|
Mutacija ili nesto drugo?
|
| dexter |
Posted on 04.05.2009 22:10
|

član
|
Jedan veom zanimljiv detalj koji sam zapazio na Rotala rotundifolia-ji.
Da li je doslo do mutacije ili nekog drugog,treceg faktora ko ce ga znati.Da dodam da ovo nije jedini primerak na kojom je doslo do ovog fenomena,ovaj mi je bio najbolji za slikanje.
dexter attached the following image:
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 04.05.2009 22:29
|

Administrator
|
Rotala rotundifolia var. dexter 
Ovo jos nisam nigde primetio, odprilike znam kakvi su ti uslovi za rast i kako ti sve buja od biljaka... Deluje mi kao da joj odgovaraju potpuno svi uslovi u akvarijumu.
Koje ti mikroelemente dodajes u taj akvarijumč I na kojoj se visini ovo desavač
Edited by zander on 04.05.2009 22:29
|
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 04.05.2009 22:58
|

član
|
koliko sam ja upoznat sa tematikom za mutaciju mora da se pojavi cvet ili vie i da polen jednog cveta oprai tučak drugog cveta a da pri tom budu različitog genetskog materijala koji bi se mogli ukrstiti. tako nastaju varijacije echinodorusa koje su uzgajene sorte i slično....
mislim da ukoliko nisi ovakve uslove ispunio nije mutacija ali neke posebne karakteristike je biljka kod tebe prikazala....
u svakom slučaju fotografija je opet na zavidnom nivou i mora da usledi pitanje u vezi objektiva.... da li je neki makro u pitanju ili je običan objektivč!č! |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 05.05.2009 08:25
|

Moderator
|
Moze da bude da su uslovi tipa poviseno gvozdje doveli do povecanja pigmenata(ksantofila i karotena),ako takve ostanu i posle promene uslova i rasadjivanja onnosno ako im to postane stalna pigmentacija mozes zaista da je nazoves varijetetom.
Bravo Dex,kod tebe me ne bi cudilo da biljke pocnu da pevaju i stave prst u uvo koliko im je dobro:p |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 05.05.2009 09:04
|

član
|
hm,da ni ja ovo jos nisam video.ako nije od svetla (uslov bi bio da je nabijena na povrsinu) onda je definitivno prihrana tj. odnos nekih elemenata unutar aq....valjda.... |
| |
|
|
| dexter |
Posted on 05.05.2009 09:12
|

član
|
kojot je napisao:
Moze da bude da su uslovi tipa poviseno gvozdje doveli do povecanja pigmenata(ksantofila i karotena),ako takve ostanu i posle promene uslova i rasadjivanja onnosno ako im to postane stalna pigmentacija mozes zaista da je nazoves varijetetom
Mislim da nije do toga,bas naprotiv u poslednje vreme ne dodajem Fe,ali ko ce ga znati pratim situaciju i obavestavam vas sta se desava. |
| |
|
|
| dexter |
Posted on 05.05.2009 09:17
|

član
|
photoivek je napisao:
u svakom slučaju fotografija je opet na zavidnom nivou i mora da usledi pitanje u vezi objektiva.... da li je neki makro u pitanju ili je običan objektivč!č!
Hval Ivek.Sto se tice objektiva nije makro(valjda ce uskoro da bude),objektiv je sigma 18-200. |
| |
|
|
| kojot |
Posted on 05.05.2009 10:54
|

Moderator
|
Od svetla nije sigurno jer bi onda vrsna kapa bila znatno vise obojena od listova koji su ispod,a sa slike se vidi da je pigmentacija zastupljena dosta i na nizim listovima.Jos da primetim da se obojenost javlja na lisnom mesu izmedju nerava,sto govori da nije direktna posledica hranljivih materija iz podloge.Ako hoces Dex mozemo to da turimo pod mikroskop da vidimo bar koje vrste celija su obojene pa onda da lupamo glavu sta je |
| |
|
|
| dexter |
Posted on 05.05.2009 15:46
|

član
|
Ovo je otprilike na jedno desetak santimetara od povrsine vode,hemija je standardna vec duze vreme Easylife Profito,i N,P,K iz domace radinosti.Dodavanje Fe sam trenutno obustavio. |
| |
|
|
| deep blue |
Posted on 06.05.2009 09:26
|

član
|
kojot je napisao:
Od svetla nije sigurno jer bi onda vrsna kapa bila znatno vise obojena od listova koji su ispod,a sa slike se vidi da je pigmentacija zastupljena dosta i na nizim listovima.Jos da primetim da se obojenost javlja na lisnom mesu izmedju nerava,sto govori da nije direktna posledica hranljivih materija iz podloge.Ako hoces Dex mozemo to da turimo pod mikroskop da vidimo bar koje vrste celija su obojene pa onda da lupamo glavu sta je 
iz podloge nije sigurno,koliko ja znam dex nema nista u podlozi nego hrani preko vode. |
| |
|