14.06.2026 06:05
Navigacija
· Početna strana
· Vesti
· Tekstovi
· Kalkulator
· Forum
· Linkovi
· Galerija
· Pretraga
· Kontakt
· MBA Biljke
· Osnivači MBA
Članovi Online
· Gosti Online: 2

· Članovi Online: 0

· Ukupno članova: 1,153
· Najnoviji član: Rasa
Novi članci
· Mahovine - sve što ...
· Intervju sa Diego Ma...
· CO2 i svetlo stimuli...
· Elektroprovodljivost...
· Šta je aquascaping?
Teme na forumu
Nove teme
· juwel rio 240
· Soil ili substrat, koja je razlika?
· 475l Rasta
· LED svetlo za mali biljni akvarijum l Twinstar EC ili Chihiros RGB?
· Duet
Aktuelne teme
Nema tema
MBA na Facebook-u

Prijatelji
Akvarij.net
HrAquascape.org
Akvaristikayu.com
Beke.co.nz
Akvarijum.org
Aquanubis.com
Ciklidi.net
Aqua-art.org
Posetite
AquaScaping World
Aquatic Plant Central
The Barr Report
Aqua Design Amano
CAU- Creative Aquascape Union
Aquavida
View Thread
MojBiljniAkvarijum.org » .:: OPŠTE AKVARISTIČKE TEME » Uradi sam
 Print Thread
DIY CO2 Difuzor
paleoglodit
Sinula mi je ideja od cega da napravim difuzor na izlaznoj cevi iz kanistera.
Ovo sto vidite na slikama koristi se na vodomerima za zadrzavanje cestica a moze se koristiti i kod RO aparata kao sedimentni predfilter.
Ono sto je najvaznije je cena koja je samo 16 eura a zapremina toga je oko 1.5 litar. U sredinu se stavlja taj namotani konac koji upadne u zljeb gore i dole i voda stuji i izlazi kroz konac ka periferiji komore i potom na izlaz prema aq..
Ja necu staviti konac nego neku cevku koja se moze navuci na poklopac iznutra jer ima jedan prsten od tog zljeba. Ukratko voda ulazi sa jedna strane i ide prema dole. Sa iste strane bi se prikljucila (samo kakočWink tanka cev za dovod ugljendioksida. To bi stajalo uspravno na podu. Kad voda prodje kroz unutrasnju cev (prema dole) nastavlja posle prema gore po periferiji providne komore i zatim na izlaz iz komore prema aq.. U cevi bi bio krupan sundjer za zadrzavanje CO2. Sav visak bi odlazio kroz periferiju.
Takodje bih i po periferiji suda u vidu cilindra stavio krupan sundjer.

Plusevi:

1)Pozitivna strana je providna plastika pa se moze videti sta se desava unutra.
2)Plastika je namenjena veklikim pritiscima i odlicno je zaptivanje.
3)Velika zapremina.
4)Voda protice preko CO2 na dole dok CO2 ide na gore =bolje rastvaranje.
5)To bi stajalo na podu = veci pritisak vode= bolje rastvaranje.
6)Cena duplo manja nego Ferplast mixer.
7)Nema budza u akvarijumu.
8)Ima raznih velicina i moze se kupiti bez tog konca verovatno i po manjim cenama.
9)Moze se koristiti i za sitem kvasca i za sistem boce.
10)Moze se otvarati bezbedno i cistiti sundjer po potrebi.

Jedino pitanje je kako bezbedno prikljuciti CO2 na izlaznu cev od kanistera ili direktno na ovu komoru.
IMA LI NEKO IDEJUččč
paleoglodit attached the following image:
1_27.jpg

Edited by paleoglodit on 03.04.2009 08:57

paleoglodit
...
2_20.jpg

Edited by paleoglodit on 03.04.2009 08:58

paleoglodit
...
3_14.jpg

Edited by paleoglodit on 03.04.2009 08:59

paleoglodit
...
4_10.jpg

Edited by paleoglodit on 03.04.2009 08:59

photoivek
paleoglodit je napisao:

ja mislim da se to to ti pravi zove reaktor...

NAPOMENA: pobrisao sam one nepotrebne postove koji govore da slike nema a posle ću i ovaj odmah iznad mog da ko treba stigne da vidi paleoglodit-ov savet....

https://minepi.com/photoivek
deep blue
http://www.youtub...QRgJo1cwIA

paleoglodit
Pe eto, Blue..., Ti si ovo nasao i na youtube. Jedino sto je u toj verziji ulaz za CO2 na pogresnom mestu. Hocu reci, ulazi u periferiju komore a bilo bi bolje da ulazi u centar i prolazi prvo kroz mlaz vode koji ide na dole pa tek onda kroz periferiju gde voda ide na gore. To je i osnovna caka zasto me privlaci konstrukcija ove komore, jer se time produzava put ugljendioksida.
Znaci NE treba da ulazi na tu rupicu nego na crevo koje dovodi vodu iz kanistera. A video sam i racve sa razlicitim debljinama za crevo samo ih treba iskopati na trzistu.One bi idealno resile ovo pitanje Ova rupica koja postoji ne pasuje za klasicna akvarijumska tanka creva koja se koriste za vazduh i CO2. Deblja je.
By the way, je si li ti pravio ili koristio ovoč

paleoglodit
photoivek je napisao:
paleoglodit je napisao:

ja mislim da se to to ti pravi zove reaktor...

