14.06.2026 07:07
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Pocetak biljnog akvarijuma
Batke
Vec dugo se bavim akvaristikom ali ovog puta sam resio da napravim neki biljni akvarijum bio bi oko 70 litara. Nisam jos odlucio koje trave cu staviti ali planiram desetak vrsta.
Osvetljenje sam vec nabavio to su SYLVANIA GroLux 18w i SYLVANIA DAYLIGHTSTAR UV STOP 18W, da li je to dovoljnoč
Sto se tice podloge nista nisam kupovao ali doneo sam sa mora dosta peska (imam nekoliko granulacija) da li to valja da stavim i da li staviti sitan pesak na dno pa preko krupniju granulacijuč Inace planiram da nabavim EASY CARBO za prihranjivanje, cuo sam da je dobro.
CO2 sistem znam da mora,nemam ga ali za pocetak mislim da cu morati kvasac-secer,gledao sam po forumu i znam kako se pravi sistem i smesa ali nisam bas skapirao za difuzorččč I sta predlazete sta je bolje kupiti ga ili rucno raditič
Akvarijum radim sa spoljasnjim filterom koji ce biti desetak litara i za to cu koristiti vazdusnu pumpu CHAMPION CX0088 ili potapajucu Atman AT302 (500L/h), sta je bolječ Vidim da se dosta koriste kanister filteri ili kako ih vec zovu pa vas molim za predlog oko filtracije.
Grejac Atman 200W
To bi bio moj plan za pocetak, pa ko ima malo vremena neka sugerise sta da radim.
Unapred hvala.

VladicaVR
morski pesak nikako za biljni akvarijum

Batke
Zastoč Sta predlazes onda da stavimč

valisnerija
najbolje ti je separisani recni pesak2-4mm,da bi voda mogla da cirkulise izmedju korenja bilja.pesak ti dodje ko "beton"i nema cirkulacije vode,koja je neophodna za hranjenje bilja itd...
naravno ispod mozes nesto sitnije pomesano sa podlogom koju ti izaberes pa onda ova granulacija...
Za prehranu bih ti preporucio da za pocetak uzenes PROFITO...Thumb up

alekpanker
Pozdrav.Uzmi bolje potapajuću pumpu.Manje se čuje.pesak granulacije 2-4 cm je najbolji.

Batke
najbolje ti je separisani recni pesak2-4mm koji je to pesak,po centrima vidim da ima samo kvarcni da se kupuječ Ne bih stavljao zemlju i te stvari,zato pitam bas da mi objasnite sto se tice peska koji i koliko i gde ga imač
I zanima me zasto ne moze morski,koja je razlikač

marko_pa
Separisani mozes naci na svakoj sljunkari.
Dobices ga verovatno besplatno ali ipak ponesi jednu dvolitarku piva da pocastis ljude koji rade tamo.

Kum 1229
Batke je napisao:

I zanima me zasto ne moze morski,koja je razlikač

Da li ima razlike izmedju slatke i morske vodeč Naravno da ima,sastav i hemiske osobine nisu iste. Znas kako kazu baba i deda nikada nisu bili isto ! Wink

Batke
Ok,zato i pitam jer do sad nisam imao biljni akvarijum i zato me sve zanima u ovim akvarijumima koje imam uvek je iso morski pesak i Nana i Cryptocorina su divljale.
Recite mi jos, pored ovog SEPARISANOG peska kog kako mi rekosdte ima u sljunkarama da li preko njega treba jos nesto da se stavi ili neč I ako neko zna gde se nalazi neka sljunkara neka mi kaze.

valisnerija
druze" separacije" imas po beogradu mali milion,odi do najblizeg stovarista gradjevinskog materijala i oni ce te uputiti, a kao sto ti je i marko-pa rekao dobices ga sigurno za flasu piva,ponesi samo dzak i trazi granulaciju 2-4mm...Beer

ZoSo
Taj separisani pesak-ljunak bi trebao biti zavrni sloj , preko hranjive podloge !
Poto znam da je sada sledeće pitanje o toj podlozi , prvo pročitaj OVO Grin

Po meni nebi pogreio ni sa granulacijom 3-5 , pa i 4-6 mm.........

