14.06.2026 13:13
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 3

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY hauba
Jovan
Pozdrav svima, hteo bih da vam pokazem kako smo drugar i ja odradili moju haubu!
Hauba je do sada bila jako neprakticna jer se sastojala iz produzenog akvarijumskog stakla i staklenog poklopca na vrhu. Unutar haube su bili obicni plasticni kineski nosaci, koji su se grejali i brzo propadali, pa sam morao da ih menjam na otprilike pola godine.

Evo kako je ranije izgledala, niti je bila preterano lepa, niti zgodna za manipulisanje pri nedeljnoj promeni vode...
Jovan attached the following image:
2_181.jpg

Edited by Jovan on 11.01.2011 02:34

Jovan
...
1_258.jpg

Jovan
Onda smo drugar i ja resili da pravimo haubu od univera!
Nije bilo previse mesta za mastovitost, bas zbog ovog produzenog akvarijumskog stakla, pa je izbor pao na secenje najobicnije ploce od univera odgovarajucih dimenzija!
Koristili smo klasicne nosace za neonke, elektronske prigusnice i silikonske kablove koje smo sakrivali u kanalice 1cm*1cm
3_141.jpg

Jovan
...
4_87.jpg

Jovan
Posle dva dana, po par sati posla, sve je ovo nekako izlgedalo ovako!
Verovali ili ne, u ovim belim kanalicama je sakriveno 15 metara kabla.

Ubacen je i kuler iz kompjutera, koji se napaja na obicnom adapteru od 12V i preko njega je stavljenja odgovarajuca metalana maska...

Ispod neonki ce, ako bude potrebe. biti zalepljena "Mylar" reflektivna folija radi jos boljeg iskoriscenja svetla...
5_62.jpg

Edited by Jovan on 11.01.2011 02:53

Jovan
...
8_34.jpg

Jovan
...
9_26.jpg

Edited by Jovan on 11.01.2011 02:44

Jovan
...
11_33.jpg

Jovan
...
13_12.jpg

Jovan
...
12_18.jpg

Jovan
Stavio sam i dva mehanicka tajmera za regulaciju rasvete:

1. tajmer - na njemu su (na jednom kablu) tri neonke (1. , 3. i 5.) i adapter za kuler, tajmer radi po sistemu 4.5-2-4.5 sati

2. tajmer- na njemu su dve sijalice (2. i 4.) i radi po sistemu 3-2-3 sata
6_50.jpg

Jovan
Na kraju ove moje pisanije, hteo bih da se izvinim zbog losijeg kvaliteta slika!
Zahvalio bih se clanu Blue-u na korisnim savetima i sugestijama oko izrade ove haube!
Naravno, zahvalio bih se i mom drugu Djoletu , bez koga ovaj poduhvat ne bi bio moguc! Beer

Pozdrav! Jovan

Gjuro
Bas fino i pedantno izgleda jedino sto bih ti mogao reci je da mozda bi bilo bolje da si kuler postavio sa strane tako bi imao bolje hlagjenje e sad neznam dali uopste i to mozez neznam kako ti je sa prostorom.Ali nije lose ni ovako.Applause

Jovan
Hvala Gnjuro! Beer Kuler nije moguce postaviti sa strane, zato sto se ova ploca drzi na staklu, a staklo kao sto znamo nije pametno/moguce busiti. No no Morao sam da se prilagodim tome sto je prvobitna hauba izradjena od produzenog stakla samog akvarijuma, ako me razumes sta hocu da kazem GrinBeer
Edited by Jovan on 11.01.2011 04:18

Panco
Poto sam i ja napravio veoma sličnu haubu imao sam problem u letnim mesecima sa temperaturom vode u akvarijumu pa sam morao elektronske prigusnice (iako se mnogo manje greju od navojnih) da izbacim van haube.
Inace hauba je extra.Thumb up

silwert
hauba je odradjena super samo je neprakticna jer kada hranis dizes celokupnu haubu sa svetlom i kada menjas vodu i to sve zbog loseg tipa aq

cikazuba
lepo i pedantno odradjeno ApplauseThumb up

Lep primer za ljubitelje zatvorene varijante, svaka cast !!

mada sam ja pristalica otvorenih voda tj stakala Grin
ali moze se iskoristiti po nesto i za to iz ovog primera.

Edit:
Zaboravih da ti pohvalim aq i bljke Applause
Edited by cikazuba on 11.01.2011 10:34

Jovan
silwert je napisao:
neprakticna jer kada hranis dizes celokupnu haubu sa svetlom i kada menjas vodu i to sve zbog loseg tipa aq

Da, akarijum ima ogranicenja od starta, ali sta je tu je, mislim da je izvucen neki maximum iz njega! GrinCool

Hvala vam svima! Beer
Edited by Jovan on 11.01.2011 11:55

krcko
Sada. ta je tu je, obzirom kako je bilo. Mada je mogla biti i podeljena ta ploča na dva dela spojena arkama, pa ne bi trebalo uvek sve podizati.
Moja varijanta nije tako estetski lepo urađena, ali je trodelna , moe se otvarati 1/4, 1/2 i po potrebi podići i cela gornja ploča. Jako pristupačna i za mene i potrebne radove efikasna varijanta. Ideja je uzeta od Geismann pokrova za akvarijume, i čim sklopim sve kockice uradiću je od anodiziranog Al, kao to je i ova njihova na slici.
Slikaću i izgled svoje, koja je urađena od punog drveta, jer sve do skora nisam imao gde dobiti odgovarajuće Al profile, ali, biće. Pozdrav
krcko attached the following image:
g_4.jpg

http://www.adsrs.org/
Jovan
Odlicna ideja gosn Krcko, pao mi je taj princip iz dva dela na pamet ali tek kada sam vec isekao plocu Grin Mislim da je sada kasno za takve korekcije Through wall
Generalno, bilo bi bolje da je iz dva dela naravno, ali ni sada nije toliki problem podizati, nista tu nije pretesko, moze i da se podigne i osloni na zid koji je tik iza akvarijuma, bas kao na 6. slici po redu od vrha strane...
Edited by Jovan on 11.01.2011 12:33

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,156 jedinstvenih poseta