14.06.2026 13:14
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
· juwel rio 240 [346]
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Rasveta
 Print Thread
Kelvini
isnogood
http://www.lumite...ing_36.htm
Samo skrolnite nadole.

Nikouro
zanimljivo .... jos da ubacimo jedan biftek u akvarijum Through wall

isnogood
Sta ce ti biftek u akvarijumuč

marko_pa
Verovatno da proveri koliko kelvina mu je osvetljenje!
Bolja fora bi bila da se okitimo srebrom i da upalimo sijalice od 2700k!Grin

Nikouro
isnogood je napisao:
Sta ce ti biftek u akvarijumuč

Zbog mesarske fore i njihove igre sa osvetljenjem u friziderimaThrough wall . Korisni saveti i fotke na linku koji si postavio, stim sto je to malo teze izvodljivo uzivo a pogotovo ako pokusamo da zamenimo rasvetno telo za drugo ili pak trazimo nazad novce jer karakteristike sijalice su samo mrtvo slovo na papiru

krcko
Nikouro je napisao:

jer karakteristike sijalice su samo mrtvo slovo na papiru

Molio bih za objanjenje navedenog. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
isnogood
Ne bi se slozio da su karakteristike sijalica samo mrtvo slovo na papiru, narocito ne za MH i ostale sa unutrasnjim praznjenjem, narocito ako su od renomiranog proizvodjaca.
Cak prilicno imam poverenja i u oznake na "stedljivim" sijalicama.

daweed
isnogood je napisao:
Ne bi se slozio da su karakteristike sijalica samo mrtvo slovo na papiru, narocito ne za MH i ostale sa unutrasnjim praznjenjem, narocito ako su od renomiranog proizvodjaca.

Kod nas u Srbiji ne postoji renomirani proizvođač, jer i filips proizvde ti isti kinezi (ista firma) koja radi HOROZ, koja za divno čudo nije ni Turska ni ... (ne znam ta su vam napričali prodavci) Sve to pie je tačno delimično, a čak i ono to se prodaje u Nemačkoj je pitanje koliko je tačno.
A o nm da ne pričamo
Edited by daweed on 03.08.2010 04:35

http://daweedaqua.tk
krcko
Ono to se sada provlači kroz postove u ovoj temi pokazuje koliko neverice vlada u sve to je ovde u prodaji. Kompletne tehnologije i proizvodnja Zapadnog sveta su odavno preseljene u zemlje sa jeftinijom radnom snagom. To nikako ne znači da je kvalitet proizvoda loiji. Da je tako kao to piete, svi ti proizvođači bi mogli da zatvore svoje fabrike. Pozdrav

isnogood
MH imaju deklarisano po 10.000 sati rada, ne koriste se u domacinstvima vec u industrjiji (trzni centri, hale i sl.) i siguran sam da se renomirani proizvodjaci ne zajebavaju jer se njihove sijalice ne kupuju na komad vec po ko zna koliko desetina ili stotina, a cena je, za 70W sa kvarcnim gorionikom 3000+ dinara.

Nikouro
krcko je napisao:
Ono to se sada provlači kroz postove u ovoj temi pokazuje koliko neverice vlada u sve to je ovde u prodaji. Kompletne tehnologije i proizvodnja Zapadnog sveta su odavno preseljene u zemlje sa jeftinijom radnom snagom. To nikako ne znači da je kvalitet proizvoda loiji. Da je tako kao to piete, svi ti proizvođači bi mogli da zatvore svoje fabrike. Pozdrav

Tacno je da je neverica zavladala medju narodom, takodje je tacno da i velika imena koja stoje iza tih rasvetnih tela nece nikada zatvoriti tu fabriku u Kini koja ne ispunjava standarde ili vec a samo zbog ponovnog pomeranja i gubitka koji se javljaju u tim situacijama.

Molio bih za objanjenje navedenog. Pozdrav

Mislim da cete me shvatiti ono sto hocu reci ( napisati ) :
Koliko vas koristi osvetljenje u akvarijumu po formuli Lumen / litra a koliko vas W / l č
Ja sam pokusao po formuli L / l i bilje mi nije napredovalo iako stoji na stedisi 6500 k 1250 L 25 W ( nije mi pri ruci pakovanje od sijalice ali provericu kada dodjem kuci ). Posto ovo nije dalo rezultate pokusao sam sa W / l i za sada jos bilje napreduje ččč Kakve veze ima potrosnja struje sa spekrom i jacinom osvetljenja ččč

zander
Ja bi vas samo zamolio da ako nesto hocete da objasnite, napisete to malo jasnije i opsirnije... Jer nije isto pricati sa ljudima i dopisivati se preko foruma, pa nastane zbrka obično... Wink

Ja sad iz ovog poslednjeg posta nisam bas nesto mogao da zakljucim lumen po litru i W po litru, ta je davalo bolje ili losije rezultate č Frown
Kao ni ovo poslednje pitanje
Kakve veze ima potrosnja struje sa spekrom i jacinom osvetljenja ččč

Kako god, nemoj ishitreno da reagujes i da okrivljujes odma osvetljenje (kelvine, spektar, jacinu) za dobar ili los rast biljaka, ko zna koji sve mogu biti razlozi za to...
Edited by zander on 03.08.2010 13:22

krcko
Izvini Nikouro,kak Zander reče, dosta nepovezano pie.
Zaključci da li su preseljene tehnologije i kompletne proizvodne linije iz Zapadne Evrope, USA i drugih razvijenih industriskih zemalja u područja sa jeftinijom radnom snagom i trokovima proizvodnje su subjektivni, proizvoljni i pogreni. Kvalitet tih proizvoda garantuje kontrola i zakon o zatiti potroača, koji je rigorozan u tom istom svetu iz koga je proizvodnja preseljena.
to se samog izbora rasvetnih medija tiče, moj je baziran na količini luxa, kolornoj temperaturi i talasnoj duini.
Potronja električne energije je data karakteristikama napona i struje za određenu frekvenciju i faznim stavom u trofaznom simetričnom sistemu. Pozdrav
Edited by krcko on 03.08.2010 13:24

isnogood
Kad sam poceo, pre godinu dana, sa malim aq od 33 litara i "stedljivim" sijalicama vodio sam se lumenima, a ne wattima. Sve dok mi u ruke nije dosla MH sijalica u brand name spot reflektoru. Sa pravim reflektorom i MH sijalicom za isti u rukama, gledajuci spacifikaciju, shvatio sam da postaje nebitno koliko ima W ili Lumena vec glavni igrac postaje lux. Konkretno za reflektor koj je dosao u moje ruke stigla je i specifikacija osvetljenosti na razlicitim udaljenostima reflektora od mernog mesta. Tako je recimo taj reflektor, postavljen na 4m visine davao brutalnu osvetljenost u precinu od 40tak cm, ali na 1m udaljenosti visestruko manje.
Da ne duzim sad dalje, poenta je da je uradjena fotometriska analiza odredjene svetiljke (70 i 15W) i reflektora. Isti proizvodjac ima jos 3 modela reflektora, u identicnom kucistu, ali sa drugacijom reflektujucom povrsinom koje daju drugacije uglove pod kojima svetlost izlazi is reflektora. Taj reflektor + predspojna sprava kostaju preko 150e, a uz njih se isporucuje vec pomenuta Philips sijalica od 3000+ dinara u cij kvalitet i specifikaciju imam apsolutno poverenja.

Kakve veze ima potrosnja struje sa spekrom i jacinom osvetljenja

Watt, kada je na potrosacu predstavlja snagu istog. Sad druga je stvar sto kod obicne sijalice od 50W mnogo veci deo W ode na toplotnu, a manji na svetlosni energiju.

Spektar nema ama bas nikakve veze sa snagom (W).

Jacina osvetljenja zavisi od snage (W) isto koliko i od vrste izvora svetlosti. Inkadescenta sijalica od 70W sigurno ima manje isijava od "stedljive" sijalice, a brutalno manje od MH.
A osvetljenost zavisi od sijalice isto koliko od reflektora u kom se nalazi.
Fotometrija je obimna nauka i ne moze se pausalno posmatrati.

Oseca se neka neradost u tvom pisanju i ogorcenost, a ne znam zbog cega. Probaj da razumes sve aspekte price osvetlosti, koliko je to moguce. Mozda neke stvari postanu jasnije.

Nikouro
Zender :
Ja sad iz ovog poslednjeg posta nisam bas nesto mogao da zakljucim lumen po litru i W po litru, ta je davalo bolje ili losije rezultate č smiley

Nikouro :
Ja sam pokusao po formuli L / l i bilje mi nije napredovalo iako stoji ............ Posto ovo nije dalo rezultate pokusao sam sa W / l i za sada jos bilje napreduje ččč

Mala greska u zelji da sto pre ispisem poruku pa bih samo dodao i izmenio recenicu u :
....... W/l i za sada mi bilje napreduje ...

