14.06.2026 10:41
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Amor vincit omnia
Dusan79
Evo da započnem i ja temu o svom novom ljubimcu. Akvarijum je 300 litara. Dimenzija 120x50x50cm. Filtracija: Tetratec EX700 +cirkulacija kinez motorče od 200l/h. Sasvim sam zadovoljan postignutom cirkulacijom i filtracijom, mada su mnogi bili skeptični i govorili mi kako je to slabo za aq od 300l. Dekoracija brdo korenja sunkenroot i malo manje brdo kamenja iz tatinog dvorita. Kamenje je fantazija videćete. spisak bilja i faune neću da dajem posto nije konačna varijanta. Sliku ću da postavim kada budem imao vremena da se zezam sa time da bi ispalo kako treba, neću na brzaka. Podloga je JBL Aqua basis plus 10 litara i preko kvarc 1-4mm. Rasveta DIY hauba u koju je ubačeno 4 od 10 planiranih tedljivih od po 23W Mada i sa ovih 92W super izgleda, ali biće jo bolje.
Ideja je od početka Biobio stil, meni je kao i njemu očigledno taj divlji stil najblii i nije da ga kopiram nego sam tako zamiljao dugih godinu dana dok se pre par meseci nisam upustio u finalizaciju ideje. Deo po deo i eto ga, novi mezimac, Vasa je rodjen. Ideja za ime mezimca je kopija, odnosno inspirisano od strane gore pomenutog Bio bia. Inače radni naziv ili vam umetničko ime postavke je Amor Vincit Omnia.

Beer

Dusan79
Evo, ubedili ste me. Iskljocao sam par fotki. Da ne bude: "vidi ga loodak, prica o izmiljenom akvarijumu".
Kvalitet fotki nemojte da komentariete poto su očajne, znam.

Slika: gro(zni) plan
Dusan79 attached the following image:
1_262.jpg

Edited by Dusan79 on 03.02.2011 18:01

Dusan79
Evo jos jedne......
22_11.jpg

marko_pa
Odlicno!
Slike lose ali se vidi sta je pisac hteo da kaze
Podrzavam pokretanje novog pravca u domacoj akvaristici
i nadam se da ce u skorije vreme i moj dvestokilas da se pojavi u slicnom svetlu.