Batke
@ZoSo
Hvala na svemu ovome,sve sam procitao i naravno da mi je mnogo lakse, ali ja ne bih komlikovao toliko sa podlogom,znaci nikako ne bih zemlju,treset....zato pitam da li postoji neki pesak koji moze da se kupi (odredjena granulacija) koji bi iso na dno a preko bi stavio ovaj separatisani pesak iz sljunkare jer planiram da prehranjujem biljke. Znaci isla bi neka prehrana preko vode a predpostavljam da postoje neki stapici koji se zabadaju u dno kao za saksijsko cvece. da li bi u tom slucaju ta prehrana bila dovoljna za biljke i sta preporucujeteč

darko
Ja sam isto bio u velikoj nedoumici sto se podloge tice i svega ostalog vezano za nju. Ja cu ti reci sta su meni mnogo iskusniji rekli : "nije to nista komplikovano....uzmes terra magmu, ili neku drugu hranljivu podlogu, preko toga stavis mrezicu, i onda preko svega toga podlogu po volji. Na taj nacin si miran sto se tice hranljivih materija koje biljke vuku iz podloge.
Kasnije ti prehranjuj preko vode koliko zelis, i koliko mislis da treba -(dok ne vidis rezultate, pa se onda odluci sa najbolju kombinaciju, a opet mozda neces morati da sipas nikakvu hemiju)"Smile
pozdravThumb up

Panco
darko je napisao:
Ja sam isto bio u velikoj nedoumici sto se podloge tice i svega ostalog vezano za nju. Ja cu ti reci sta su meni mnogo iskusniji rekli : "nije to nista komplikovano....uzmes terra magmu, ili neku drugu hranljivu podlogu, preko toga stavis mrezicu, i onda preko svega toga podlogu po volji. Na taj nacin si miran sto se tice hranljivih materija koje biljke vuku iz podloge.
Kasnije ti prehranjuj preko vode koliko zelis, i koliko mislis da treba -(dok ne vidis rezultate, pa se onda odluci sa najbolju kombinaciju, a opet mozda neces morati da sipas nikakvu hemiju)"Smile
pozdravThumb up

ako je to dobitna kombinacija daj slike akvarijuma. Totalnom početniku dati ovaj savet je veoma nepromiljeno i neodgovorno Red card

darko
U pravu si, izvinjavam se u tom slucaju.
Nisam imao losu nameru, mada sam ja pocetnik i tako su i meni odgovorili na pitanja oko podloge.
pozdrav.

Kum 1229
Vrlo je tesko posavetovati poocetnika za koju podlogu da se odluci,sto znaci da i ako mu neko predlozi nista od hranjive podloge nego samo preko vodenog stuba da hrani moze da pogresi,ako mu se predlozi firmirana podloga isto moze da pogresi,tako isto i sa zemljom za cvece. Nema pravog odgovora koji bi ga isprve doveo do dobre scene. Po meni, najbolje sam da odluci covek sta bi stavio,ja sam se sam odlucio za zemlju za cvece tako sto sam preko raznih tekstova dosao do zakljucka sta i kako,i sada verovatno nijedna druga podloga ne dolazi u obzir,bio sam pocetnik pogresio vise puta ali nikada sa zemljom jer sam nasao da je problem u drugim stvarima kao sto su osvetljenje,redovna zamena vode i dobra filtracija. Bez obzira sto si pocetnik ako zelis stavi zemlju za cvece recimo terra magmu (ja sada koristim zemlju za bonsai drva jer ima puno lave u njoj,ali ne mogu da garantujem za nju) nemoj da bude vise od jedno cm debljine podloge,ja ne stavljam mrezicu preko jer ne vadim biljke,ali ne moze da ti skodi,i preko stavi jedno 4-5 cm malo vece granulacije recimo oko 5mm ili vece,a kao zadnji sloj neka bude 2-3 cm granulisanog sljunka od 1-3mm. U pocetku je jako bitna redovna zamena vode ja je radim na svaka 3 dana 50% direktno iz cesme i tako jedno 2-3 nedelje,kasnije na nedelju dana,biljna masa vec na samom startu mora biti veca kako bi pokupila sve sto zemlja izbacuje i prehrana preko vode nista jedno mesec do mesec ipo,eventualno easy carbo ako primetis da se pojavljuju alge. Ako se osdlucis za ovaj nacin,slobodno me pitaj ako nesto nisam detaljno objasnio Thumb up

