14.06.2026 03:43
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
Mini mini DIY CO2 sistem
biobiofizicar
Genijalni Rusi sa sajta Ziva voda.
http://vitawater....2gen.shtml

smislili su jeftini mali CO2 sistem.

Bacite pogled na linku na fotke, a ja cu da prepricam.

Sistem je minijaturan i radi na principu ubacis ga negde u akvarijum i on radi svoj posao... Najbolje ispod povratne cevi filtera...

Potrebno je:

-staklena bocica za lekove sa plasticnim zatvaracem,
-akvarijumski kameni rasprsivac,
-i od hemije soda bikarbona i limunska kiselina.

Sklapa se na sledeci nacin:
probusi se rupa u poklopcu i umetne crevni nastavak rasprsivaca u nju. Spoj zadihtovati.
U bocicu sipati limunsku kiselinu i sodu bikarbonu (kupuju se u svakom supermarketu) u tezinskom odnosu 1 : 1,2. Na primer autori su sipali 3,7g limunske i 4,4g sodebikarbone. Na suvo dobro promesati i zatvoriri bocicu.

U zavisnosti od gustine kamena rasprsivaca ovaj sistem obezbedjuje CO2 sa ovom kolicinom hemije oko 8 sati taman za vreme fotoperioda.
Vise hemikalija duze obezbedjuje CO2, ali to zavisi i od velicine pora u kamenu. Kolicine hemije u bocici su male tako da kada bi se nesrecnim slucajem otvorila (sto je nemoguce), po tvrdnjama autora nemoze naneti nikakvu stetu akvarijumu.

Po autorima idealno za male akvarijume do 100lit. Merili su da u ubiljenim akvarijumima od 50-100lit dize koncentraciju CO2 i do 25-30mg/lit

Malo, skoro nevidljivo, jeftino, prosto, zgodno, sitni mehurici, nema cevi, nema difuzora, nema ventila ili kvasca - jednom recju genijalno...

Jednom nedeljno spremis 7 komada i svako jutro uz paljenje svetla i hranjenje ribica ubacis novi u staklenac, a stari izvadis.
Autor je dosao na ovu ideju igrajuci se sa Serinim CO2 tabletama
Eto
Od mene za ovo autoru Applause

Miti
znam za tu foru, i ima poboljsana verzija, sve ostaje isto samo malo isitnite limuntus dobro izmesate, smesu ubacite na par min u mikrotalasnu i onda ubacite u neki kalup i dobro pritisnite. dobijaju se tablete koje se sporije razlazu. Wink Pozdrav

marko_pa
Limuntus i soda bikarbona!!!
Genijalno!!!
Da li na suvo pocinju da reaguju ili mora da prodre neka kapljica vode da aktivira procesč

biobiofizicar
Mora kap po kap...
A genijalno je po meni jer:

1. Traje bas koliko treba - za vreme fotoperioda. Kao sto nam je poznato nocu nam CO2 nije potreban, a oni koji imaju automatsku regulaciju mudro ga nocu i iskljucuju dok sabraca sa kvascem ili vade crevce ili zavrcu slavinu i prave tempirane nocne bombe pod pritiskom.

2. Autori predlazu da se napravi 7 kompleta i jednom nedeljno muckaju hemikalije, a svako jutro menja. Ovo je izvodljivo posto je cena hardvera zanemarljiva (jednaka je ceni jednog rasprsivaca cca 20dinara). Hemikalije takodje ne moraju da se muckaju precizno - moze i na kasicicu. Ako neke hemikalije ima u visku ona ce jednostavno ostati u bocici kada se hemijska reakcija zavrsi.
Inace ovo verovatno moze i jednostavnije sa obicnim praskom za pecivo koji je slicna smesa ovoj navedenoj. Znaci sunes kesicu ili dve praska za pecivo i dovidjenja... Ali da ne trcim pred rudu i ovo treba ispitati u praksi...

3.Ovaj sistem ima ne malu popularnost u Rusiji i pokazao se odlicnim za nanopostavke.

4. genijalnost ovog sistema je u samoregulaciji proizvodnje CO2 . Ono kako ja to (opet teorijski) vidim je sledece:
Kada sistem potopis u akvarijum kroz rasprsivac krene da difunduje voda ka unutrasnjosti. Kada kapljica vode kapne na smesu krene reakcija oslobodi se CO2 i povisi pritisak unutra. To zaustavi kapanje, a CO2 krene napolje. Sa padom pritiska voda ponovo ulazi unutra i ciklus se ponavlja i tako 7 do 12h, kap, mehurici, pa kap, mehurici,... - bas koliko nam treba...

U svakom slucaju sklepacu jedan i probati pa javljam o rezultatima...