Dusan79
A evo i jedne igrarije u olovci. Beer
21_5.jpg

Dusan79
Ova beda od fotografija kojima sam pretstavio svoj novi akvarijum i vasi komentari, naterali su me da debelo razmislim o svemu. Da temeljno utvrdim neke smernice ka cilju koji zelim da postignem. Na tom putu bice mnogo problema, to vec sada vidim, ali izboricu se ja sa time.
Kao prvo, u staklo pocinjem da ubacujem jednu po jednu sijalicu od 32w 865, stedljive. I to je prvi problem na koji sam naisao. Sada se nesto razmisljam da ipak odradim neku visecu ili poluvisecu varijantu MH rasvete, ili 2x70w sto bi bilo oko 0,5w/l ili 2x150w i onda bi bilo 1w/l. To su sada slatke muke.
Drugi problem, koji je meni mnogo ozbiljniji je taj da svuda po vodi pliva trunje od trulezi biljaka, najvise od meltinga silnih kripti koje sam ubacio. Filter sam proveravao, vuce tetra kao luda, a trunje nikako da ostane na vati, koju sam dodatno ubacio, kako bi mehanicki ocistio vodu. E tu me je drug Blue spasio i predlozio mi da napravim predfilter, koji sam sinos instalirao u DIY varijanti od flasice koju sam napunio filter vatom. Gle cuda, jutros je vata potpuno obojena u braon nijansu. Gde ta voda u kanisteru prolazi i kako zaobilazi tu silnu vatu i ostale medije, nije mi jasno, ali raskrinkacu ja te tokove. Sve u svemu stanje je mnogo prihvatljivije, a bice i bolje. Mora da bude bolje.
Treca stvar je ta da sam tacno resio sta ce sve od bilja da bude u akvarijumu. Redom: Bolbitis,R. Rotundifolia, Limnophila sessiliflora, Cryptocoryne parva, Cryptocoryne undulata, Cryptocoryne wendtii brown, Valisneria nana, Blyxa japonica, Pogostemon octopus,Lilaeopsis brasiliensis, Microsorum narow, Monosolenium tenerum, Lysimachia nummularia 'Aurea' i Hygrophila pinnatifida. Mozda sam jednu dve vrste izostavio, a mozda jednu dve izmenim ili dodam. Svo ovo bilje vec imam, raste lagano i samo je pitanje vremena kada ce se sve to lepo razrasti.
Cetvrta stvar je da razmisljam o RO uredjaju, e sad tu razmisljam o nekom manjeg kapaciteta iz cisto prakticnih razloga. Da stavljam bure u ionako malo kupatilo ne dolazi u obzir. A pitanje za sve koji mogu da pomognu jeste, na sajtu aqua shop-a sam naleteo na jedan maleni RO koji kosta oko 6500 dinara i taj kapacitet mi je prihvatljiv, cak i manji posto verovatno i jeste realno manji, a pitanje je gde i kako i po kojoj ceni se mogu naci i da li se uopste mogu naci rezervne membrane i ostatak potrosne robeč Taj detalj ne nadjoh kod ovih trgovaca.
Peta stvar ,najmanji problem, a nekima najveci, jeste sto se sve ovo o cemu ja pricam ne vidi. I nece se videti obzirom da ne umem da tako vesto doteram i napravim fotke. Ovde vazi poziv za sve koji to umeju i imaju adekvatan alat za to da svrate na kafu,rakiju, vino, sok...i da napravimo par dobrih fotki svega opisanog.

I tako, svakoga dana u svakom pogledu, sve vise napredujem! Thumb up
Edited by Dusan79 on 18.03.2011 11:05

Arcus
Biće to neki Holendez,ač Dosta si biljaka ti tu nabrojao...

Dusan79
Arcus je napisao:
Biće to neki Holendez,ač Dosta si biljaka ti tu nabrojao...

Pa neki holandija-wild&messy-nature fazon. Beer

U sustini, odmor za dusu, bez nekih strogih formi i pravila.

zander
Deluje mi sve malo vie haoticno ali moda bude kao u partiji aha loe otvaranje a na kraju nas sve pobedi GrinWink

Jel ima napretka sa rastom biljaka, to je najbitniječ (jedna slika, hiljadu reci)
Edited by zander on 18.03.2011 14:15

Dusan79
Ima napretka sa biljem.Oktopus i pinatifida narocito dobro napreduju. Haos i jeste kreativno okruzenje, ako u njemu umes da se snadjes, tako da ce ova partija haoticnog saha potrajati, ali vredece. Znas kako mnogo hteo mnogo zapoceo, izgubio se u zeljama, ali sad polako sve dolazi na svoje. Dok se sve ustali.
Sto se slika tice, slazem se, jedna slika hiljadu reci, ali kao sto sam vec napisao, slika nece biti, dok neko ko se razume u iste ne ispuca neku seriju. Ja da slikam i kacim te nakaze necu i ne umem Beer.

Dusan79
Sicilijanska odbrana.

Edit: Zaboravio sam da kazem da je poziv otvoren za sve dokazane fotografe, Bio, Paleo, Dex.... pomagajte. Thumb up
Edited by Dusan79 on 18.03.2011 14:31

Dusan79
Evo updatea, nisu neke fotke, ali uskoro bi trebao da me poseti jedan eminentni fotograf, pa ce biti bolje.
Sad vec dobija zeljenu formu, polako ali sigurno. Beer
gd.jpg

Edited by Dusan79 on 20.04.2011 21:29

Rasta
Bogami zazelenilo se ovo Thumb up samo da se malo uzbuna sve, malo makaze da rade da dobije sve neku formu i bice to jako lepo Grin

kad bi se malo prednji plan popunio...ne vidim dobro sta ti je to u prednjem sveč

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Dusan79
u prednjem je Lilaeopsis brasiliensis.

