14.06.2026 06:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: STANOVNICI BILJNIH AKVARIJUMA » Beskičmenjaci
 Print Thread
Neocaridina heteropoda
photoivek
Neocaridina heteropoda

Osnovni podaci
Latinski naziv:
Neocaridina heteropoda
Raniji naziv: Neocaridina denticulata sinensis
Poreklo: Kina, Tajvan, Korea (na Havaja je uvedena vrasta tako da se i tamo mogu naći)
Veličina mujak/enka: 2 cm / 3 cm
Temperatura vode: 1529C
Parametri vode: pH 6-8
Tvrdoća vode: od meke do tvrde
Ishrana: svatojedi
ivotni vek: 1 do 2 godine

Opis:
Kod ove vrste moguće su razne boje ali je osnovna boja uglavnom zelena sa različitim tamnijim arama. Jaja koje enke nose su uglavnom zelena ili tamno zelena, dok pred samo izlaganje postaju gotovo crna. enke su generalno intenzivnijih boja od mujaka. Ovo je vrsta koja je izvorni-prirodni oblik, kakav se nalazi u prirodi, poznatih Red Chery Shrimp (RCS) koji su dobijeni selektivnim uzgajanjem račića koji su se javljali u crvenoj boji. I kod ove prirodne varijante se mogu pojaviti račići crvene boje. Činjenica da mogu biti raznih boja je korisna za uzgajivače koji pokuavaju da dobiju nove varijacije i za odravanje genetske varijabilnosti u koloniojama heteropoda.

Neocaridina heteropoda je veoma laka vrsta za dranje u akvarijumima. Prilagođava se različitim uslovima vode i odgovaraju im uslovi kao većini akvarijumskoh riba. Nekoliko komada se moe drati u već 10-tak litara dok za veće kolonije ipak treba imati akvarijume od 40-tak litara i vie. Neocaridina heteropoda, a naročito njena CRS varijacija, je najpopularniji račić u akvarističkom hobiju zahvaljujući lakoći razmnoavanja kao i njihovoj mogućnosti da ive u različitim uslovima vode. Veliki broj hobista kreće uparvo se ovom vrstom zbog svojih minimalnih zahteva. Neocaridina heteropoda je pravi početnički račić jer će vas mnogo naučiti, a moguće greke u njihovom uzgajanju se mogu prevazići njihovom spremnoću na razmnoavanje u velikom broju.

Čuvanje:
Ovi račići puno svoga vremena provode na akvarijumskim biljakama, ukoliko postoje, gde se kriju zbog njihove zatite naročito u periodu menjanja svojih oklopa. Takođe jedu tanak film algi i mikro organizama koji se formiraju na biljkama a da pri tome ne otete biljke. Javanska mahovina je odlična biljka za račiće jer joj odgovaraju uslovi u akvarijumu kakvi su potrebni i za račiće a mladunci račića se u njoj vrlo rado sakrivaju.

Kao i većini drugih vodenih beskičmenjaka Neocaridina heteropoda je veoma osetljiva na nagomilavanje amonijaka u vodi u kojoj ive. Ne bi trebali da ih stavljate u akvarijume koji nisu u potpunosti ciklirani. Čak i male količine amonijaka ih mogu oslabiti ili biti pogubne za njih (Ovo su podaci koji su dostupni na internetu. Ja sam moje račiće bezobrazno ubacivao u tek formirane akvarijume i nita im nije falilo). Najčeći uzroci naglog povećanja količine amonijaka jeste davanje pevelike količine hrane koja ostane nepojedena i kreće da truli, nedovoljne količine denitrifikacionih bakterija u filteru kao i prenaseljavanje akvarijuma.

Jo jedna stvar koja im kaoi ostalim vodenim beskičmenjacima jako kodi jeste bakar. Ukoliko je potrebno akvarijum tretirati preparatima na bazi bakra zbog ribljih parazita potrebno je račiće izvaditi iz akvarijuma dok se bakar u potpunosti ne odstrani iz vode.

