14.06.2026 06:04
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Ribe
 Print Thread
Hyphessobrycon amandae
zander
.
zander attached the following image:
hamandae.jpg

zander
.
hamandae0.jpg

zander
.
hamandae01.jpg

Rasta
Bane super su ti slike Thumb up imam ih skoro mesec dana...odlicna ribica za manje akvarijume, naraste do 2cm...mirna, pliva u jatu..preporucujem ih svakome Grin ja moje nikako ne mogu da uhvatim za slikanje Through wall

http://www.mojbiljniakvarijum.org/news.php
Thalassoma
Ako neko zna gde mogu i Beogradu da se kupe neka mi posalje PP posto mi se cini da je tetra u pitanju a ja samo tetre drzim u akvarijumima.

www.njivice.co.rs
paleoglodit
Ember Tetra (Hyphessobrycon amandae) LINK

Porodica Characidae

Staniste Sliv reke Aragvaja (Araguaia), Brazil.
Mirne pritoke,kanali rukavci i jezera. Okuplja se u senkama ispod obalske i visece vegetacije.

Maksimalna uobicajena duzina 2cm (redje 3cm)

Minimalna velicina akvarijuma. 45cm x 30cm x 30cm - 42 litra je dovoljno za jedno jatance.

Setup Vodene biljke nisu bas zastupjene u njihovom prirodnom okruzenju. Treba im crna voda, treset, panjevi, suvo lisce i slabo svetlo. Ipak se alternativno vrlo uspesno mogu drzati u gusto zasadjenom biljnom akvarijumu.

Temperatura 24-28C

pH 5.5-7.0. Kada se drze u alkalnim uslovima (pH veca od 7) imaju tendenciju da poblede.

Tvrdoca GH 1 -10 (tolerisu i znatno vecu GH)

Ishrana Uglavnom sve jedu. Imaju mala usta pa treba i hrana da bude prilagodjena

Karakter Miroljubiva jatna riba. Traba imati najmanje desetak primeraka da bi se osecale komotno i da bi se pokazale u punoj lepoti. Mogu se drzati sa drugim slicnim miroljubivim vrstama.

Polni dimorfizam Zenke su nesto krupnije i deblje od muzjaka.

Mrest Voda mora biti obavezno kisela i mekana. pH 5.5-6.5, GH 1-5 . Manji akvarijum sa slabim svetlom. Gusto bilje ili mahovina su potrebne za polaganje ikre i skrivanje maldji od roditelja.Posto roditelji jedu i ikru potrebno je da ikra zapada u gustis (moze i resetka da posluzi). Filtracija kroz treset je pozeljna. Mreste se grupno u odnosu pola-pola muzjak zenka.

Alternativno se mogu mrestiti i u parovima. Odvoje se zenke od muzjaka i drze u posebnim akvarijumima . Kada zenke primetno zadebljaju od ikre, i kad muzjaci pokazu najbolju boju, odvojiti najdeblju zenku najbolje obojenog muzjaka te ih staviti uvece u mresni aq. Trebalo bi da se izmreste ujutro. Roditelje odstraniti cim se primete jaja.
Mladj se izlegne posle 24-36 sati i pocinje plivati posle 3-4 dana. Hrane se infuzorijom i ostalom hranom pogodnom za mladj.
Edited by paleoglodit on 11.09.2010 22:40

zander
Hvala drugari, ja sam samo slike uradio sinoc a Paleo je obecao tekst.
Ova riba mi se odma svidela. Skuplja se u jato vrlo brzo, ukoliko se samo malo poplai, i moe jako lepo da "legne" u svaki biljni akvarijum gde nema većih i agresivnih riba. Za boju ribe se izgleda treba malo potruditi, nemam mnogo iskustva pa je ovo samo ukratko koliko sam do sada primetio...
to veće jato to lepe izgleda. Ja sam ih uzeo 30kom u 170litara.
Uglavnom jako interesantna riba za biljni akvarijum, aquascaping...

Rasta i ja smo ih nabavili od Octopusa, nadam se da ih ima jo negde...

edit: Dosta je osetljiva na promene pH pa ne savetujem vece promene vode od 30%, naročito u akvarijumima gde se CO2 dri na gornjoj granici
Edited by zander on 09.09.2010 23:40

paleoglodit
Morao sam malo da shiljim. Izvini kolega Zander ti si ih uvatio a ja ih malo nashiljio
paleoglodit attached the following image:
8_26.jpg

Edited by paleoglodit on 10.09.2010 00:03

Aquamaniac
Bas simpaticna ribica...mogu ih zamisliti u nekom vecem jatu Applause.

AnejS
Jaz tudi sem lastnih teh prečudovitih ribic .
Imam jih 30 V 75l akvariju.Moram reči, vedno me presenetijo z karakterjem.Enkrat bi se vdrle v zemljo zaradi strahu , čez 15 minut ,pa bi najraje skočile iz akvarija.
p.s. upam da ni narobe, da piem v slovenčini, saj sem iz Slovenije tuji jeziki pa mi ne grejo najbolje.Through wall
lp iz Slo ,
Edited by AnejS on 10.09.2010 20:25

krcko
Pisanje i jezik ovde nikada nisu predstavljali problem, poneko će se moda malo i pomučiti da sve razume, ali kako piemo o ribama, bilju i svemu ostalom nama zajedničkom, veći problem moe Tebi praviti to to mi piemo.
Malo off-a, moralo je. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
katjusa
Shock Bravo Zander za fotografije, i Paleo za obradu Applause
Krasne ribice, kad se potpuno adaptiraju, postanu jos intenzivnije, crveno narancaste boje.
Pozdrav

Octopus
Ovu ribu sam prvi put imao početkom 2007 godine. Nabavio sam je iz puke radoznalosti. Od tada do sada mrestio sam ih nebrojeno puta. Posedovao sam jata od po par hiljada komada...
Veoma su zahvalne ali ne i jednostavne za uzgoj.

Pisao sam o njima davno neto malo.

http://www.akvari...id=37.html

Evo koje fotke i iz moje ruke.

www.akvaristikayu.com/images/boban/img_5548.jpg

www.akvaristikayu.com/images/boban/img_5556.jpg

www.akvaristikayu.com/images/boban/img_5537.jpg

Pokuaću za vikend da napravim neku bolju fotku.
Edited by Octopus on 10.09.2010 23:04

www.akvaristikayu.com
zander
Pomisliće ljudi da je ovo neka velika riba, a riba ima svega 2-2,5cm Wink
Ja sam ih sa zoom objektivom 17-50mm jedva pohvatao, ali sam ga i uzeo za drugu namenu, paće valda i kakav makro... Cool

Ova slika broj 2 mi se najvie sviđa Thumb up
edit: Dobar tekst, nisam znao da postoji...
Edited by zander on 10.09.2010 23:48

paleoglodit
Bravo Octo Thumb up
Najvise mi se svidja sl.2 pa sl.3 a sl.1 ne nesto posebno.Svakako kapiram da ih je tesko ukebati...
Sl.2 mi najprirodnije i najprijatnije deluje ali je veliki deo ribe u bluru. Treca slika je mogla ispasti najbolja ali imas taj bocni blic sto joj pravi tu preteranu refleksiju i malo je boja ubijena. Jel koristis difuzor za blic . Mozda bi trebao iz nekog drugog ugla malo da ga drzis.
Pozdrav

Octopus
Paleo prva slika je posebna priča jer je napravljena najobičnijim Canonovim 50 mm objektivom... bez blica... To je onaj koga ja često zovem plastik fantastik a koji kota mizerno u odnosu na druge mnogo savrenije objektive. Ovo nije macro objektiv ali parola snadji se i ovde moe dati solidnu macro fotku...

Na drugoj slici je namerno odradjen plitak dof u cilju postizanja dubine fotografije... treća opet ima realne boje... na njoj je enka a one nisu ni upola obojene kao dečaci... Inače ni ovde nije koriten blic već externa rasveta odozgo. Bočni odbljesak je moda uzrokovalo svetlo od morskog koje me mrzelo da gasim.

Evo jo jedne fotke devojčice

www.akvaristikayu.com/images/boban/img_5557.jpg
Edited by Octopus on 11.09.2010 10:28

www.akvaristikayu.com
Octopus
Evo i kako izgleda devojčica posle pripreme za mrest.

www.akvaristikayu.com/images/boban/img_5566.jpg

www.akvaristikayu.com
paleoglodit
Evo jedne uhvacene kod Zandera na brzinu
paleoglodit attached the following image:
095.jpg

Dusan79
Thumb up za fotke. Mada mi ribica izgleda nekako bledunjavo i monotono. Sta znam, mozda uzivo to i nije slucaj.

paleoglodit
Uzivo izgleda bas super. Uopste nije tako bledunjavaWink

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta