14.06.2026 03:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
 Print Thread
Deije radosti
biobiofizicar
Deda mraz u mom liku reio je da za Novu godinu obraduje jednu malu vragolastu predkolku akvarijumom za dečiju sobu. (popela mi se na glavu dok nisam pristao Grin ). Inače devojčica se zove Drina - kako odbiti krupnookog zvrka sa takvim imenomččč

Ideja je sledeća: dečiji solidno ubiljen akvarijum arene ribice po dečijem izboru (zabranio sam japanke), lak za odravanje, siguran, bez puno creva, gajtana DIY reenja, bez zamkova i ronioca, ali interesantan za igranje. Znači vesela dečija akvaigraonica...

Diktirano raspoloivim prostorom odluka je pala za Atman CR 500 akvarijum sa oblim prednjim staklom i podnim filterom...
Dimenzije 50 x 50 (vodeni stub 40) x 30 do 35 cm (oblina). Neto preko 60lit. Rasveta 2x11w atmanove PLC u haubi sa reflektorom.

Filtracija moda pomalo blesava ali me intrigiralo, a i ovaj tip filtracije diktirao je dalja idejna reenja u ovom akvarijumu...

Prvo:
Podloga samo aquaclay granulacije 2-7mm debljine 3-4cm. Prosejan od sitnije granulacije. Em podloga, em filtracioni materijal.
biobiofizicar attached the following image:
img_2893a.jpg

biobiofizicar
Drugo:
Koliko sam skapirao lagani aquaclay u kobinaciji sa podnim filterom i nije najsrećnije reenje za sadnju biljaka. Ova prepreka uz elju da dete moe i da se igra (sa tatom Grin ) u i oko akvarijuma, kao i neka moja skoranja iskustva diktirali su da sve biljke budu vezane na komade lave.
Evo fotke pripremanja ivog kamenja mnome prozvanog: Serbian Waba Kusi - baba pui.. Grin
img_2888a.jpg

daweed
E oduvek me je zanimalo kako funkcioniu ti filteri... Kad se pogleda raspored hranljivih materija kroz podlogu je odličan, Perfektno za bakterije... E sad koliko je funkcionalno... Izvetavaj nas o ovom...Thumb up

http://daweedaqua.tk
biobiofizicar
Treće:
Nasvirao sam ja na to kamenje svega i svačega i raznih mahovina, anubija, mikrozoruma, bolbitisa, kripti HMa, sagitarije, a biće jo....
Sve dobro uvezao pecarokim najlonom, ubacio i nekoliko omanjih mopana, koji mi se povlače po kući godinama. Sve mobilno nezahtevno, lako pokretljivo, neukorenjeno, lako za odravanje i sifoniranje, a i tata i dete mogu da se igraju, vrte, menjaju postavke iz dana u dan. Bez ronioca, staklenih perlica, zamkova i plastičnih biljaka...

Akvarijum je trenutno napunjen i ciklira se kod mene. Napunio sam ga naravno Demersumom za fazu cikliranja, pa oko Nove godine voda u kanisterima, ivo kamenje u kutijama i akvarijum na zadnjem seditu odlaze put Drinine dečije sobe.... Ona bira ribe (malo ću asistirati Wink )
Trenutno, odmah po ubacivanju u aq, to izgleda kao na fotki
img_2902bb.jpg

Edited by biobiofizicar on 09.12.2010 01:47

Aquamaniac
biobiofizicar je napisao:
Inače devojčica se zove Drina - kako odbiti krupnookog zvrka sa takvim imenomččč

Roberta De Nira cerka se zove Drina...ime dato upravo po reci koja ga je fascinirala dok je bio u poseti nasoj zemlji Smile.
Jos jedan zenski clan kojem treba da pozelimo dobrodoslicu,iako za sada vidimo samo njen akvarijum,ali sam siguran da ce nam se uskoro pridruziti...akvaristika je zaraza Thumb up.
Drago mi je da Vam se popela na glavu u smislu da je na kraju dobila ono sto je trazila Smile.
Uz Vase instrukcije i nadzor,bice to dobar akvarijum koji ce krasiti sobu.

biobiofizicar
Daweede i mene zanima kako će se ponaati ova podloga u kombinaciji sa ovakvom filtracijom i ovakvim načinom "sadnje", pa jo začinjeno relativno skromnim svetlom. Aq će verovatno biti solidno naseljen kojekakvim gupikama, zebricama, to u neku ruku i odgovara aktivaciji podloge i ovakvoj vrsti filtracije. Pratiću naravno ta se deava i intervenisati po potrebi... Wink

