14.06.2026 07:08
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 1

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: USLOVI U BILJNOM AKVARIJUMU » Podloga
 Print Thread
Aqua Clay
Laki_90
Pozdrav svima.Da li neko moze da mi kaze da li je imao nekakvog iskustva sa tom podlogom i kako se pokazalač

ZoSo
Taj aquaclay me izluđuje,recite mi MOLIM VAS gde da ga kupim u NSččččPotrebno mi je nekih 13-15 litara,hvala u napred na odgovorima!

zander
Poneses pajser i idemo kod Panca u podrum, mislim da se ne prodaje nigde u NS, za sada...

Laki_90
Ima ga u bg-u 2 eura litar.

silwert
mislim da je jeftiniji u podrumu
imam pajser Cool

sejn
Jeftina a dobra podloga,malo je laganija nego sto treba ali j... sve u svemu ja sam zadovoljan.
Pitaj ,Deep bluje ti je moze nabaviti.

SnikS
Pozdrav svima.Vidim da ima ovde dosta poznatih likova sa ostalih sajtova.Thumb up

Interesuje me koliko je litara ove podloge potrebno za aq od 280 l kada bi samo nju koristiočDa li neko ima u aq i kako se pokazala jer u planu mi je generalka pa da znam koliko da narucim.

zander
Secam se da ti je dno 120X45 Wink malo da pomognem ovima koji ce ti dati savet, ja ga nisam koristio

deep blue
Zavisi koju dubinu hoces podloge,mislim da ti treba od 30-40l ako ces da bude kompletna od AC

krcko
Orijentaciono za akvarijum 100x50 treba 32-33 litra .Ili 1 litar Aquaclay = 670 grama ; to bi bilo po zauzimanju prostora kao 1,5 kg . kvarcnog ljunka . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
grujanic87
Da malo osvezim temu Wink
Jel ima ko da koristi ovu podlogu,ja je imam 10l pa mi je u planu da rasturam aq da menjam podlogu posto ovu nisam dobro zamesio Frown
Mislio sam da na dno stavim malo treseta pa aqua clay pa preko toga mozda sljunak a ako kolicina bude zadovoljavajuca mozda i bez sljunka.

Mislim da sam cuo za aqua clay da stvara malo vece probleme u pocetku ali mozda i gresim pa zato bi i da pitam Wink

zander
Na primer
1.Osmocot, aquaclay i meka voda.

2.Treset, bastenska zemlja, ljunak 2-4mm i moe da prođe i česmovača.

Nisam neto posebno za aquaclay, jer mislim da nije nita posebno. Biljke moe da hrani preko vode, opet zavisi koje biljke ali ta varijanta mi je nekako vie za holandske akvarijume, EI sistem PPS ili neto treće....
Dok za Nature, a tebe to verovatno interesuje vie od Holandije najbolje da podloga bude hranljiva, a sa dodacima nekih stvari koje sputaju pH podloge kao treset moe i u tvrdoj vodi da bude zadovoljan sa većinom biljaka. I uz to naravno ide neki sistem đubrenja ali mnogo je lake kad je podloga dobra Thumb up
Moda opet najbolje da proba... neko moda ima druga iskustva ili razmiljanja Thumb up

Edit: Nije loe ono to je daweed pre neki dan pisao o pripremanju podloge, i sa tim će biti vie zadovoljan od toga to si naumio
Edited by zander on 24.09.2009 00:12

dushan92
Grujanic,ja imam aqua clay,ali nemam nikakvih iskustva sa drugim poglogama sem obicnog peska da bih mogao da ti kazem nesto korisnoSad.
Vrlo je lagan,i po meni se lako sade biljke.A problema nisam imao nikakvih(jos),a aq-u je vec 3 mesecaGrin

krcko
Nisam ga do sada koristio , kako Ti reče imam isto 10 l i pokuaću . Malo sam se raspitivao kod onih koji ga koriste izvesno vreme . Većina je kao prvi sloj postavila treset , kvarcni ljunak pa clay . Zadovoljni su za sada .
Izvestan period utiče malo na podizanje KH , ali nakon 5-6 meseci se stabilizuje . Pozdrav

http://www.adsrs.org/
grujanic87
Hvala na odgovorima...Evo i ja sam se malo jos konsultovao sa Rastom i Zanderom i ipak cu aqua clay staviti kao zavrsni sloj a ispod sljunak pa na kraju mesavinu zemlju,treset ali ne nesto preterano.E sad jos da je malo vremena i da realizujem tu zamisao.Taman dok trazim vremena smisljacu postavku Wink

dushan92
Thumb up.Evo ja se setio da sam imao problema samo sa "prasinom" od aqua clay-a.Verovatno tokom transporta se dosta izmrvio.Preporucio bih vam da ga properete u jednoj vodiWink.

grujanic87
Ispiranje ce ici sigurno iz 1-2 vode bas zbog te prasine,da mi ne zamuti odma vodu Thumb up Beer

hakuna
Da li neko slucajno ima 10-tak litara na prodaju Smile a iz BG-a je č

Dusan79
glina!

biobiofizicar
Kad vec Dusan79 rece glina. Jel neko racmisljao da u onu klasicnu glinu (kao plastelin ) za ucvrscivanje stakala kod staklorezca ubaci u aq. Ja razmisljam da je malo oblikujem, utisnem mahovine ili richiju u nju i zalepim na kamen.
Em podloga, em drzac - samo jos ako moze u aq...

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,495 jedinstvenih poseta