Dusan79
Evo rezultata fantasticnih merenja parametara u ovom akvarijumu.

dGh=26 (strasno tvrdo, ali cesmovaca je 22 izmereno) O2=4ppm (dovoljna kolicina rastvorenog kiseonika) PO4=2,6ppm (mnogo)
NO3=40ppm (30 bi bila neka gornja granica)

Dakle, nakrcano je jos uvek i nitratima i fosfatima. Alge nisu aktuelne, osim zle kladofore, koja je dosla sa mahovinom.
Glavni uzroci pojave algi su:
1. Nizak nivo O2
2. Nedovoljna cirkulacija vode
3. Organsko gomilanje
4. Ne ciklirani akvarijum

Posto algi nema osim pomenute, zakljucujem da sam ove ostale uslove dobro podesio. E, sad jedino ostaje da je organsko gomilanje razlog rasta kladofore. Odnosno moja podloga u kojoj ima i cvecarske zemlje, a u njoj i organske materije.
Zakljucak, koji mirne duse i nakon adekvatnih pracenja i merenja donosim, jeste: Ne preporucujem stavljanja zemlje za saksijsko bilje u podlogu. Posto je sve ostalo zadovoljeno, a to podrazumeva dovoljnu kolicinu O2, adekvatnu cirkulaciju i cikliran akvarijum (2 meseca cikliranja).

Dusan79
To je druze moje skromno iskustvo. Da, ostao sam duzan CO2 oko 25-30 ppm i Ph oko 7,6. A zemlja, je jedini, veliki izvor organske materije, koja je u mom slucaju jedini moguci uzrok veoma uspesnog rasta ove alge. I samo da razgranicim, ne mislim na treset, koji dosta ljudi uspesno koristi, nego na kupovnu zemlju za cvece, koju sam stavio i ja i eto, buja alga i pored predoziranja prihrane koju i ti pominjes, a koja je ocigledna iz mojih rezultata merenja. Wink
Sto se mene tice, ja tu kupovnu zemlju vise nikada necu gurati u podlogu, i moje je da kazem sta mislim o njoj, na osnovu licnog iskustva, a sta ce ko stavljati i kakvog ce uspeha imati ,to je drugo. Opet vazi ono da je svaki aq prica za sebe. Thumb up

Dusan79
chelydra je napisao:
Ja se sa nekim algama borim tako to unosim nerazgrađenu organsku materiju i povećanim prihranjivanjem. Tako sam se i sa algom koja liči na cladophoru, a bila je na unetoj mahovini, reio.

Ovo sa nerazgradjenom organskom materijom mi je interesantno. Da li bi mogao malo da pojasnis taj nacin borbe sa ovim algama.

paleoglodit
Dusan79@
Diana Walstad na primer preporucuje najobicniju zemlju pod obavezno. Medjutim i obicna zemlja ima organskih materija tako da iz toga sto ti se desava ne mozes zakljuciti to sto si zakljucio. Da ne govorimo da je i treset organska materija koja se nepotpuno razgradila ... te nastavlja sa razgradnjom u aq...
Zemlju samo treba pravilno dozirati i po mogucstvu drzati potopljenu i do 6 nedelja (iz razloga mineralizacije i hemijske stabilizacije)
Edited by paleoglodit on 17.05.2011 14:59

