14.06.2026 05:40
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Trebaju mi saveti
darko
Pre dan ili dva sam postao clan ovog foruma i mogu vam reci da je sjajan! Sve pohvale stvarno! Nasao sam mnogo tekstova i pomogli su u mom daljem napredovanju...
E sad bavim se akvaristikom tek 2 godine i mislim da sam jos uvek pocetnik i da nisam otkrio ni 10% onoga sto krije svet akvaristike.
Kako naslov teme kaze, bombardovacu vas sa pitanjima!Smile jednostavno zelim mnogo da naucim i da imam lep akvarijum...
Posto ovih dana radim novi akvarijum necu pisati o karakteristikama,vec cu to sve kad budem formirao isti(novi). Samo dva kratka pitanja:
1. Gde mogu da nabavim jonizator,posto mi rekose da on odrzava pH na normalnom nivoučCrynikada nisam znao nista o hemizmu vode pa evo sad da pitam)
2. Gde nabavljate/kupujete biljkeč Ja u koji god pet shop da udjem sve iste biljkeč Jedino Akvarijum centar odskace ali ni tamo nisam nasao ludwigiu,ricciu,stargrass,staurogyne....... pomagajteSad
Hvala svima unapred na odgovoru
Edited by zander on 10.11.2010 10:36

panterone
pozdrav
sto se tice jonizatora mislim da ti on za pocetak nije potreban.Neka me iskunije isprave!
A sto se tice biljaka, mogu ti ljudi sa foruma pokloniti ili prodati ili mozes otici na limundo pa pogledati sta tamo imaju.
uglacnom se biljke salju kurirskim sluzbama i 99 % njih prezivi transport bez problema.

Za pocetak napravi akvarijum (sto veci), nabavi odgovarajucu kavalitetniju rasvetu, razmisli kakav filter zelis, pa onda podlogu za biljke i svu ostalu neophodnu opremu.

Tek kasnije kada ti se akvarijum izciklira i stabilizuje proveri parametre vode (pH vrednost i tvrdocu) pa onda razmisljaj o "jonizatoru".

pozdrav...Beer

merkat
Mislim da nisi dobro video izbor biljaka u navedenoj radnji. Red card
Bolje svrati ponovo.Smile

darko
@panterone
Nismo se razumeli,ja vec imam akvarijum nego ga premestam pa cu sve iznova da ga formiram...
Akvarijum 85x45x50 d,s,v
osvetljenje 2x osram t8,i sylvania gro lux
podloga florabella,sitan pesak i preko toga sljunak 1-3mm
pumpa atman ef-2
... hvala na savetima

Dusan79
Ajde dok nisi formirao staklo, koliko je sitan taj pesak kad je sljunak 1-3mm, ako je to "nula" (pesak za malterisanje i slicno), onda ti ne preporucujem da ga stavljas u podlogu, a preporucujem ti da procitas sto vise tema o podlozi, a ima ih dosta, pa ces sam videti sta ti najvise odgovara!

strujas
darko je napisao:

2. Gde nabavljate/kupujete biljkeč

Javi se na pp pa ces da vidis gde i kako nabavljamo Grin

Ili jos bolje: dodji 27. u Obrenovac pa vidi na licu mesta Cool
Edited by strujas on 09.11.2010 18:53

darko
@ dusan79
ne nije pesak ili nesto sl. najobicni sljunak sitne granulacije kupljen u malom pet shop-u...imao sam ga ranije i jako sam zadovoljan. biljke se lako sade a dovoljno je cvrsta podloga da zadrzi istu Wink

Dusan79
Thumb up

Ja reko' bolje na vreme da proveris! Beer

isnogood
1. Gde mogu da nabavim jonizator,posto mi rekose da on odrzava pH na normalnom nivoučCrynikada nisam znao nista o hemizmu vode pa evo sad da pitam)

Sta je normalan pH, a sta nenormalanč

florabella - nemoj da preterujes.
sitan pesak - Neki ce reci da su sirok spektar biljaka gajili u sitnom pesku. U mom slucaju svim biljkama koje su rasle u pesku je istrulio korenov sistem.

