|
Postavljanje fotografija i prepravke
|
| paleoglodit |
Posted on 16.09.2010 04:24
|

član
|
Postavljanje fotografija
Fotografije se postavljaju samo preko attachmenta.
Maksimalna velicina: 200Kb / Dozvoljeni tipovi: .gif .jpg .png .zip .rar .tar .pdf
1)Jedna fotografija po jednom postu sirine 640 pix
2) Ako zelite da postavite vise fotografija morate otvoriti vise postova. Uz fotografiju mora ici neki tekst pa ako nemate sta da dopisete ukucajte nekoliko tackica da bi se fotka podigla.
3)Nemojte koristiti host-sajtove za postavljanje fotki.
4) Fotografiju pre podizanja preimenujte tako da ime bude sto krace. Moze jedan broj ili jedno slovo.
5)Pritisnete dugme >browse
6)Izaberite fotku i pritisnite >open tako da se u donjem delu odgovora i polju pored dugmeta >browse upise lokacija fotke sa vaseg kompa.
7)Proverite da li ste upisali minimum teksta (barem tri tacke) i pritisnite dugme >Upisi temu u fotka je postavljena.
8)Ako ste sve pravilno uradili a fotka se nije digla najverovatnije je da ste zaboravili da upisete minimum teksta po jednom postu.
Brisanje i prepravka
Ako ste otvorili post u pogresnom forumu ili hocete da ga izbrisete ili prepravite,postoji i opcija za to.
1) Pritisnite dugme > Izmeni koje se nalazi gore desno na vasem postu
2)
a-----Izmenite tekst i pritisnite >Upii temu
b-----Ili izbrisite attachment (fotografiju) tako sto cete dole levo čekirati prazan kvadratic pored koga pise "Obrii attachment" i pritisnite >Upii temu
c----- ili izbrisite ceo post tako sto cete dole levo čekirati prazan kvadratic pored koga pise "Obrii komentar" i pritisnite >Upii temu
Edited by paleoglodit on 16.09.2010 05:04
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 22.09.2010 00:08
|

član
|
Citiranje
1)Ako zelite da citirate neciji ceo post pritisnite dugme >citiraj(gore desno na postu koji zelite citirati) i odgovor dopisite ispod citata. Mozete i skratiti citat ostavljajuci samo bitne delove teksta ali zagrade na pocetku i kraju ne brisite. [quote ][b ]nene je napisao:[/b ] bitni delovi teksta [ /quote]
2) Ako zelite da citirate samo fragment necijeg posta onda to uradite kucuajuci rucno po sledecoj emi : [quote ][b ]nene je napisao:[/b ] citat [ /quote] Ovako mozete citirati i nekoliko fragmenata razdvojeno te odgovarati ispod svakog posebno u istom postu.
Sve to bez razmaka kod zagrada. Razmake sam stavio ovde da bi deaktivirao funkciju citata te da bi ste mogli videti analiticki sta traba da ukucate.
3) Ako odgovarate odmah ispod necijeg posta citiranje NIJE potrebno i samo zauzima prostor i cini temu zamornom i manje preglednom.
Edited by paleoglodit on 22.09.2010 02:17
|
| |
|
|
| isnogood |
Posted on 22.09.2010 00:53
|

Moderator
|
Molim administratore da razmisle o pravilu o sirini fotografije od 640px.
Ili barem da dopuste da vece fotografije postavljamo na sajtove za hosting fotografija i da ih postavljamo kao linkove na forum.
Morate se (a i ne morate) sloziti da na fotografiji sirine 640px se ne moze videti mnogo toga. Recimo kao na fotogafiji kuma:

Sad, ne znam da li sam prekriso pravila jer sam postavio link za sliku (koja je doduse na ovom forumu) ili sam trebao da je download-ujem pa da je browse-ujem. |
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 22.09.2010 01:29
|