Aquamanijace netreba napominjati da je i njen tata veliki ljubutelj iste reke. Kod njegovih roditelja odlazim kada obilazim moje Drinske podvodne batice u Crnoj Bari...
Edited by biobiofizicar on 09.12.2010 01:55

Jovan
Gosn Bio, aquaclay generalno nije najsrecnije resenje za sadnju, videli ste da sam i ja onaj dan kupio aquaclay! Srecom da ja imam ipak i obicnog peska ispod aquaclay-a, pa mogu i nesto da posadim Through wall Vas muci filter , a mene trumpet snail puzevi, koji rovare i vade svaku neukorenjen biljku iz tog nesrecnog clay-aThrough wall ozbiljne akcije su preduzete i puzevi su izbaceni, mozda nevini, pokazacace se... Through wall Inace svaka cast na stprpljenju i pleminitosti, akvarijum ce biti lep! Devojcica ce biti presrecna! Thumb up

krcko
Pokretni projekat. Kako će ovde, verovatno, prihrana ići kroz vodenu kolonu, posebnu panju obratiti na higijenu u samoj podlozi. Raspadanje organika u ovoj podlozi moe biti izuzetno neprijatno i jako brzo dovesti do pojave algi, koje će i u samom aquaclay naći dovoljno ishrane.Nivo pH vrednosti uvek neutralan, blago bazni. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Obzirom da filtracija ide kroz podlogu i usis je ispod nje i da sam ostavio samo krupniju granulaciju, nadam se da ce ovo resenje odozdo sifonirati podlogu, Ako bude moralo pokazacu im kako da sifoniraju pri zameni vode.

Voda za zamenu ce biti bgd odstajala cesmovaca - znaci blago bazna i tvrda.
Generalno ne bi ih smarao sa prihranom preko tecne kolone (ako nemora) kada akvarijum sazri. Obzirom na low light i izbor biljaka nadam se da ce riblja kaka i ostatci hrane biti sasvim dovoljni.

Za pocetak ubacio sam par pilot zebrica i Tetrin bactozim. Resio sam da krenem cikliranje od nule cistom vodom, a ne sa elementima filter mase i vode iz drugih akvarijuma.

A sada za pocetak u toku cikliranja bih vas pitao za djubrenje. Da roknem sada profita (max doze) i makro po PPSpro-u i ECa. Sa jedne strane sve je trenutno inertno i neciklirano, pa se bojim da biljke previse nepate, a sa druge da ne izazovem oma algeč Davno nisam pocinjao da teram akvarijum od nule iz sterilnih uslova, a i ovaj nacin filtracije i podloge su novi za mene, pa se malo ceskam po glavi sta i kako...

Jovan
Hmmmm ... Ja bih poceo sa pola doze carba i pola doze profita, cisto empirisjki, da se vidi kako ce situacija da se razvija! Pa ako krene po zlu, prekinuti, menjati, opet se ceskati po glavi... Through wall

isnogood
Ti reče:
Obzirom na low light i izbor biljaka

a odmah zatim i:
A sada za pocetak u toku cikliranja bih vas pitao za djubrenje. Da roknem sada profita (max doze) i makro po PPSpro-u i ECa.

Neto ti je tu kontradiktorno. Ja sam u hi light-u, sa CO2 krenuo sa mikronskim dozama (bilo je malo biljne mase) pa sam polako povećavao.
Mislim da malo svetla trai malo hrane tako da ne bi krenuo sa obimnim Profitom nikako već sa 1/4 pune doze + 1/2 doze ostalih elemenata po PPS-u. Pa na nedelju, dve obiđi akvarijum i po zatečenom stanju update-uj prehranu.

EDIT: Da dodam da mnogo ljudi počne da krene da hrani samo sa ProFitom bez ostalih elemenata i da posle par nedelja počne da cvili na alge. Tome često i kumuje bogata podloga. Ne znam zato ljudi stiču utisak da je ProFito kompletno reenje za prehranu biljaka.
Edited by isnogood on 09.12.2010 20:56

krcko
Malo off-a od mene. Obično to krene isključivo čitanjem po forumima, pa pročitamo 10-20-50 postova u kojima pie, nabavio sam Profito i EasyCarbo, vrh, bilje otkida kako napreduje. Negde po sredini toga uspenog razvoja, trae se saveti za suzbijanje algi i koječega.
Prodavci, ko prodavci, preporučuju, hvale, a većina nezna ni ta hvali.
Da nisam skoro dve godine čitao sve dostupne informacije i komentare o dobrim i loim efektima prihrane koju koristim, u moje akvarijume ne bi nikada sipao nita, pa makar nedeljno menjao kompletnu biljnu masu. Izvinjavam se za ovaj post kojim sam naruio nit teme. Pozdrav