U svakom slucaju, izvinjavam se na nejasnoci u tekstu a koja je izazvana u zelji da se poruka ispise sto pre . Nije mi namera bila ( a niti ce biti ) da miniram temu sa svojim komentarom, posto imam osecaj da bi me odmah uzazid prikovali zbog mog misljenja Through wall ( zakljucak izvucen iz vasih komentara ).

Zender :
Kako god, nemoj ishitreno da reagujes i da okrivljujes odma osvetljenje (kelvine, spektar, jacinu) za dobar ili los rast biljaka, ko zna koji sve mogu biti razlozi za to...

Smile Nikako ne bih mogao odmah da okrivim osvetljenje jer dobro znam da je osvetljenje samo jedan od faktora za zdrav rast biljaka u akvarijumu a nikako jedini faktor SmileThumb up
Dalje ne bih komentarisao jer ce tema otici u Off Topic a i nisam u mogucnosti da dokazem javnu tajnu o monopolu pojedinih velikih kompanija i njihovom uticaju u siromasnim zemljama a koji se ogleda u mnogim ucenama kako prema radnicima tako i prema drzavi u kojoj su pogoni za izradu proizvoda a koji je direkno vezan i za kvalitet robe koja se proizvodi.
Kamo srece prijatelju Isnogood, kada bi vecina nas bila u mogucnosti da sam pocetak bavljenja ovim hobijem ( akvaristikom ) potkrepi sa nekih 600-700 e, a vremenom da ulozi jos toliko kako bi se obezbedila oprema koja je brendirana. Vecina nas raspolaze nekom DIY opremom koja radi kako radi i markama opreme koja je daleko od onoga sto bi trebala da bude ( koliko para toliko i muzike, stim sto ova muzika malo vise zakida ).
U svakom slucaju hvala na savetima i predlozima BeerApplause ... i da , da ne zaboravim : Nisam ogorcen niti negativno raspolozen Grin

isnogood
Kamo srece prijatelju Isnogood, kada bi vecina nas bila u mogucnosti da sam pocetak bavljenja ovim hobijem ( akvaristikom ) potkrepi sa nekih 600-700 e, a vremenom da ulozi jos toliko kako bi se obezbedila oprema koja je brendirana.

Rekoh: Sve dok mi u ruke nije dosla MH sijalica u brand name spot reflektoru. a ne kad sam kupio. Ceo komplet sam dobio od jednog kolege sa foruma kog, u tom trenutku, prakticno nisam ni poznavao. Bio mu visak, i bila mu greota da stoji u kutiji, a meni je trebalo.
Drugi mi je pomogao oko stakla, mnogi oko biljaka, saveta, neki su mi poklonili nesto od opreme sto im je bio visak. Dosta potrepstina za aq je doslo u moje ruke od ljudi sa ovog foruma.
Nema potrebe da se plasis da ces biti prikovan za zid. Uglavnom ce se svi potruditi da ti pomognu, ovako ili onako.

Da nema 600+ evra, jos uvek, u mojim akvarijumima mozes da vidis u sledecim temama
http://www.mojbil...rowstart=0
i
http://www.mojbil...ead_id=501

Pozdrav Beer

paleoglodit
E ljudi ovo postaje tradicija. Kad god se povede razgovor o osvetljenju atmosfera pocinje da se elektriseGrin
@Nikouro Ne brini niko te nece prikovati uza zid. Slobodno iznosi svoje misljenje. Naravno to ne znaci da ce se obavezno svi sloziti. Vazna je diskusija

Mislim da ima neke istine u tome sto pricas o kvalitetu. Poznato je da recimo prasak za ves iste marke nije istog kvaliteta kod nas i u Grckoj (gde zivim). To znam sigurno i moze se lako uociti po strukturi i po mirisu a po pranju ne znam. Poznato je da velike firme imaju poseban kvalitet i kontrolu kvaliteta za zapad i za istocne zemlje i istocnu Evropu. Konkretno za sijalice ne znam ali nije iskljuceno ni to. S druge strane se mozda i preteruje u tom bagatelisanju kvaliteta kod nas. Kineska roba moze takodje biti jako kvalitetna a i jako losa.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,168 jedinstvenih poseta