14.06.2026 04:52
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Moj biljni akvarijum u nastajanju.
Bogoljub
Potovanje svima,

evo posle izvesnog vremena dodje vreme i na mene da se predstavim. Malo sam odugovlacio jer sam hteo i akvarijum i sebe u isto vreme da predstavim.
Zovem se Bogoljub i imam 22 godine. Jos uvek studiram i voleo bih da se to oduzi jer nema lepseg perioda zivota od studentskih dana, bar bih ja tako reko. Smile

Pored akvaristike bavim se lovom i ribolovom. Zimi lov, leti ribolov Smile Evo jedva cekam ove praznike da malo dam sebi oduksa i opustim se u lovu. Samo se nadam da ce biti snega. :\

Akvaristikom sam poceo da se bavim negde 2007. godine sasvim slucajno. Moj prvi akvarijum je izgledao ovako:

img227.imageshack.us/img227/5863/aq2advp9.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Verujte mi da mi se POVRACA kada ga vidim sada. Neverovatno koliko je, blago receno, odvratan. Smile

E al zato posle par godina citanja, informisanja i mastanja na red je doso akvarijum koji danas imam.U pitanju je akvarijum od 180 litara dimenzija 90x45x45cm. Staklo 8 mm. Ima spoljni stakleni filter koji sam sam pravio i za sada funkcionise.

Osvetljenje je 4x stedlive sijalice od 23W (2x4000K 1x 6500K i 1x2700K) i 3 neonke od 18W (2 daylight i jedna Grolux)

Podloga je terra magma pa preko toga kvarcni sljunak. Imam i grejac od 300W kojeg jos nisam pustio u upotrebu Smile

Evo par slika:

img841.imageshack.us/img841/8170/98029467.jpg

img340.imageshack.us/img340/2708/30922880.jpg

img813.imageshack.us/img813/9665/11505385.jpg

Ima tu par stvari koje mi se ne svidjaju. Npr. sivi sljunak, jer mnogo bljesti i nekako mi stvara veliki kontrast. Nadam se da kada dodje bilje da se taj kontrast nece videti.
Voda mi je jos uvek mutna sto mi uzasno smeta. Takodje panjevi mi i dalje ispustaju sluz koja vec 25 dana nikako da prodje. Bas sam se u par navrata totalno demoralisao da sam mislio sve da batalim. Ali naravno da me je to brzo proslo.Smile

Sve u svemu nije tolko lose. Jos nisam odlucio da li ce ovo biti definitivna postavka. Probacu ova dva spojena panja da stavim u centralnu tacku akvarijum da vidim kako ce da izgleda. Na preporuku kolege. Izradicu CO2 DIY sistem koji cu redovno da ubacujem.

Sto se tice zivog sveta ni to nisam odlucio. Do sada sam drzao sve zivorotke kao i svi pocetnici. Ali sve se razmisljam da predjem na neke malo ozbiljnije ribe, npr. jato neonki mi deluje jako mocno Smile Sto se bilja tice, ni to ne znam. Tako da oko ove 2 stavke bih vas zamolio za pomoc i savete.

Ja se nadam da sam sve reko. Ako sam nesto i zaboravio dodacu naknadno. Nadam se da cu uspeti ovaj akvarijum da dovedem do onoga sto sam zamislio. Naravno uz vasu pomoc. Smile

Inace kako vam se cinič

Veliki pozdrav svima!

biobiofizicar
Osnovni hard je dovoljno uzdignut da ga biljke ne zaklone. Kako postaviti stvar je tvog licnog izbora - ni ovako mu nista ne fali.
Pod hitno ubacuj biljke posto si stavio zemlju u podlogu. Za pocetak nije vazno koje, mogu i neke brzorastuce i nezahtevne samo da pocnu da uravnotezuju hemizam akvarijuma. Naravno i neke pilot ribe, a ancistrusi poprilicno dobro resavaju problem sa sluzi na panjevima

zander
Dobro kae BioBio.
Ja bi ti samo predloio da gleda po delu foruma "Uređenje akvarijuma" akvarijume koji su predstavljali članovi, pa da neki izbor biljaka i elje osmisli sam.