Thalassoma
I ja odoh malo u OFF ali samo da vam kazem da ja nikada (ali nikada) nisam ubacivao propisanu dozu Profita niti Easy Carba. Uvek znacajno manje. A ko je video moj akvariju, zna da mi bilje veoma lepo uspeva.
Izvinjavam se i ja na OFF-u!!!

www.njivice.co.rs
biobiofizicar
Niko nije otisao u off.
Akvarijum je predstavljen sa svojom pocetnom idejom i izgledom, ali ova tema bas treba da posluzi da pricamo o ovoj neobicnoj kombinaciji (barem za mene): Aquaclay u podlozi bez icega+ podni filter+ biljke koje nisu sadjene nego samo ucvrscene na lavu koja stoji na podlozi.

@Isno moje pitanje se odnosi samo na ovo pocetno (nulto) djubrenje obzirom da je aq startovan iz "sterilnih" uslova. Trenutno u tom staklu nema dovoljno bakterija i nista osim vode i tog aquaclay-a, to malo biljaka i par ribica pilota.

Pitanja koja naviru u moju glavu su:
1. da li startno dodati nesto vise mikro i makro da se odlepim od trenutne nule ili dizati postepeno do neke ravnorezne vrednostič
2. Koliko je aquaclay stvarno korisna, a koliko hranjiva podloga. Posebno imajuci u vidu da je sam u podlozi i kada biljke nece ni biti sadjene u njega nego ce stajati na njemu (na lavi)č
3. Da li da ubacujem puzeve malezijceč Sa jedne strane prevrtali bi podlogu sto bi trebalo pospesiti filtraciju kroz nju, a sa druge strane nema biljaka koje bi iskopavalič Meni se to cini kao dobra ideja za ovu kombinaciju u akvarijumu, ali da cujem i vas...

Navalite...

krcko
Ono to Tebe treba da rukovodi u odluci su poznate karakteristike ovog materijala. Citat dela mog posta na Akvaristikayu.com:
" Aquaclay - Australijski , prvenstveno filtracioni materijal za prečićavanje vode i vazduha . Proizveden u tri varijante F4-10 , F13-20 i Ground . O prva dva neću ovde , poto im je osnovna namena da su medij za različite vrste filtera .
Ground 1-4mm ,
termički tretiran , okrugao , porozan . Gustina zrna 800+/- 50 kg/m2 ,
mogućnost ulaza-usisavanja vode 1300+/-100 kg/m2 .
Hemijski osobine : Hloridi < 0,05 M.% ; rastvorljiv kiseli sulfat < 0,20 M.% ; Max . sumpor < 0,40 M.% .
Hemijski sastav : SiO² 56+/-5% ; Al² O 3³ 19+/-5% ; Fe² O³ 14+/-5% ; CaO 2+/-5% . Rastavljanje N-NH4 po m³/d vie od 1,96 kg . Poroznost 51% ." Pozdrav

Jovan
Gosn Krcko, da li sam ja Vas dobro razumeo... Da li se aqua clay u neku ruku moze definisati kao hranljiva podlogač Da li ispusta hranljive materije u voduč Ja sam msilio da je potpuno inertan... Zamina me ovo, jerbo sam i ja pre koji dan uzeo aqua clay za jedan mali akvarijum! Pozdrav

krcko
Kao to vidi po sastavu, inertan je u smislu da ne utiče na pH. Moe da bude neprijatan, pa i poguban u jako kiselim sredinama, zbog količine Al, ali tu je već ona priča o podlogama i ta sa čime ne bi trebalo kombinovati. Pozdrav

alekpanker
Pozdravljam Biobiofizicarove napore da obraduje malu Drinu i njenog tatu i uvede ih u prelepi svet akvaristike.Nadam se da će nas oni svremena na vreme obradovati ponekom fotografijom akvarijuma i da ćemo svi pomalo(savetima,predlozima...)učestvovati u njegovom formiranju i daljnjem "ivotu".Smile

isnogood
Pre svega da napomenem da piem onako kako bi ja uradio, a ne kako treba.

1. Postepeno bi podizao vrednosti prvih dana, na slepo, a posle bi, uz pomoć testova i posmatranja biljaka telovao količine i odnose. To i raidm sada jer sam nedavno ponovo, kao posledicu selidbe, sloio akvarijum.

2. Nemam odgovor na temu aquaclay-a. I dalje mi se kvarc čini kao dovoljan. Čak sam u novu postavku preselio staru hranjivu podlogu to ću uraditi i sledeći, i sledeći, i sledeći put, čisto da mogu da kaem da je imam, a koliko je ili će biti...

3. Ja sam ubacio malezijce kada su se biljke razrasle.

Eto...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,631 jedinstvenih poseta