Posto planiram rasturanje i kompletno ciscenje kanister filtera,interesuje me jedna stvar. Koje sredstvo za skidanje kamenca da koristim,a da ne napravim neku havariju sa gumicama i zicama i glavom motora pa da posle bude . Da budem konkretniji,razmisljao sam da gornji deo kanistera gde se nalaze svi delovi motora pokvasim i drzim da malo odstoji u hemiji kako bi skinuo kamenac,a da ih ne unistim,posto ne mogu da je rastavim (i ne zelim) a znam da je puna kamencač Radio je ovo neko nekadč
Askorbenska kiselina odnosno C Vitamin bi trebalo da ti rei taj problem.
Neko mi je pre negde spomenuo da na taj način skida naslage kamenca sa slavina u stanovima.
Probaj na nekom delu gde je plastika pa će videti rezultat.
Limuntus ili sirce za jelo (ne koncentrovano). To je najefikasnije i nista agresivnije od hemije ne stavljaj!!! Za c vitamin nisam cuo ali mozda nije nemoguce s obzirom da je i to slaba kiselina....
Posle svega dobro isperi nekoliko puta. Limuntus koristim inace i za Espresso aparat te prolazi kroz ceo dovod i unutrasnji grejac i pumpu za vodu.
Ko god misli da jake (HCl) kiseline bolje rastvaraju kamenac od sirceta= vara se. U praksi je sirce najefikasnije. I limuntis i sirce sam koristio za slavine i druge stvari i rekao bih da je sirce bolje. Obe kiseline su bezopasne ako se ispere sve par puta.
Inace da znas da se ove kiseline razblazuju ne toliko da ne bi bile jake nego zato sto bolje deluju kao razblazene. Po mogucstvi vodu malo zagrej jer bolje deluje i ostavi da se kiseli par sati. Postupak mozes pomoviti. delove koji su ti dostupmi posle mozes oribati plasticnom grubom stranom sundjera i trebalo bi da se lako skida. Zagrevanje proceni sam koliko je potrebno posto je plastika u pitanju. Neka barem ne bude ledena voda.
Napomena: Ovo sto predlazes da umocis ceo poklopac kanistera nisam radio nikad . Ne znam gde sirce sve moze da udje u tom slucaju i da li bi mozda izazvalo neki problem.Edited by paleoglodit on 30.10.2010 15:52