Počni to to pre da radi inače će ta terra magma krenuti da te terra da pouri malo Wink

Dobrodoao na forum (ako to već nisam rekao u nekoj drugoj temi) Thumb up

Bogoljub
Hvala na savetima i dobrodoslici! Smile

Ni meni nije lose ovako da panj bude asimetrican u odnosu na centralnu tacku. Mozda ga samo stavim na sred da vidim kako ce da izleda, mozda ni tako ne bi bilo lose. Videcu.

Sto se tice pilot riba evo upravo sam ubacio 5 malih gupija. Ubacio sam veliki zbun mahovine koju sam danas kupio. To je sve sto imam trenutno. Probacu preko oglasa da pribavim bilje da bih ga sto pre ubiljio, drugu alternativu nemam za sada. Imam listu zelja sto se tice bilja, ali za sada mi nije tolko bitno bas zbog tog cikliranja. Smile

alekpanker
Pozdrav i dobrodoao.Poto je svaki početak teak nemoj puno da se nervira zbog nastalih problema no se baci na ičitavanja tema po forumima i zasuči rukaveWink i sve će vremenom biti bolje.to se tiče boje podloge(peska)ima u ponudi i druge boje pa moe da ga pokrije ili proara a i bilje će to malo da "sredi".

Bogoljub
i to sto kazes, al moram da se nerviram Grin Nadam se da ce vremenom sve biti ok. Smile Ne bih dodavao podlogu druge boje jer mi se cini da cu prilikom ciscenja sve to izmesati. Planiram da pokrijem celu podlogu sa biljem pa se nece ni videti. Al za sada uzasno smeta Smile

oknar
daj sliku sa biljcicama ako si ih posadio Beer

sejn
Meni je ona prva postavka favoritGrin Samo napred nova postavka ce biti dobraThumb up

Bogoljub
oknar je napisao:
daj sliku sa biljcicama ako si ih posadio Beer

Nemam trenutno fotoaparat, a i cekam ako mogu jos malo da skupim pa da uslikam. Inace one biljke sto sam dobio juce od nekog Ranka su fenomenalne Grin Hvala mu! Smile Slikacu u skorije vreme...

Nego juce sam napravio i co2 DIY, tako da sam poceo i to da ubacujem. Planiram da sutra skoknem do apoteke i zatrazim one elemente za PPS prihranu. Da bude sve u fulu Smile Nadam se da ce sve dobro da ispadne...

Imam samo 2 pitanja,

da li da pocnem sa promenom vode, ili da cekam jos maloč

da li vec moze da se pocne sa ubacivanjem hemikalija za bolji rast biljač

Imajte u vidu da sam juce poceo sa nastanjivanjem akvarijuma, i da mi akvariujum nije dosta ubiljen. Zato me i bune ova pitanja.

Bogoljub
sejn je napisao:
Meni je ona prva postavka favoritGrin Samo napred nova postavka ce biti dobraThumb up

Ipak sam ostavio ovu postavku, i nisam nista menjao. Nisam imao srca Grin
Trebalo bi lepo da ispadne kada se popuni. Inace to mi je jedna od zelja za Novu godinu Grin

Bogoljub
Pff bogami ovo nije ni malo lako kao sto sam ja mislio. Evo nema ni 10ak dana od nove postavke a vec se javljaju prvi problemi. Na listovima (i to donjim) pojedinih biljaka se pojavljuju alge. Ne znam koje su, a ni kako da se upustim u borbu sa njima.

img406.imageshack.us/img406/5140/06012011224.th.jpg

img17.imageshack.us/img17/237/06012011228.th.jpg

Svetlo: 140w na 180L vode
Od prihrane samo Profito 2ml dnevno. Sto mu dodje preporucena doza od 18 ml nedeljno.
Fotoperiod sam stavio 10h
Dodajem CO2 diy.

Mozel mala pomoce oko ovog problemač Odakle da krenemč Skroz sam zbunjen. Ne znam dal da nastavim da dodajem Profitoč Dal bi bilo korisno smanjiti fotoperiodč Sta predlazeteč

Hvala

biobiofizicar
Posto u polozi imas tera magmu nemoj da dodajes nista preko tecne kolone dok ne izmeris parametre u akvarijumu. Tera moze da ispusta svasta u vodu, pa za svaki slucaj preporucujem nesto cesce i vece izmene vode. Dodajes CO2 svetlo je jako, ali neznamo kolika je biljna masa (verovatno jako mala) Smanji foto period ako je mala i ubaci neke brzorastuce nezahtevne biljke (makar i plivajucu drezgu) da piju iz vode to sto podloga ispusta i malo zasence donje biljke, a i povecaju biljnu masu...