Ponaanje:

Neocaridina heteropoda su neagresivni račići koji su preko dana aktivni i moemo ih videti kako se hrane algama na akvarijumskim biljkama i dekoraciji, skupljaju raspadajuću organsku materiju na dnu akvarijuma, a ponekad ih moete videti i kako menjaju svoj oklop. S vremena na vreme odbacuju svoj egzoskelet, ostavljajući iza sebe praznu belu ljuturu, koja podseća na duha. Ove ljuture ne treba vaditi iz akvarijuma jer će ih račići pojesti i na taj način povratiti minerale koji se u njoj nalaze.

enke koje nose jaja vole da se sakrivaju u mraku pa stoga za njih i njihove bebe treba obezbediti neki panj ili dosta mahovine gde će se sakrivati. Dok nose jaja ispod svog stomaka enke stalno preko njih cirkuliu vodu preko njih čime odravaju zdravlje i higijenu jaja.

Ishrana:
Neocaridina heteropoda su svatojedi. Hrane se algama i mikro organizmima koji rastu na bilju. to se tiče ostale hrane jedu praktično svaku hranu koju ubacite u akvarijum dok pojedini primerci vie vole hranu na bazi algi. Blanirano povrće kao to su tikvice, mlade argarepe ili spanać se takođe mogu koristiti kao dodatak ishrani ali ih treba paljivo davati jer brzo počinju da trule. Najbolje je dati im onoliko hrane koliko mogu pojesti za 2-3 sata jer u suprotnom hrana kreće da truli to dovodi do pogoranja kvaliteta vode. Nemojte ih ostaviti da jedu samo alge jer neće dugo preiveti.

Razlikovanje polova:

Razlikovanje polova kod svih varijacija Neocaridina heteropoda je relativno lako. Mujaci su uvek manji i gotovo da nemaju boju dok su enke intenzivnije obojene i veće. Rep je kod mujaka ui jer on ne nosi jaja. Jo jedan od znakova raspoznavanja je tzv. sedlo u obliku trougla koje se vidi na leđima enke, iza glave i ono su ustvari jaja koja se razvijaju u jajnicima.

Razmnoavanje:
Razmnoavanje kod Neocaridina heteropoda je jednostavno koliko ubacivanje odrasle enke i odraslog mujaka u isti akvarijum. Jjaja dok se razvijaju kod enek se mogu videti u vidu gore pomenutog sedla. Kada je spremna da polee jaja enka u vodu isputa feromone da signalizira mujacima da je spremna za parenje. Tada mujaci postanu uznemireni i aktvno plivaju da pronađu izvor feromona. Nakon kratkog parenja enka polae jaja tako to ih zakače za lopatice koje slue za plivanje i nalaze se ispod stomaka. Od poleganja jaja do njihovog izleganja prođe između 30 i 45 dana.

Nakon to se izlegu mladi račići su identični kao i odrasli primerci, odnosno nemaju nikave planktonske međustadijume razvoja u vidu larve već sve te faze provedu ispod stomaka enke koja ih nosi kroz sve faze razvoja. Prve dane probode sakrivajući se među biljem gde su gotovo nevidljivi jer kada se izlegu budu ne veći od 1 mm, odnosno veliki su kao glava čiode, ako uopte uspete da ih ugledate.

Zdrava kolonija Neocaridina heteropoda stalno će se povećavati a enke će stalno nositi jaja.

Ukoliko posedujete neke od varijacija Neocaridina heteropoda koje su selekcijom dobile određenu nijansu i sam time i neko drugo ime (npr. Yellow Shrimp-Neocaridina heteropoda var. yellow, Red Cherry Shrimp-Neocaridina heteropoda var. red), iako su u sutini to Neocaridina heteropoda, ne treba da drite u istim akvarijumima jer će se naravno ukrstiti i izgubiti svoje selekcijom dobijene nijanse. Takođe se mogu ukrstiti sa ostalim račićima iz Neocaridina porodice (npr. Blue Pearl Shrimp-Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. blue, Snowball Shrimp-Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. white) tako da ih i sa njima ne treba drati.

