14.06.2026 11:13
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Potrebna pomoc za biljcice
Bauk011
Pozdrav, imam nekih problema sa biljkama u mom akvarijumu, pa bih hteo da mi pomognete ukoliko mozete.

Prvo o aq, 140x40sx45v sa tim sto je deo gde su biljke 100cm dugacak, ostatak je prelivni filter i jedan manji deo za mladj, znaci taj glavni deo oko 180L...podlogu hranljivu nemam, imam sitan kvarcni pesak, i preko sitniji recni sljuna. Od rasvete, 4x 120cm neonke 4x36w dve su obicne jedna je GROLUX druga AQUASTAR. Filter prelivni sa pumpom mislim oko 1500l/h. temp 26c

Imam neku kamencugu unutra, nepoznatog porekla, i jednu drvenu granu, istog porekla...

Od riba 3 skalara, par platika, par ramireza, 2 brockis, o 2 hokey tetre....to je ostalo jer bar jedna riba ugine na mesec dana....
Inace aq je formiran pre godinu dana, odprilike

Inace imam problem sa
-puzevima, malezijski, ima ih kao g.....

-sa algama,
crna cupava samo po tok komadu drveta
zelena tackasta, doduse sve manje, po staklu
zelena koncasta gde god stigne, mada je brstim redovno
braon musava, vise je nema ali sam prvih 6 meseci muku mucio

-sa biljkama, naravno zato sam tu.
...Jedino sto raste bez problema je, naravno aponogeton, to sam prvo stavio kada sam poceo sa aq, pa cisto da bude neka biljcica...

Nana koju mi je drugar dao pre nekih mesec dana, raste fino za sada, privezao sam je za to isto drvo, i vec je pustima 4-5 novih listica, lepo napreduje. (slika 2)

E sad od svrega toga nikako mi nije jasno zasto mi Valisnerija nikako ne uspeva. Par puta sam je stavljao u aqi posle nekh mesec dana skroz propadne. Izdronja se, od listova samo niti ostanu, izgubi bolju, postane neke ruzne smedje bolje...

I ova druga biljka, neznam joj tacan naziv, pocne lepo da raste cim dostigne neku visinu od 30tak cm, pocne da gubi boju, listici trule i odpadaju, pocnu da se savijaju ka stabljici. Zanimljivo je da, jer ih imam dve, sa leve i desne strane, leva je direktno ispod svetla a preko desne je nemilostrdni aponogeton polozio listove. Leva jako sporo ideu visinu, ili uopste ne ide, i nema problem sa listovima, a desna picu u visinu i upravo njoj propadaju listovi....(slika 3)

Imam i jos jednu biljcicu koju sam dobio kada i nanu, to je ova sa krupnim crvenim listom. Dobio sam je sa dva lista i eto za mesec dana jedan je stradao, poceo da truli i otpao, neznam koja je tacno ali cu saznati pa napisati(slika 4)

Da imam i jos jednu vrstu, koja odlicno raste, stalno izbijaju novi listici, ali ovi stariji gube boju na vrhovimam, ali ne odpadaju...(slika 5)

Malo sam po forumu citao, pa sam pokusao sa NPK stapicimau podlogu pod koren biljke, i mislim da im prija, ali je, kaok bih rekao, kratkog daha...

Nemam zelju da gajim zahtevne biljke, nije mi to prioritet, ali sam mislio bar ove jednostavnije, gde nije potreban CO2...ali me bas nervira kad mi ni one ne rastu lepo..Ako mi mozete pomoci, slusam vas...

pozdrav i hvala

Bauk011
Slika 1
Bauk011 attached the following image:
dsc_1367.jpg

Edited by Bauk011 on 05.01.2011 11:58

Bauk011
Slika 2
dsc_1356.jpg

Bauk011
Slika 3
dsc_1348.jpg

Bauk011
Slika 4
dsc_1358.jpg

Bauk011
Slika 5
dsc_1371.jpg

valisnerija
Ove kripte u desnom uglu su ti zamracile pola akvarijuma,mislim da ti je osvetljenje slabo zato i koncaste alge,a kazes da je godinu dana u funkciji,dosada bi trebao da bude dzungla u njemu...
No nomoj savet prvi kripte ove desne smanji malo da dobije lep prodor svetla,
pokusaj sa nekom prehranom bilja(preporucujem profito),
slika 4 ti je Nymphaea lotus,i dosada bi trebao da izadje iz akvarijuma,
slika 5 kripta wendeti,
...podloga izmedju slojeva obavezna...
to je nesto osnovno sto moras da promenis druze da bi malo osvezio akvarijum, da da pravi sjaj...pozdravThumb up
Edited by valisnerija on 05.01.2011 12:49

Bauk011
Evo za pocetak sam izbacio Kriptokorinu, svih 5 "busena"...neverovatan koren...