Batke
Ja se plasim te zemlje da ribe ne bi kopale i napravile haos po akvarijumu,zato sam mislio da stavim 2 granulacije peska i kasnije prihranjujem biljke,ali ako je uspeh biljnog akvarijuma u zemlji za bonsai ili cvece onda nema sta moram za to da se odlucim.
Cuo sam da mrezica za komarce sprecava problem o kom ja pricam ali kako se onda vade biljke ako se koren uhvati za mrezicu,da li tu dolazi do ostecenjač

Kum 1229
I treba da se plasis,ne samo zemlje za cvece nego svih stvari sto ubacujes u akvarijum,zato sto svaki segmenat u biljnoj akvaristici da li se radi o podlozi,osvetljenu,filtraciji,co2 ili ubacivanje hemije svega toga treba da se plasis i da udjes sa velikim oprezom da bi ispao pravi biljni akvarijum. Ne mogu da ti tvrdim da je uspeh biljne akvaristike zemlja za cvece,zato sto kod nas imas akvarista koji uopste nemaju hranjuvu podlogu,a biljke izgledaju kao iz snova,sve je stvar odluke i prakse. Mrezica sluzi da se ne bi podigla zemlja prilikom presadjivanja biljaka ili proredjivanja biljne mase,biljka se vadi tako sto se izvuce iz sljunka koliko moze i prekines je na 2-3 cm korenove duzine sto je dovoljno za dalju sadnju. Koren se uhvati i za mrezicu ali taj deo koji si odsekao ostaje u podlozi i nista mu ne smeta istrune i gotovo. Ako si mislio da li dolazi do ostecenja korena NE ne dolazi posto se svakako prilikom svakog sadjenja biljke uvek skracuje koren koji se brzo vraca u normalu.

ZoSo
Jako nezahvalno pitanje za davanje saveta , ali ja sam ipak ubeđen da je puno vie argumenata za podlogu bez zemlje , to jest sa to manje organike......
Istina je da ima ekstra akvarijuma i ovako i onako , ali je prava istina da je zemlja pravila i jako puno problema mnogima , a kad sa njim krene naopako onda je jedino reenje rasturanje akvarijuma , pa sve nanovo !
Problem je i u tome to Batke nije objasnio zapravo ta eli od akvarijuma , koliko je spreman robovati istom ( konkretno da li je spreman 2-3 puta nedeljno menjati vodu ) , ili je vie za neku oputenu varijantu , sa vie uivanja u istom !!č
Jo jedan argument za inertnu podlogu je i to to je puno dugotrajnija od zemlje , konkretno za dve godine kod mene je ista podloga , a Kum je 4 puta rasformiravao i kretao nanovo , no ako postoji volja za tim onda i nije neki problem Wink
E sad , slaem se sa Kumom da Batke treba da razmisli , i sam napravi izbor , pa onda će da vidimo ta dalje Thumb up Beer

Kum 1229
ZoSo je napisao:
Jo jedan argument za inertnu podlogu je i to to je puno dugotrajnija od zemlje , konkretno za dve godine kod mene je ista podloga , a Kum je 4 puta rasformiravao i kretao nanovo , no ako postoji volja za tim onda i nije neki problem Wink
E sad , slaem se sa Kumom da Batke treba da razmisli , i sam napravi izbor , pa onda će da vidimo ta dalje Thumb up Beer

Upravo tako sto ZoSo kaze,zavisi sta zelis. Inace moje rasformiravanje akvarijuma nije bilo zbog zemlje,nego kao sto kazes bila je volja za novim i drugacijim postavkama,kada sam mislio da od same postavke ne moze da dodje do drugacijeg izgleda ja sam ga rasturio i napravio novi,opet zavisi koliko covek zeli da ulozi vremena,ako zelis malo truda i rada onda nema sta da se cimas oko podloge i preterane zamene vode i ostalo. Nekom ne dosadi postavka 5 godina,a nekom dosadi za 5 meseci. Beer

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,491 jedinstvenih poseta