Totalni sam pocetnik u akvaristici, ali u poslednje vreme dosta provodim vremena na raznim akvaristickim forumima i moram priznati da sto se tice biljnog uredjenja najvise sam se informisao upravo na ovom sajtu. Sam sam uradio 3D pozadinu (tada jos nisam znao da se pozadina najlepse uredjuje sa biljkama :-) i sada bih zeleo da je obogatim zelenisom. Potrebni su mi sto korisniji vasi saveti oko predloga biljaka koje bih mogao da privezem na pozadinu. Neki su mi predlagali anubiju da postavljam i mahovinu, mada razmisljam riciju nekako da pricvrstim ili da je postavim po dnu.
Biljke sam vec neke zasadio u drugom akvarijumu i cekam prolece da i u ovom glavnom napravim generalku. Inace zahvaljujem se ovom prilikom jos jednom biobiofizicaru koji mi ih je dosta poklonio. Podlogu sam uradio sa zemljom za cvece preko koje je isla mrezica za komarce pa kvarcni pesak. Sve po protokolu...
Slobodno dajte sve predloge. Sve uzimam u obzir
Vestacke biljke naravno na prolece lete van!
Zadovoljstvo mi je ako sam pomogao da krenes put biljnih voda...
Na prvi pogled ovaj akvarijum je nezgodnih dimenzija, nezgodne pozadine, na oko nedovoljnog osvetljenja za biljnu akvaristiku, ali mozda i gresim, pa te molim da stavisi i ove podatke da vidimo kako da pomognemo sa time cime raspolazes.
Gledajuci ovu pozadinu primecujem dosta isturenih terasa koje mogu biti dobro i originalno iskoriscene za pravljenje pocetnog setupa. Od cega je pozadinač Ovo je vazno znati kako bi osmislio nacin za ucvrscivanje biljaka na nju. A inace neke biljke koje rastu ucvrscene su anubije, mikrozorumi, bolbitisi, mahovine, ima jos ponesto...
U svakom slucaju za pocetak i ovo staklo moze biti dovoljno da se krene u eksperimentisanje i sa gajenjem biljaka, cak i za pravljenje neke interesantne pocetne postavke sve sa ovom pozadinom. Kasnije ces se verovatno resiti pozadine kada ti dosadi, a ujedno postane i ogranicavajuci faktor u koncipiranju nekog ozbiljnijeg scapea....
Ako sam dobro svatio u ovom akvarijumu ima zemlju za cveće , i plastične biljke č
Bojim se da u tom slučaju sve ovo ne moe da čeka proleće , nego momentalno treba povećati biljnu masu !
Nisi nam nita napisao za co2 , rasvetu , đubrenje i filtraciju akvarijuma , sve je to jako bitno uskladiti sa podlogom koju ima .
E ovako:
U ovom akvarijumu na slici trenutno nemam kvalitetnu podlogu. Podloga sa zemljom za cvece mi se nalazi u drugom biljnom akvarijumu. Ovde je samo pesak, a vestacke biljke samo odbrojavaju poslednje trenutke
Pozadina je izradjena od stiropora koji je premazan cementom i onda je akvarijum punjen i praznjen 10 puta kako bi se Ph vrednost pozadine snizila. Sada je sve OK i ribice se odlicno osecaju u novom okruzenju. Od rasvete trenutno imam dve neonke od po 18w (jedna obicna neonka, a druga Sylvania Gro-lux). Akv. je oko 155L, ali mi je pozadina oduzela cenim oko 30L po nekoj mojoj slobodnoj proceni. Dimenzije akvarijuma nisu idealne, ali sta cu.... Takav sam dobio Dimenzije su sledece 80x52x30. Filter mi je unutrasnji Atman At f102 i on ima protok od oko 500L na cas. Inace nisam lenj i menjam vodu svake nedelje oko 10%. Sa algama sam ranije imao problem i to sa smedjim algama, ali onda sam postavio i ovu obicnu neonku i od tada su nestale. Cini mi se da sam isuvise postao nestrpljiv i da necu ipak cekati prolece...