Mene interesuje da li bi mogao da dodajem nesto u ovu podlogu koju vec imam, da nebih rovario po akvarijumu sada, ili vadio sve napolje... Kao recimo sto sam vec isprobavao sa NPK stapicima za regularno saksijsko bilje...Vidim da su neki pomocu neke varijante "sprica" ubacivali glinene kuglice...

Nebih isao dotle da ubacujem hranljivu podlogu tako sto bi sve povadio pa krenuo iz pocetka, ili ubacivanjem CO2. Mogao bih da dodam jos jednu neonku toliko mesta imam, ili neku stetljivu, ako mislis da bi pomoglo. I ok, neka tecna prehrana mi je ok varijanta, ali znam da to nije jeftino...da neznam koliko bih mogao to da izdrzim...naljbolja mi je neka DIY cheap varijanta...
I da napomenem da bih drzao neke manje zahtevne biljcice...i to najbolje sa jednog od dva Americka kontinenta, jer sam tako nekao i formirao izbor riba...kao neki biotop...kad ono bilje sve iz Azije...

Moze li tu neki konkretan predlogč Ja bih vam nabrojao sta se meni dopada, a sto sam mogao naci na sajtu u bazi, ali bojim se da bi mi se smejali jer su sve prilicno zahtevne..

Jos nesto, da li i koliko mi smeta sto ubacujem kiseonik "zracnom" pumpom...Ja to radim iz drugog razloga, da mi malo uzburkava vodu...

biobiofizicar
prvo resi problem algi i balansa akvarijuma, pa onda dalje.
Posto je podloga stara inertna malo je izsifoniraj, a trebalo bi da u njoj ima dovoljno hrane za koren.
Svetlo je prejako na ovu litrazu ako ne dodajes makro i mikro elemente i CO2.
Odstrani lose i natrule listove sa biljki i one intezivno napadnute algama, ako neka riba ugine - odma vadi.
Vazdusna pumpa je visak za akvarijum u kom planiras da gajis biljke. Nije problem sam vazduh koliko intezivno mreskanje povrsine koje izbacuje CO2.
Oni ufrckani listovi na slici 3 ukazuju na nedostatak makroelemenata (najverovatnije K).
Algu uklanjaj rucno, malo cesce izmene vode za pocetak. Smanji malo foto period. Mozes da probas i sa dodavanjem Easy Carba. Em je algicid, em je navodno zamena za CO2.
Edited by biobiofizicar on 06.01.2011 21:12

Bauk011
Hmm znaci trebalo bi smanjiti mreskanje vode po povrsini. Meni vodu mreska cev koja vodu vraca iz filtera...pumpa 1500l/h kao tornado...to znam kako cu resiti...

Svetlo sam smanjio, tacnije izbacio jednu obicnu belu neonku, ili je mozda bolje da je vratim a smanjim foto periodččč

Podlogu cu izsifonirati, to je najmanji problem...

Sklonio sam i staklene poklopce koje sam drzao izmedju neonki i aq, citao sam na forumu da nisu neophodni...

I samo jos nesto, Jedan kaze Easy Carbo drugi ProFito sta da uzmem....č

krcko
Za EasyCarbo ima objanjenje ta je, prvenstveno moe delovati kao algicid, ali se dodaje i kao zamena za CO2. ProFito su samo mikroelementi. Najbolje da pročita teme o DIY prihrani i sam nabavi i smućka potrebno. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Batke
Ja sam EasyCarbo trazio u nekoliko ranji u beogradu jer su i meni preporucili da je dobar ali ga nema, da li neko zna gde moze da se nadječ

ZoSo
Batke je napisao:
Ja sam EasyCarbo trazio u nekoliko ranji u beogradu jer su i meni preporucili da je dobar ali ga nema, da li neko zna gde moze da se nadječ

Nemoj kupovati dok ne oformi akvarijum , ako bude dodavao co2 neće ti trebati !

valisnerija
sve preparate imate u Pet centru na novom beogradu,pored buvljaka,ogromna radnja,nema sta nema No noNo noNo no

biobiofizicar
Nema ECa za kupiti (u Pet centru). Trenutna je nestasica.
EC je jedna od opcija - moze, a nemora u akvarijum. Stavljao sam ga i u akvarijume u koje dodajem CO2 gruvao sam ga u male akvarijume i u duplim dozama. Nekako bih rekao da pomaze, ali sve je to subjektivni osecaj - nisam primetio neke izrazite negativne efekte ni kod jaceg doziranja u male akvarijume....

Jedni ga hvale, drugi zale, treci kazu:
'e moj brale, taj je bio kvaran kao supalj zub.'
Odavde pa sve do Peste i Srema na jug
Jos prica bajke o njemu mutni akvaristicki krug,...
Wink

krcko
Ma, biće ga, ako bilo kome treba. Ionako su oni sada uvoznici Sad Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,035 jedinstvenih poseta