14.06.2026 08:25
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Lava u akvarijumu
biobiofizicar
Slozili smo se da je vecina lava dobrog mineralnog sastava i da je dobro i korisno za stavljanje drobljene lave u donji sloj podloge (sto zbog supljikave strukture sto zbog minerala).

E sad o dostupnosti tih minerala biljkama u podlozi ide ona manje vise klasicna prica o uspostavljanju biohemijske ravnoteze u podlozi u kombinaciji sa pricom o biljkama koje preferiraju uzimanje mikro i makro korenom iz podloge i koje ispustaju u podloge huminske kiseline i kojekakve uslovno receno "biogene rastvarace stena".

Ono sto ja radim u poslednje vreme u svojim akvarijumima je da sav nevidljivi kameni hard radim na lavi. Na nju kacim, anubije, mikrozorume, kripte, oblazem mahovinom, monosoleniumom,....
Manje kamencice guram u gornji sloj podloge (ako hocu da biljka bude uz podlogu), a vecim stencugama oblozenim biljkama i direktno zidam hard. Lava ostaje nevidljiva.
Ako je istina prica o "hranjivosti" lave na ovaj nacin aqvarijum ce biti vise nego pun lave, a i supljine kamena ce biti vise nego dostupne i za naseljavanje mikroorganizmima i za punjenje izmetom riba usled bolje dostupnosti cirkulaciji vode.
Nedavno sam napravio i par Wabakusi ostrva sa puno razlicitih biljaka i mahovina na lava stenama, pa ce mo videti kako ce ovo ici. Probacu da na lavu zakacim sve sto imam od biljnih vrsta....

Kakva su vasa razmisljanja na ovu temuč
Edited by biobiofizicar on 04.10.2010 10:39

hento
Ako pod lavu misli na smrvljeno vulkansko kamenje onda ga ja imam u podlozi sa kvarcnim pijeskom preko njega i gnojim samo preko vode sa makro i mikroelementima i co2. Za sad mi uspijeva 20-ak vrsta bilja od kojih su je iznenadile hemiantus micrathemoides i lilaeopsis novae-zelandiae koje prema svim opisima zahtjevaju vrlo bogatu podogu...
Mogu sutra poslikat to svoje vulkansko kamenje da vidi kako to izgleda Smile

biobiofizicar
Na to mislim - na vulkansko kamenje. Samo sto su kod mene biljke okacene direktno ili na kamencice koji su uronjeni u gornji sloj podloge ili na vulkanske stene velicine pesnice koje se nalaze na podlozi, ali su maskirane biljkama i drugim kamenjem...

krcko
Da ne lupetam puno, ako se tema odnosi na lavastone, a ne vulkanit, pitanje treba postaviti na Akvaristikayu, ima tu neka priča koju ba i nisam dobro svario. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
biobiofizicar
Da. Netreba mesati firmirani vulkanit za podloge i lava kamenje vulkanskog porekla.
Ovo lava kamenje nesumnjivo svojom supljikavom strukturom ima fantastican potencijal za naseljavanje korisnim bakterijama i kacenje biljki, ali koliko su stvarno minerali unutar kamena (a koje je lava izbacila iz zemljine utrobe i usput pokupila prolazeci kroz zemljinu koru) u ovom ohladjenom magmatskom obliku i dostupni biljkama. To je kljucno pitanje - Moze li biljka da izvuce nesto korisno iz ovih kamencinač
Na vulkanskim ostrvima posle erupcije vulkana nastaje novi izuzetno bogat biljni svet ali zahvaljujuci vulkanskom pepelu, ali koliko je hranjiva i vulkanska stena...č
Edited by biobiofizicar on 04.10.2010 15:43

branimir ok
Ajde bio prosiri temu i na taj vulkanski pepeo sta to bese Beer

biobiofizicar
Uh bojim se da bih se u ovom trenutku samo nalupetao. Grin
Ovu informaciju o vulkanskom pepelu sam pokupio iz nekog dokumentarca na "National geography", ali promuvacu se malo po netu da iskopam nesto na tu temu...Wink

hento
Evo foto kako ova moja vulkanska podloga izgleda, vrlo je porozna i na nju bi se trebale bakterije nakupljati ko lude...

i644.photobucket.com/albums/uu167/hento666/MBA/DSC04978.jpg

biobiofizicar
Da li je ovo DIY mleveno vulkansko stenje (lava stone) ili neka firmirana podloga sa takozvanim vulkanitomč

hento
To je neka firmirana podloga s takozvanim vulkanitom, neka talijanska firma, da me ubije sad se neću sjetiti koja (nije prodac), ali mogu skoknut to pet centra i vidjet točno koji je naziv. Ja sam ju čak stavio u mali atmanov protočni filter da mi tamo nakuplja dobre bakterije jer mi se čini bolje upljikav nego keramički valjčići...

Miti
Kada sam maltretirao geologe, njihov predlog za podlogu je bio "malo gline, krecnjaka i tufa" LINK Tuf-vulkanski pepeo jedan od geologa mineriloga mi je rekao da ga ima u selu Slanci pored Bg. Pa ko zna gde je, sta da trazi i nije mu daleko neka krene u akciju i naravno neka posalje i meni malo Beer
edit: hento meni to izgleda kao okamenjeni tuf
Edited by Miti on 05.10.2010 11:32

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,724 jedinstvenih poseta