14.06.2026 11:58
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Ostale akvarističke teme
 Print Thread
Higijena - Ciscenje creva i prelivnih cevi kanister filtera
isnogood
Iskustva posle prvog ciscenje creva i prelivnih cevi kanister filtera.
Nisam fotografisao proces od pocetka, sve sa prljavim cevima jer mi nije palo napamet, a i nisam bio siguran da ce poduhvat biti uspesan.

A - prelivna cev
Kanap nesto malo duzi od dve duzina cevi.
Na polovini kanapa se zaveze jedan cvor u koj se uhvati sundjer.
Jedan kraj kanapa ugurati u duzi pravi deo prelivne cevi, koliko god moze. Valja malo vise ugurati kanap i kad zastane. Kad zastane, a to je u zoni gde pocinje cev da se krivi, staviti cev pod mlaz vode. Voda potera kanap i uz malo nase pomoci isti ce proci krivinu.
Kad kanap izadje na drugu stranu cevi polako ugurati cvor sa sundjerom i drljati s jednog kraja cevi do drugog.
Nije lose izvaditi u nekom trenutku sundjer i malo da okrenuti u odnosu na precnik cevi, a radi detaljnijeg ciscenja.

B - crevo
Ista procedura kao kod prelivne cevi. Razlika je u tome sto su pre i posle sundjera, koj se nalazi na sredini kanapa, vezani dupli cvorovi.
Pomoc jos jednog para ruku nije na odmet, tako cete moci da zategnete crevo pa ce kanap lakse da prodje kroz isto.
S obzirom da je crevo vece u precniku zgodno je vezati cvor ili dva na pocetku kanapa jer ce voda lakse da povuce kanap za sobom.

Dve osobe obave ovaj posao za oko 15 minuta.

Na fotografiji se vidi koliko su dobro ociscena creva i cevi, a bila su... da ne kazem kakva su bila.
isnogood attached the following image:
crevakanistera.jpg

Edited by isnogood on 19.07.2010 00:28

panterone
Bas sam pre neki dan cistio ova creva i bogme posteno sam se napatio.
Na slican nacin sam i ja radio samo sto sam umesto sundjera koristio neku krpu.
2 para ruku odrade ovo ocas posla.

Namerno si oprao sundjere posle ove operacije da ne vidimo sta je sve bilo u crevima SmileSmile
Edited by panterone on 19.07.2010 01:09

isnogood
I sundjere i kanap i kadu, sve sam oprao. Wink
Paleo moze da ti slikovito opise kako su izgedale cevi i creva.

Da dodam da nije na odmet isprati creva pre intervencije jacim mlazom vode, da se skine ono sto se ne drzi cvrsto.

krcko
Od prvog ozbiljnijeg akvarijuma (180 l) koristim kanister filtere. Za čićenje cevi i creva koristim četke za pranje uzanih staklenih posuda. U početku sam vezivao kanap sa olovom na jednom kraju, radi lakeg provlačenja. Sada koristim sajlu sa četkom, nije potreban pomoćnik, a posao traje manje od 5 minuta. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
silwert
sa ovakim kanapom i malom krpicom sam svaki dan u vojsci cistio cev od puske i tu naviku sam preneo na ciscenje mojih prelivnih cevi i creva

zander
Tako je Silwert Wink Sve zavisi ko je koji rod bio u vojsci, peadija neka čisti cevi sa kanapima i krpicom Wink a artiljerija neka koristi sajlu sa četkom... SmileCoolGrin

Ovo mi je najgori posao... Through wall pa tako i cevi retko kad čistim

isnogood
Od prvog ozbiljnijeg akvarijuma (180 l) koristim kanister filtere. Za čićenje cevi i creva koristim četke za pranje uzanih staklenih posuda. U početku sam vezivao kanap sa olovom na jednom kraju, radi lakeg provlačenja. Sada koristim sajlu sa četkom, nije potreban pomoćnik, a posao traje manje od 5 minuta. Pozdrav

Kanap i sundjeri pri ruci, a cetke nemam, a ni sajle. Wink

krcko
Zateklo se u kući, domaćice prale flae i flaice za paradajz, a sajlu zaboravio majstor pri odguivanju cevi. Vano je snaći se u svakoj situaciji. Pozdrav

http://www.adsrs.org/
Nikouro
veoma dobro odrade posao i cetke za vlase a za one cevi koje su malo uze .... osisati cetku i problem resen. sve ukupno pranje prelivnik i drugih creva odradi se za par minuta ...Beer

kojot
Ja napravim u kanti rastvor varikine, ubacim svu plastiku.Dodjem posle pola sata i pustim cistu vodu na jos pola sata.
Duze taje ali ja samo odvrcem vodu Wink

Blue
Cevi cistim istom ovom metodom, samo koristim tanju zicu punog preseka - dovoljno je cvrsta da mogu da vucem ko magarac kad stavim preveliki komad krpe, a lakse je progurati kroz krivinu cevi, malo rotacije i sama nalazi put... Smile
A creva, njih ne cistim, nego kupim nova za 100 dinara, vredi svaku paru... Smile

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,471,071 jedinstvenih poseta