Dusan79
Slaem se ja sa Vama dvojcom. Ali ja na osnovu testova koje sam sproveo, dakle dovoljna količina kiseonika, adekvatna cirkulacija, velika količina nutrijenata (to kae kolega, lečenje predoziranjem hrane), i svega ostalog, jedino to mogu da zaključim jeste viak organske materije, a to moe svako da zaključi iz rečenog. E sad, najveći izvor organika kod mene je zemlja. Moda ova konkretna ima vie organske materije, ali ni jedan jedini put ni jedna jedina postavka u čiju podlogu sam stavljao zemlju nije prola bez bujanja algi. Najčeće sam ih unosio na ovaj ili onaj način, ali su bujale. Eto to je moj zaključak.
Imenjače, ja potujem tvoje iskustvo sa algama, koje je zavidno, ja ni izbliza nemam takvo znanje o njima, ali kad stoji zemlja tih 6 nedelja, fazon i jeste da se razgradi organska materija. Svako o svačemu u ovom hobiju ima razna iskustva. Ovo je moje.
Chelidra, prihvatam tvoj savet i slaem se da sam ishitreno doneo "zaključak" ,eleo sam da podelim svoje iskustvo sa vama. Eto, ja iznesoh svoja zapaanja i merenja parametara, i divljanje kladofore u tim uslovima. Jedino nisam rekao da i bilje isto tako lepo raste. Jedino čuveni lileopsis koji mi ti onomad donese, nikako da formira tepih. Beer

Thumb up

paleoglodit
Dusan79 je napisao:
Slaem se ja sa Vama dvojcom. Ali ja na osnovu testova koje sam sproveo, dakle dovoljna količina kiseonika, adekvatna cirkulacija, velika količina nutrijenata (to kae kolega, lečenje predoziranjem hrane), i svega ostalog, jedino to mogu da zaključim jeste viak organske materije, a to moe svako da zaključi iz rečenog. E sad, najveći izvor organika kod mene je zemlja. Moda ova konkretna ima vie organske materije, ali ni jedan jedini put ni jedna jedina postavka u čiju podlogu sam stavljao zemlju nije prola bez bujanja algi. Najčeće sam ih unosio na ovaj ili onaj način, ali su bujale. Eto to je moj zaključak.
Imenjače, ja potujem tvoje iskustvo sa algama, koje je zavidno, ja ni izbliza nemam takvo znanje o njima, ali kad stoji zemlja tih 6 nedelja, fazon i jeste da se razgradi organska materija. Svako o svačemu u ovom hobiju ima razna iskustva. Ovo je moje.
Chelidra, prihvatam tvoj savet i slaem se da sam ishitreno doneo "zaključak" ,eleo sam da podelim svoje iskustvo sa vama. Eto, ja iznesoh svoja zapaanja i merenja parametara, i divljanje kladofore u tim uslovima. Jedino nisam rekao da i bilje isto tako lepo raste. Jedino čuveni lileopsis koji mi ti onomad donese, nikako da formira tepih. Beer

Thumb up

Zaboravio si na jos neke faktore a to je biljna masa u startu (koliko sam primetio obicno pocinjes sa jako malo biljne mase), eventualno preterano hranjenje ribica, i na kraju uzburkavanje podloge prilikom radova u aq ili iz nekih drugih razloga. Podloga moze biti i jaka i sa puno organika bitno je da vecina ostaje u podlozi. To se moze postici dobrim planiranjem sastojaka podloge i dovoljno biljne mase kao i dovoljno debelim slojem inertne podloge preko (bitan je i kvalitet). Ima tu svasta. Na primer glina drzi dosta nutrijenata u podlozi i ne da im da se otisnu u vodu......
Razumem i to da su ljudi dosta uplaseni zemljanim podlogama ali to je zato sto nisu dobro osmislili sastav i sve ostale faktore.

I da znas da se organska materija raspada tokom dugog vremenskog perioda (tj sporo) i nije dovoljno 6 nedelja za to. To je vise vazno zbog hemijske stabilizacije (zbog interakcije sa vodom). Nije potrebno zemlju ispirati vec je ostaviti da se uravnotezi sa vodom koju nameravas da koristis kasnije za aq (to ti je po Walstadovoj). u protivnom dolazi do hemijskog haosa u vodi, kako rece Walstad.
Sto se tice mineralizacije u ovom kontekstu misli se na naseljavanje sa bakterijama i zapocinjanjem tog procesa koji ce se nastaviti i kasnije dajuci malo po malo nutrijente biljkama.
Ovo je u cilju da ne tumacis neke pojave dvodimenzionalno vec kompleksno
Edited by paleoglodit on 17.05.2011 20:49

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,967 jedinstvenih poseta