Gde nabavljate/kupujete biljkeč

Strujas ti je dao najkvalitetniji odgovor.

darko
Kad sam rekao "normalan" mislio sam na vrednost koja najvise odgovara biljkama6.5-7.0. U tom slucaju "nenormalan" bi bio preko 7.0 Smile

silwert
strujas je napisao:
darko je napisao:

2. Gde nabavljate/kupujete biljkeč

Javi se na pp pa ces da vidis gde i kako nabavljamo Grin

Ili jos bolje: dodji 27. u Obrenovac pa vidi na licu mesta Cool

ovde ces da saznas sve sto ti treba gde, kako, zasto

isnogood
Doziranjem CO2 pH vrednost opada.
Kod mene je bez CO2 7.6, a sa dodavajem CO2 7.0 i nize, bez jonizatora.

Edit: Mozda si pogresno postavio pitanje. Tebe zanima pH u odredjenom opsegu, a ne jonizator. Ne kazem da jonizator moze ili ne moze da regulise pH vec da je tvoj cilj odredjena pH vrednost.
Edited by isnogood on 09.11.2010 21:13

darko
upravo tako!Thumb up Spomenuh jonizator jer mi se nekako ucinilo najlakse za upotrebuSmile.....ja za drugi nacin ne znam,ako bi mi neko rekao sta da kupim i koliko da sipam u aq,bio bih mu zahvalanThumb up

isnogood
Kao sto rekoh, dodavanjem CO2 ces sniziti pH.
Neke od kolega imaju i pH kontrolere koji kontrolisu doziranje CO2 a kako bi pH bio neprekidno u odredjenom opsegu, ali mislim da tebi to nije potrebno.
Dodavanjem CO2 ces biljkama obezbediti jos jedan neophodan element, a ujedno i sniziti pH i omoguciti biljkama da lakse usvajaju ostale hemijske elemente.
Ne znam sta bi drugo sipao da bi pH doveo na zeljeni nivo a da isti ne varira neprekidno.

Nemoj da zaboravis da je pH jedna od gomile stvari koje trebaju medjusobno da se usklade a kako bi biljke rasle dobro i zdravo i drzale alge pod kontrolom.

darko
znam, znam...ima jos dosta stvati koje treba da se usklade..
hvala isnogood Thumb up

zander
merkat je napisao:
Mislim da nisi dobro video izbor biljaka u navedenoj radnji. Red card

Jedna poruka od tebe na ovom forumu i odma delis crvene kartone č!

Ovo ti je samo opomena od mene a i dobrodoslica na ovaj forum.

Bolje svrati ponovo.Smile

Bolje potrazi biljke u forumu "razmena biljaka", obicno se desi da neko ima viska - to bi bio bolji odgovor verovatno svakog starijeg forumasa odavde.
Edited by zander on 10.11.2010 10:35

zander
Bez avatara, bez upisanog mesta odakle si, bez predstavljenog akvarijuma, pozivas ljude da dodju u neku prodavnicu... I to sve u prvom postu.

Red card
Edited by zander on 10.11.2010 10:39

rosoft
Generalno u svim pet-shop-ma je vrlo slaba ponuda samih biljaka. Govorim za podrucje Ns posto na ostalim mestima nisam ni trazio ni gledao. Sto su rekli moji predhodnici najbolje je potraziti po forumu jer je pun oglasa (uvek neko ima viska makar i pelcer). Ja sam samo 2 do 3 biljke kupio u prodavnici ostale sam nabavio preko ostalih akvarista sto pelcere sto formiranih biljki. Moj ti je predlog napravi spisak koje biljke bi zeleo da drzis i postavi oglas i uvek ce te neko kontaktirati da ti proda ili pokloni neku od biljka.

Dobrodosao na forum. Thumb up

merkat
Slična situacija je i u Begradu gde u radnjama ima mali izbor biljaka. Naravno da pojedine radnje odskaču od drugih ali i kod njih ponekad bude prisutan nedostatak vie vrsta biljaka. Ista stvar kao i u običnim radnjama sa drugom robom potpuno nevezanom sa akvaristikom! Zbog toga treba imati strpljenja i vie puta obići pojedine radnje ili se raspitati kod prodavca kad očekuje da dobije to to vama treba!Wink

Moja poruka je bila dobronamerna! Nisam hteo nikog da uvredim tim smajlijem sa crvenim kartonom! Uostalom sve je malo pogreno protumačeno i neću dalje da polemiem!Sad
Hvala na dobrodolici! Grin

darko
mene nisi uvredio....opusteno...Wink
hvala za savetThumb up
Edited by darko on 10.11.2010 14:29

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,201 jedinstvenih poseta