Ovo su samo neke orijenatacione smernice. Cilj je da izbalansiras trenutno dostupne nutrijente (svetlo, djubre i CO2) sa njihovim potrosacima (biljke i alge). Neka moja procena (na osnovu tvoje price) je da je kod tebe nutrijenata u visku pa su se alge pozvale na trpezu...

Bogoljub
Moguce da je u pitanju manjak biljne mase. Ovo sto se vidi po bokovima akvarijum sam ubacio pre 2 dana, znaci bilo je prazno. A do tada sam imao samo ono pozadi sto se vidi sa slike. I te alge su se nahvatale po njima. Evo slike akvarijuma pa procenite dal je to sve dovoljno za ove uslove.

img545.imageshack.us/img545/7148/79085063.th.jpg

Probacu da prestanem sa Profitom i da smanjim fotoperiod na 8h. Menjacu vodu na svaka 3 dana nekih 40%. Pa da vidimo sta ce da bude. E da probacu da nabavim EC ako budem uspeo, verujem da bi i on pomogo kod ovih algi. Inace cekam fotoaparat pa da bacim nek lepsu sliku. Ova je slikana sa mobilnog.

biobiofizicar
Ovo sada i nije tako mala biljna masa. Ako je i ispod ovog belog dela Tera posadi neki tepih jer ce na ovako intezivnoj beloj goloj podlozi brzo da se uhvati zelena tackasta, a moguce i neka druga alga. I naravno ubaci algojede u aq. Trenutno su u modi i na glasu amano racici i otocinclusi kao dobri algozderi. Ima tu i par puzeva koji mogu da dodju u obzir...

Sto se tice zamene vode kakve i kolike trebaju sve zavisi od tere i kako je pripremljena, koliko je debeo njen sloj, a koliko sloj iznad i koliko i sta ispusta u vodu. Probaj ovako kako si predlozio, ali ili sa otstajalom vodom ili ako ides direktno sa cesme ubaci odgovarajucu kolicinu onih preparata za pripremu (kao aquatan) u vodu koju dolivas. Netreba zaboraviti da i preceste i prevelike kolicine zamenjene vode mogu napraviti disbalans.
Moras da pocnes sa odredjenim promenama, ali sta god radio radi u malim koracima i postepeno i posmatraj akvarijum kako reaguje...
Edited by biobiofizicar on 06.01.2011 22:10

Bogoljub
Na vasu preporuku sam kupio 2 ancitrusa i bele sluzi na panjevima skoro i da nema. Tako da za sada njih imam,i par gupija. Zelena alga je vec polako pocela da se hvata na podlogu i jako ruzno izgleda ( i tu je terra). Probacu da nabavim nesto bilja za prednji plan. A za amano cu morati da cekam jer su uzasno skupi (400din.) Ma bitno mi je da delujem korektivno pa preventivno da se ovo ne bi dalje prosirilo u nesto gore.

Da li su efikasne obicne kozice za algeč

Stavicu u kanti da voda odstoji pa cu odatle u akvarijum. Onda ide 30% na 3 dana. Hvala na pomoci.
Edited by Bogoljub on 06.01.2011 22:14

biobiofizicar
svakako pomazu i obicne kozice. Nisu tako efikasne kao amano, ali ciste podlogu i grickaju alge

krcko
Bilo koje Kozice su dobro reenje, Daleko efikasnije nego EasyCarbo, za koji je većina ubeđena da reava sve probleme. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Kum 1229
Upravo tako,treba da ih ima u vecoj kolicini,ali to nije problem jer se vrlo brzo adaptiraju i razmnozavaju konkretno mislim na Red Cherry Shrimp Thumb up

oknar
a najbolje ti je i EC i kozice, ali kad nema EC u drzavi onda su dobre i kozice Grin

Bogoljub
Verujem Smile Ali ne mogu da verujem da je uvoznik toliko neozbiljan. Sta da se radi. Nadam se da ce se uskoro pojaviti.

Inace ja sam izbacio jednu stednu od 23W 4000K i bilje i dalje vrsi perling ko ludo :S Nastavicu sa slabijim osvetljenjem, kracim fotoper. i zamenom vode pa ce da vidimo rezultate.

P.S. ako neko ima par kozica viska ja bih ih rado udomiJo Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,891 jedinstvenih poseta