14.06.2026 06:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Par mojih DIY projekata
majstor
Kod akvaristike mi je najzanimljivije sarafanje oko akvarija pa evo kratak pregled mojih DIY projekata. Ako vas zanima koji detalj, pitajte

co2 sustav

lh3.ggpht.com/_PEhBCkLpKME/TRdo8CPryJI/AAAAAAAAAvw/sF7IGb1ZMlg/s640/IMG_5488.JPG

Alarm za vodu

http://picasaweb....8877619778

lh4.ggpht.com/_PEhBCkLpKME/TRywchnNeqI/AAAAAAAAAyQ/ZdFOhWqeeIw/s720/IMG_5497.JPG

Externi filter 25L, 2000 L/h

http://www.youtub...7h4GfF-w8g

Kucista za peristalticke pumpe

lh6.ggpht.com/_PEhBCkLpKME/TS9mynnwWUI/AAAAAAAAA9M/hLEJ2fbzZfg/s576/IMG_5599.JPG

Peristalticka pumpa iz ink jet printera

lh5.ggpht.com/_PEhBCkLpKME/TRy2co2a85I/AAAAAAAAAyk/htak6KbU0oI/s720/IMG_5498.JPG

Skejt za co2 bocu i filter

lh3.ggpht.com/_PEhBCkLpKME/TTAXmnLQ6wI/AAAAAAAAA9o/OMY8v_1Xmzo/IMG_3918.JPG

Ventilatori

lh6.ggpht.com/_PEhBCkLpKME/TTAYVa5URkI/AAAAAAAAA94/ij5Y-yLkhUM/s720/IMG_3193.JPG

Rasvjeta za postolje, friziderskog tipa

lh3.ggpht.com/_PEhBCkLpKME/TTAYr56f65I/AAAAAAAAA-I/Xt-ahTXPwLs/IMG_3170.JPG
Edited by majstor on 14.01.2011 10:36

biobiofizicar
Pozdrav i dobrodosao.

Krenimo sa malo detaljnijim opisom alarma za vodu. Za koje si ga namene napravio, kako i gde je montiran...č

charuga77
;Ć;osiću, bolji si majstor nego akvarista Smile. alim se.
Imas ti dobrih ideja tu. Samo trebao si staviti crnu izolirku na instalaciju za alarm za vodu...crna je tehnička boja...a ova zelenkasta je ubi Boe. I sam sam je imao ... nikad vie Smile

http://dalmacija.atspace.com
majstor
biobiofizicar je napisao:
Pozdrav i dobrodosao.

Krenimo sa malo detaljnijim opisom alarma za vodu. Za koje si ga namene napravio, kako i gde je montiran...č

Alarm za vodu sluzi za dojavu curenja kod i oko akvaristicke opreme i sastoji se od malo moddanog alarma za razinu vode u akvariju.
Cijena mu je negdje 6$ i kupljen je na ebayu (neznam dal se ovdje smiju stavljat ebay linkovi)

img.alibaba.com/photo/347736409/Boyu-Water-surface-Level-alarm.jpg

Kad se odreze onaj plasticni senzor na kraju zice , 3 zice se blankiraju i spoji se plava i crna a smedja zica ostaje sama.
E sad, prva verzija ideje je bila da kroz akvaristicko crijevo provucem dvije zice i spojim ih sa senzorskim zicama (gorenavedene koje sam blankirao) ali sam onda skuzio da je umjesto toga puno jednostavnije uzeti dvozilni, malo plosnati kabel. Taj kabel se spoji sa senzorski zicama i onda sa lemilicom na svakih recimo 2-3 cm istopiti izolacija dvozilnog kabela do zica tako da se obje zice otkriju. Dobra je ideja sve zice imati spojene i senzor upaljen da nam signalizira kad smo dovoljno otopili izolaciju.
I takav kabel jednostavno omotamo oko akvarija ili opreme koja nam moze procuriti.
Kad se curenje dogodi, voda spaja ogoljene zice i alarm se pali.
Prilikom postavljanja kabela dobro ga je postaviti tako da se voda u slucaju curenja zadrzava oko kabela, moze se to izvesti sa kakvom gumom od bicikla ili slicno
Edited by majstor on 14.01.2011 12:10

majstor
charuga77 je napisao:
;Ć;osiću, bolji si majstor nego akvarista Smile. alim se.

Pa u biti da,nisam od onih koji se bave previse mislima da li da ovu ili onu biljku stave simo ili tamo. Meni je akvarij vise poligon za ideje a tim bolje ako izgleda prihvatljivo.

Imas ti dobrih ideja tu. Samo trebao si staviti crnu izolirku na instalaciju za alarm za vodu...crna je tehnička boja...a ova zelenkasta je ubi Boe. I sam sam je imao ... nikad vie Smile

Nikad se bas ne bavim izgledom mojih projekata, to mi je mana. Ako radi, ok je. Pogotovo to vrijedi ako se ne vidi , kao u slucaju filtera gdje se te zice nalaze

valisnerija
ApplauseApplausezanimljivo druze,ovaj alarm pogotovo,mada bih voleo da vidim sliku kako si postavio taj alarm i senzore,i zasto diy varijanta kad vec postoji ovako gotov proizvod...pozdravThumb upThumb up

majstor
valisnerija je napisao:
ApplauseApplausezanimljivo druze,ovaj alarm pogotovo,mada bih voleo da vidim sliku kako si postavio taj alarm i senzore,i zasto diy varijanta kad vec postoji ovako gotov proizvod...pozdravThumb upThumb up

Sto se tice postavljanja, imas recimo ovaj video filtera gdje sam snimio i detalj tog senzora

http://www.youtub...7h4GfF-w8g

Daj mi neki link za gotov proizvod, nisam ni znao da ima.
Edited by majstor on 14.01.2011 12:29

majstor
Ovo je detalj obrade kabela za senzor. To je obicni dvozilni kabel za struju za kucne uredjaje.

lh3.ggpht.com/_PEhBCkLpKME/TRywXifosvI/AAAAAAAAAyE/ywvaMSSHY40/s720/IMG_5494.JPG

edison
Iz kog printera (proizvodjac ili model) ja ova Peristalticka pumpač
Treba mi pa da ne rasturam pogresne inkjet stampace.Wink

www.mojbiljniakvarijum.org
majstor
edison je napisao:
Iz kog printera (proizvodjac ili model) ja ova Peristalticka pumpač
Treba mi pa da ne rasturam pogresne inkjet stampace.Wink

Epson C40UX, ali lako moguce da to imaju svi inkjet printeri, osim ako nisu drugacije rijesili sakupljanje tinte koja iscuri iz spremnika za boju.
Jer , peristalticka pumpa u printeru sluzi tome da "pretoci" boju koja je iscurila iz spremnika za boje (kad su parkirani iznad malog plasticnog korita) u ogradjeni dio na dnu printera gdje se nalazi vata ili slicno koja upija boju.

Kuciste pumpe je zupcanicima spojen na jedan od dva motora u printeru (sad ne znam koji, onaj za glavu ili za papir, mislim ovaj drugi) tako da svaki put kad motor proradi automatski proradi i pumpa.
Imam dvije kupovne peristalticke pumpe tako da mi ovo i nije potrebno ali eto isao sam prckat po tome. Motori iz printera se ne mogu koristiti za pogon pumpe jer su servo i treba im kontroler, znaci trebao bi neki obicni DC motoric.

silwert
za mene ti si car cega si se setio i kako da iskoristis to ko ja sa kolima

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,381 jedinstvenih poseta