14.06.2026 04:53
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Prihrana
 Print Thread
Problem sa CO2 opremom
Pejc
Skoro sam uzeo bocu i messer-ov manometar. Nikako ne mogu da podesim da mi konstantno ide co2. Podesim da je izlaz oko 10 l/min i posle par sekundi izlazni pritisak padne na 0. Da li je problem u ventilu na boci ili manometruč Ili nečemu trećemč

zander
Jel pored toga imas iglicasti ventilč
Ja ne bi podesavao CO2 samo na Messer regulacionom ventilu nego bi stavio jedan iglicasti...
Jel imas stakleni difuzor u akvarijumuč

Pejc
Nemam igličasti, imam stakleni difuzor. Misli da nikako neće ići bez igličastogč
Pejc attached the following image:
dsc0025kr.jpg

zander
Pretpostavio sam da imas stakleni difuzor. On poto malo tee puta gas kroz tu keramiku i poto mu je potreban malo veći pritisak da bi krenuo uopste da radi hoće da zeza.

Probaj ponovo ovako; odvrne igličasti, zavrne glavni ventil do kraja i krene postepeno da ga odvrće, izlazni pritisak će tada uvek da pokazuje malo veće vrednosti pa će opet krenuti da pada... Iz difuzora će krenuti dosta jako da ti ide CO2. Tada kreni da zatee igličasti ventil opet postepeno i sa razmacima od nekoliko minuta.

Kada CO2 krene kroz stakleni difuzor skoro da prestaje da ide, onda opet povećaj za koji milimetar glavni ventil, sacekaj koji minut i ako krene opet da opada povećaj ga jo malo.

Ajde pa ako nije tako, reićemo nekako i naći gde je problem... Ali mislim da bi jedan iglicasti bio opet pod obavezno, jer taj messerov ventil nije dovoljno precizan za ovo to nama treba
Edited by zander on 21.08.2010 22:29

Pejc
Smile Nemam igličasti. Misli na glavni ventil na boci ilič
Pejc attached the following image:
dsc0029qx.jpg

zander
Pejc je napisao:
Smile Nemam igličasti. Misli na glavni ventil na boci ilič

Ne mislim na taj na boci. Njega normalno dri otvorenog i ne dira ga Smile

Na glavni ventil sam mislio, tj na ovaj ventil koji stoji dole postavljen a igličasti sam nazvao ovaj sa desne strane. Mislim da je i to igličasti ventil (ako se ne varam), nebitno, on je tu postavljen za fino telovanje ali to za nae uslove nije fino, videće.
Edited by zander on 21.08.2010 22:37

zander
Pored tog igličastog na Messeru će morati jo jedan igličasti da nabavi.

krcko
Zander, taj ventil je regulacioni za izlaz CO2 ka igličastom, ili ti podeavanje pritiska na drugom manometru. Moe to da se podesi, samo se treba ebavati prilično i često kontrolisati. Kada stavim tek napunjenu bocu, i pored odlične manometarsko - ventilske grupe, podeavanje i praćenje brojača mehurića potraje bar 2-3 sata. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
zander
Pa ne znam ako to nije isto igličasti ventil koji bi drugi ventil mogao toliko velik pritisak da teluje na finoč
Mislim da i to radi na principu igličastog, samo sa malo većom nepreciznoću

Tako bi bar trebalo da svi ti drugostepeni ventili rade na principu igličastih ventila, al zavisi sve od stepena na koji mogu da teluju, od ovih sa Messer dvostepenih regulacionih ventila, preko onih sa pijace koje ja koristim do onih kiseoničkih koji kotaju i oko 120EU. Sve su to igličasti ventili, bar ja tako mislim ili moda greim
Edited by zander on 21.08.2010 23:14

krcko
Ovaj drugi je regulacioni, pritisak iz boce sa 60-80 barr-a skida na pritisak do 6 barr-a. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Pejc
Da li kao igličasti mogu da koristim onaj ventil koji se koristi za regulaciju mini plinskih boca (ono na čemu smo kuvali kafu u doba restrikcija struje)č

zander
krcko je napisao:
Ovaj drugi je regulacioni, pritisak iz boce sa 60-80 barr-a skida na pritisak do 6 barr-a. Pozdrav

Pa Krcko svi su oni "regulacioni", i onaj pre njega je regulacioni i podeava tj "regulie" pritisak iz boce, ali nije igličasti.