Stanovnici akvarijuma sa kojima mogu deliti ivotni prostor:
Neocaridina heteropoda su veoma mali i bezopasni račići a to znači da bilo koja riba koja se hrani mesom ili je svatojed je za njih potencijalni rizik. Čak i one manje ribe koje ne mogu da ih pojedu ih mogu uznemiravati i da im gricaju noice itd. Tek izlegli račići su toliko mali da gotovo svaka ribica, koja to poeli, moe da ih pojede. Iz tog razloga ukoliko nameravate da ih uzgajate treba za njih da imate posebne akvarijume. Male, neagresivne ribe kao to su neonke (Paracheirodon innesi) ili kardinal tetre (Cheirodon axelrodii) Otociniclus-i (Otociniclus arnoldi) kao i isključivo vegetarijanske vrste riba mogu da se dre sa Neocaridina heteropoda račićima. Ciklidi, barbusi i slične ribe će ih loviti i u slast pojesti.

Evo i nekoliko slika iz moje kolekcije...

mojbiljniakvarijum.org/images/articles/Neocaridinaheteropoda3.jpg

mojbiljniakvarijum.org/images/articles/Neocaridinaheteropoda2.jpg

mojbiljniakvarijum.org/images/articles/Neocaridinaheteropoda1.jpg

Za ovaj tekst su koriteni brojni tekstovi i forumi dostupni na internetu kao i viegodinje lično iskustvo u dranju Neocaridina heteropoda.

E sada ako vas interesuje nastavite ovu temu jer je zato postavljena i kao tema a ne samo kao članak...
Edited by photoivek on 16.04.2009 11:28

https://minepi.com/photoivek
kojot
mene interesuje da li red cherry i ovi zelembaci daju zajednicko potomstvo,mislim da mi se u textu ucini da se mogu ukrstati.Posto imam red chery-je rado bih probao da experimentisem ukoliko ti ili neki drugi vlasnik ovih kozica medju nama zeli da ustupi ili proda par-dva cem da ih udomim.
bw odlican textThumb upCool

photoivek
u tekstu pie da su RCS isto to i ovi račići. samo su selekcijom izdvajani crveni i oni su razmnoavani.
ja sam u akvarijum gde drim ove zelenkaste ubacio i crvene pa se pojavilo par tamnih od kojih je jedna na slikama gore dok su ostale bledunjavo zelene, nita posebno...
kau razni izvori da boja odgovara i boji podloge i da na tamnijim podlogama postaju tamniji tako da kod eksperimentisanja i vrenja selekcije moe i taj faktor da ima određenu ulogu... ovo je verovatno vezano za kamuflau...

paleoglodit
Super tekst Thumb up
Nego da li su po njih (konretno red cherry mladunce)opasne gupikeč
Akvarijum je gusto ubiljen sa HM.

photoivek
pa ne znam da im mogu nakoditi.... moj drugar ih dri sa ramirezima i pokuavao je da ih ćapi ali nikako nije uspevao i onda je i odustao od vijanja istih...

ovde moram napomenuti da je jedan telefonski poziv deep blue-a mene naterao da surfam za nazivom ovih rakova i upravo sledi edit u gornji post vezano za staro ime ovih račića..... Hvala za ovo deep jer je to ipak korisna informacija i ne moe vie da dođe do zabune....

pero
da li sve kozice jedu alge

biobiofizicar
Sve kozice nesto muljaju po dnu , po hardu i definitivno su dobri komunalci u akvarijumu. To muljanje ukljucuje i prebiranje i grickanje algi. Ipak neke su ultimativni algojedi, kao amano, dok druge ili biraju vrstu alge koju grickaju su vise orijentisane na ostatke hrane na dnu. Kako god: grickale algu ili cistile dno od organike i tako sprecavale pojavu alge svakako su znacajan stanovnik svakog zdravog ukrasnog akvarijuma (samo ako ribe nisu ultra predatori i dozvole im da prezive...)

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta