akvaristikom. Ispalo je svasta od teme jer se ljudi bez ikakve potreba nalaze prozvanim. Sustina svega jeste da ovo nije upuceno pojedincu nego uopste svima koji su zainteresovani i kao i svaka druga tema i ova moze da se procita ili ne. To zavisi od interesa.
Sto se mene tice ovo je super tema i prosto ,bez neke nadobudno -prosvetiteljske price, treba ukazati na pravopis jer se ovde svi izrazavamo pismenim putem. Ja kao i Bio nisam bas pratio na casovima kada je bilo reci o gramatici, a i Srpsi mi je predavala Makedonka, tako da i sam gresim cesto, ali se opet trudim da naucim.
Sve u svemu bravo za temu!  |
| |
|
|
| Dusan79 |
Posted on 05.02.2011 13:36
|

član
|
A evo, da ukazem na glavne nepravilnosti. Odnosno najcesce greske.
Ne znam - se pise odvojeno
Da li - se pise odvojeno, kada hocete nesto da pitate, a kada ste dali nesto na poklon (na primer) , onda se pise zajedno.
 |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 05.02.2011 14:11
|

član
|
E pa fino, a sad bi rafciger moda mogao natenane (na tenane) da proiri izbor smajlija jer i gestikulacija spada u deo svakog jezika i tako maltene (malte ne), ili skroz menja smisao napisanog ili izrecenog. Na primer u Grčkom klimanje glavom gore dole znači negacija sto me je dugo zbunjivalo i dovodilo do ozbiljnih nesporazuma.
Usput ,veoma mi fali neki smajli koji se valja ili puca od smeha. |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 05.02.2011 14:49
|

član
|
Aha, sa novopisom su se neke stvari pogubile, a pridodale nove-iskuliraj, al si se zabagovao, 'gajbi sam, vidimo se na fejsu 'rcko . Pozdrav |
| |
|
|
| Dusan79 |
Posted on 05.02.2011 14:55
|

član
|
krcko je napisao:
Aha, sa novopisom su se neke stvari pogubile, a pridodale nove-iskuliraj, al si se zabagovao, 'gajbi sam, vidimo se na fejsu 'rcko  . Pozdrav
Krle, nema to veze sa zargonom!!! Pravopis je pravopis, a ovo sto ti pricas je razlika izmedju knjizevnog jezika i zargona.  |
| |
|
|
| krcko |
Posted on 05.02.2011 17:10
|

član
|
Dule, brate, ovo iznad je samo ala . Pozdrav |
| |
|
|