Naknadni Edit:
a ti Miti mangupe ako znas sto cutis nego me teras da kopam po ruskim sajtovima. Sigurno si pun ovakvih fazona. Sve ce mo iz tebe istresti uz pragnje i pivo Beer za par dana u ArandjelovcuGrin
Edited by biobiofizicar on 14.08.2010 19:05

branimir ok
Ja ne gasim nocu co2Shock Znao sam ija za ovu foru sto je miti napisao samo mi je kvasac manja muka :thumbShockvo treba da se spremaGrin
Edited by branimir ok on 14.08.2010 19:43

biobiofizicar
branimir ok je napisao:
Ja ne gasim nocu co2Shock

Generalno biljkama nocu CO2 netreba, a moze stetiti ribama.
Danju biljke trose CO2 i proizvode O2 ribe samo trose O2 i proizvode CO2. Nocu i biljke i ribe trose O2 i proizvode CO2 pa ako ti je jos i tvoj dotok CO2 podesen na jace moze izazvati pomor. Ali ako je sistem za CO2 dobro podesen nemora biti nikakvih problema...

branimir ok
Do sada nisam imao nikakvih problema ,izgleda da ja sve radim kontra kod mene ti je sve obrnuto.Beer

marko_pa
biobiofizicar je napisao:

a ti Miti mangupe ako znas sto cutis nego me teras da kopam po ruskim sajtovima. Sigurno si pun ovakvih fazona. Sve ce mo iz tebe istresti uz pragnje i pivo Beer za par dana u ArandjelovcuGrin

Napijemo mi njega lepo kad ono umesto akvaristickih tajni Miti otvori dusu i pocne o ljubavnim jadima!!!Through wall

Miti
Ne morate da se mucite, napicu se ja sam, samo kada pocnem da pricam sklonite ostre predmete- Posto ce te pozeleti da izvrsite hara-kiri (iz zasede) Beer

Octopus
Sistem nije genijalna stvar koju su izmislili Rusi već jedan Holandjanin i to prilično davno. Njegova naprava (po meni čak i efektnija) publikovano je u TFH sredinom sedamdesetih. Kasnije su se samo pojavljivale razne varijacije na tu temu. Ovo o čemu biobio priča je samo Ruska kopija davno prezentovane ideje. Na istom principu rade i umeće tablete... Čudi me da za ovo niste znali. Svako ko malo zna od hemije setiće se kako sve moe da se nagradi CO2. Ovo je samo jedna od reakcija u kojoj se to deava.
Inače sistem ima gomilu nedostataka i veoma brzo dosadi jer je cela stvar za jednokratnu upotrebu a uz to ne moe dugo da traje to zahteva pravljenje smee i čićenje flaice iznova i iznova... Uz to se i rasprivač lako zapui za kratko vreme pa cela smesa ako nije dobro zaptivena eruptira u akvarijum. Dalje nije potrebno pričati.

Ja sam nekada davno upotrebljavao sličan sistem ali je smea bila od tri supstance, (uzgred nisam koristio ba limunsku kiselinu) odnosno postojao je i usporivač celoga procesa kako bi sve funkcionisalo na due staze a uz to i ne mora stajati u akvarijumu. I taj sistem je pokazao dosta mana pa sam ga davno stavio u zapećak.

Za sada - Boca pod pritiskom, mala ili velika je definitivno najbolje i najsigurnije reenje.

www.akvaristikayu.com
kojot
Meni je ovo bas zanimljivo, cak sam odradio jedan, jos nije proban Wink
kojot attached the following image:
p10405981558.jpg

kojot
Ovo su bocie od nekih kapi za oci.
p10405991559.jpg

kojot
.
p10406001560.jpg

kojot
s
p10406021562.jpg

Edited by kojot on 15.08.2010 17:09

kojot
Kamen bas taman ulazi u ovaj zvezdasti gumeni otvor, samo sto mislim da ima boljih resenja za rasprsivanje od kamena!
p10406031563.jpg

kojot
Na krajuCool
p10406041564.jpg

marko_pa
Octopus je napisao:Za sada - Boca pod pritiskom, mala ili velika je definitivno najbolje i najsigurnije reenje.

Svi smo mi svesni da je boca pod pritiskom najbolje resenje, samo nas malo koci pocetno ulaganje u taj sistem.
Istina je da se na posletku taj sistem i najvise isplati ali treba na gomilu istresti min. 150-200 evrica.

biobiofizicar
e Kojote ovo sa kapima za oci ili nos je genijalno. Thumb up
Vec ima gumeni digtung, kada se zavrne trebalo bi dobro da dihtuje, samo mozda ipak zalepiti dihtung i rasprsivac jedno za drugo da ne izleti rasprsivac, ako reakcija bude nesto burnija iz nekog razloga...

@Okto ako nija tajna koja smesa je tvoj favorit za ovakve igracke...

miroslav95
Dali je limunska kiselina isto sto i limuntus,dali nece mozda soda bikarbona sa limunskom kiselinom da stvri opasnu materijum po ribice i biljkeč

biobiofizicar
Mislim da je limuntus hemijski natrijumova so limunske kiseline i negde ga i prodaju imajuci u vidu da u se u vodenom rastvoru natrijumi otkacinju i da u sustini u vodenim rastvorima limuntus reaguje kao limunska kiselina....
Pronuskacu tacnu hemijsku reakciju ovog dvostepenog procesa proizvodnje CO2 sem ako neki bolji hemicar ne istrese to iz rukava...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,469,664 jedinstvenih poseta