član
|
Kao sto si primetio postoji velika fleksibilnost u pogledu ovoga. Ima ovde svega i svacega od fotki. Linkovi i hostovi su objektivni problem jer nestaju fotke iz raznih razloga te postovi ostaju bez istih a na to ne mozemo uticati.
Za kvalitetne tj dovoljno ostre fotke moze se praviti izuzetak ali fotke koje su izrazito mutne i lose nema potrebe da zauzimaju 1000 i vise pix sirine. Ima fotki sa sitnom temom i ogromnom mutnom pozadinom.(Takve bi se mogle prethodno zumirati i kropovati ako je zelja da tema dodje do izrazaja) Neke su cak toliko nejasne da ne mozemo identifikovati trazeno cak ni na 1200 pix.
I sami mozete proceniti da li ima smisla stavljati veliku mutnu fotku.
Sto se tice navedene fotke to je Kumova sklonost ka manjim dimenzijama. Ja sam ga licno molio da stavlja vece i na artu su mu to isto rekli. Ova fotka svakako zasluzuje to. Zakljucak je da Kum to nije uradio zbog ogranicenja vec mu je tako odgovaralo.
I ja bih rekao da je ok 800pix ali nisam ja jedini od koga to zavisi. Takodje bih za bas dugacke i velike aq rekao da je ok 1000 pix ali treba i ostali da se sloze.
isnogood je napisao:Sad, ne znam da li sam prekriso pravila jer sam postavio link za sliku (koja je doduse na ovom forumu) ili sam trebao da je download-ujem pa da je browse-ujem.
Linkovi sa naseg foruma su ok jer se tako fotke ne gube
Edited by paleoglodit on 22.09.2010 03:01
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 22.09.2010 01:45
|

član
|
Mozda bi je trebalo i malo izostriti pa bi cak i ovako bila jasnija.
|
| |
|
|
| zander |
Posted on 22.09.2010 01:57
|

Administrator
|
Ja postavljam slike od oko 700px, mada nije problem kada slika vredi da bude i veca od toga.
Pravila oko toga mislim da nemamo napisana.
Dogovoricemo se pa cemo napisati koliko bi bilo OK da ne bude bas 640px, jako je malo, stvarno... |
| |
|
|
| Kum 1229 |
Posted on 22.09.2010 10:23
|

član
|
Sto se tice fotografije koja je postavljena,nije mogla bar sto se mene tice biti lepse uslikana jer je voda bila mutna,ja licno nikada nista ne radim u programima da bi je sredio iz razloga sto mi se tako svidja,isto kao sto ne koristim dosta stvari u akvaristici da bi mi akvarijum bio lepsi. Kako uslikam tako postavim. Veceras cu uslikati vecu sliku cisto da se vidi da mogu i to,i naravno bez izostravanja i nijansiranja itd.  |
| |
|
|
| zander |
Posted on 29.09.2010 00:58
|

Administrator
|
Administracija sajta ce uskoro doneti neka pravila o postavljanju slika na forum.
Sirina slike ce verovatno biti ogranicena ili ce to biti reseno drugacije...
Postavljanje preko host-sajtova ce najverovatnije biti kao i do sada moguce, s'tim da obratite paznju da velicina slike ne ugrozava izgled stranice (to jest da ne prelazi propisanu sirinu u pikselima).
Bice jos nekih izmena na sajtu sa ciljem da ide na bolje...
A ako imate neke predloge ili kritike samo me zvrcnite na mob. (ugasio sam ga)  ...Napisite slobodno u ovoj ili nekoj novoj temi!
Cao
Edited by zander on 29.09.2010 01:04
|
| |
|
|
| paleoglodit |
Posted on 29.09.2010 10:44
|

član
|
zander je napisao:
Postavljanje preko host-sajtova ce najverovatnije biti kao i do sada moguce, s'tim da obratite paznju da velicina slike ne ugrozava izgled stranice (to jest da ne prelazi propisanu sirinu u pikselima).
E ako je tako onda nece biti problema ni sa veoma velikim slikama ako se linkuju na ovaj nacin
 |
| |
|
|
| photoivek |
Posted on 30.09.2010 01:16
|

član
|
paleoglodit je napisao:
E ako je tako onda nece biti problema ni sa veoma velikim slikama ako se linkuju na ovaj nacin

neće naravno samo ćemo morati ljudoma da objasnim kako...
pored toka je ne znam ni jednog freak-a (čast izuzecima) koji će da upload-uje sliku od skoro 5MB, koja uz to nije u fokusu (ja neću sigurno)....
Edited by photoivek on 30.09.2010 01:17
|
| |
|
|
| biobiofizicar |
Posted on 27.01.2013 14:34
|

Administrator
|
1. Upie se neki tekst u donje przorče novog posta.
2. klikne na "Previw Replay".
3. Ispod prozora za tekst klikmuti na "Browse", izabrati sliku iz svog foldera i kliknuti "Open"
4. po trenutnim postavkama moguće je ovako preko attach-a ubaciti do 5 slika u post veličine do 300kilobajta u formatima koji su naznačeni ispod prozorčića "Browse".
Ako se slika ubacuje preko linka sa druge http adrese klikne se na ikonicu sa slikom. Tada se dobije ovakav znak:
[img][/img]
U sredinu izmedju uglastih zagrada upie se adresa (link) ka slici. |
| |
|