Za fino podeavanj, to jest to drugostepeno podeavanje, finije, se koriste igličasti ventili.

Al ajde, mi akvaristi valda volimo samo onaj najfiniji da zovemo igličastič

Pejc, moe taj iz doba restrikcija, ja nisam koristio taj nikad ali čujem da ljudi imaju sa njim lepa iskustva.

Kod mene to izgleda ovako...
zander attached the following image:
co2_1.jpg

Pejc
Ok, hvala. Da li i gde mogu da nabvim kao tvoj igličastič

zander
U NS na najlon pijaci, nedeljom.
A poto neće doći u NS ti dođi na okupljanje u Aranđelovcu, ali ni tamo 99% neću uspeti da ti ga donesem Smile zato sam ti poslao email.
Pazi dotle ta se deava bez dodatnog igličastog ventila, nemoj da izvrne stanovnike Frown

daweed
Ja imam jednostepeni ventil a kao "igličasti" koristim onaj plastični za kiseonik i tako već pooodosta tera... Lako se podesi, gas ne curi.... Ipak vreme je da se malo profesionalizujem pa bi lepo legli ovi za autobuse...GrinGrin

Zander ako uspe da ode do najlona, uzmi i meni 4 komada... Javi samo koliko $$ da poaljem
Edited by daweed on 22.08.2010 00:06

http://daweedaqua.tk
zander
Do okupljanja ostaje jos samo dve nedelje, sutra sam u Subotici i na Palicu, moda tamo na buvljaku pronađem to. Sledeće nedelje sam opet u Batajnici i Zemunu a posle toga je okupljanje.
Jedino ako neko drugi iz NS moe da ode da vam nabavi to. Ili će Pejc sa ovim podacima koje sam mu poslao na email uspeti da ti nabavi 4 komada.

marko_pa
Koliko kosta taj iglicasti ventilč
To je ono na zenderovoj slici pod brojem 3. Zar neč
Moram polako da kupujem i ja co2 opremu.
Malopre sam iz dosade zalepio 200l za moj prvi ozbiljni projekat
biljnog akvarijuma.
zender, koliko bi kostao ceo sklop kao kod tebeč
Da li je ta boca bila vatrogasna ili originalnač

zander
Koliko kosta taj iglicasti ventilč
To je ono na zenderovoj slici pod brojem 3. Zar neč

Da, oko 5 EU

Boca se nabavi za oko 50EU (5litara), regulacioni ventil taj sa slike kosta oko 35EU, 5EU je iglicasti, to izađe sve ukupno oko 90EU + jo koji dinar za creva i spojeve...

sejn
Pejc nista druze bez iglicastog finog ventila!!!
Ventil kao sto vidis pod rednim brojem 3 na slici kod Zandera.Glavni ventil na boci mora biti uvek odvrnut do kraja da se nebi menjao pritisak u manometrima iz razloga sto moze gumica da ledi ukoliko je samo malo otvoren.Manometar ce prigusiti pritisak koliko ga budes podesio ventilom pod rednim brojem 1,kao sto Krcko kaze(sa nekih 50 na 6 bara) sto je sasvim dovoljno.Onda mu stelujes naj manji moguci pritisak na ventilu broj dva sto mozes i probati u nekoj casi sa vodom i tek onda dolazi fini iglicasti da bi dobio zeljenu kolicinu CO2.
Boca je jako osetljiva na temperaturu pa je zato prvih par sati promenljiv pritisak dok se svi ventili neprilagode sobnoj temperaturi i tek tada mozes imati tacna stelovanja.

Pejc
Hvala drue na savetu, već danas ću pokuati da reim igličasti. Meni je samo zbunjujuće zato co2 ne ističe sve vreme, makar jače nego to elim nego se posle nekog vremena prekine dotok.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,894 jedinstvenih poseta