NAPOMENA: pobrisao sam one nepotrebne postove koji govore da slike nema a posle ću i ovaj odmah iznad mog da ko treba stigne da vidi paleoglodit-ov savet....

Pa znas Ivek mislim da je rec reaktor diskutabilna jer se prica o rastvaranju CO2. S druge strane ujedno je to i hemijska reakcija sa vodom pa moze i reaktor da se kaze
.Moglo bi se reci, rastvarac, reaktor difuzor mikser.....Svejedno je.... sustina je bitna. Ne nazivam to reaktorom jer bi reaktor mogla biti i flasa sa secerom i kvascem ili onaj reaktor sto proizvodi CO2 elektrolizom.
E sad mi nije jasno kako se ovo podelilo u dva Shock
Edited by photoivek on 03.04.2009 10:08

photoivek
evo sredio sam ti ja u jedan post... to moe i sam.
klikne na "izmeni" dugme svog posta i edituje ga a mislim da moe i sam da ga u potpunosti izbrie (ne znam nemam pristup kao član) tako to čekira kvadratić kod kojeg pie obrii poruku ili tako neto već....

https://minepi.com/photoivek
deep blue
paleoglodit je napisao:
Pe eto, Blue..., Ti si ovo nasao i na youtube. Jedino sto je u toj verziji ulaz za CO2 na pogresnom mestu. Hocu reci, ulazi u periferiju komore a bilo bi bolje da ulazi u centar i prolazi prvo kroz mlaz vode koji ide na dole pa tek onda kroz periferiju gde voda ide na gore. To je i osnovna caka zasto me privlaci konstrukcija ove komore, jer se time produzava put ugljendioksida.
Znaci NE treba da ulazi na tu rupicu nego na crevo koje dovodi vodu iz kanistera. A video sam i racve sa razlicitim debljinama za crevo samo ih treba iskopati na trzistu.One bi idealno resile ovo pitanje Ova rupica koja postoji ne pasuje za klasicna akvarijumska tanka creva koja se koriste za vazduh i CO2. Deblja je.
By the way, je si li ti pravio ili koristio ovoč

Ovo je za mene diskutabilno.Pravio sam ih ali malo drugacije sto bi se reklo isto ..... drugo pakovanje.Imao sam i posmatrao sam dve vrste reaktora-kupovnih.Jedni isitne CO2 u prasinu u sebi i onda vecinu te prasine ubacuju u aq.Nesto slicno bi se desilo i sa tvojom postavkom.Deo mehurica izadje iz akvarijuma kao i kod difuzora.Drugi tip je nesto kao na YouTubu i on ubacuje CO2 u komoru gde ga voda mulja,mulja,mulja i lagano rastvara kompletno samo mali deo se prtvori u prasinu.U mom sistemu su ovi drugi bolji.Zastočja imam svoj revolucionarni DEEP sistem za ubrizgavanje CO2GrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrin(ovo je naravno zajebancija).Sistem se sastoji iz reaktora+difuzor.Reaktor nabije CO2 "kriticnu masu" a difuzorom i koraliom servisiras ugrozene delove aq. gde se/je manji protok zbog biljne mase,panjeva kamenja itd...Na mom vecem aq. od 950l su 2 reaktora+2 difuzora+2 filtera+2koralije...i mozda jos koja ako zatreba.Naravno ovo su moja razmisljanja....

paleoglodit
deep blue je napisao:
Nesto slicno bi se desilo i sa tvojom postavkom.Deo mehurica izadje iz akvarijuma kao i kod difuzora.

Mislim da se to ne bi desilo jer cu stavljati sundjere koji ce zadrzavati CO2 duze.
deep blue je napisao:ja imam svoj revolucionarni DEEP sistem za ubrizgavanje CO2GrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrin(ovo je naravno zajebancija).Sistem se sastoji iz reaktora+difuzor.

Sad si me tek zbunio.Shock Sta je reaktor a sta difuzorč Koja je razlikač

deep blue je napisao:Reaktor nabije CO2 "kriticnu masu" a difuzorom....
Sta ti je to "kriticna masa"č
deep blue je napisao:... i koraliom servisiras ugrozene delove aq.
A sta je to koraliač
SadShockSad

deep blue
http://www.aquash...g738.shtml

koralia
[url]
http://www.aquash...g720.shtml [/url]

difuzori i reaktori
Edited by deep blue on 03.04.2009 11:02

deep blue
Verovarno nisam opet dobro izrazio.Koralijama se co2 sa difuzora sprovede do zeljenog mesta gde je protok vode slabiji i sl.

Jump to Forum:
Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zahtev za novu Kliknite ovde.
Danas je rođendan članu:
Desetoprsti
remmo
Shoutbox
You must login to post a message.

29.10.2021 19:59
Поново ради биоскоп. Grin

26.09.2020 00:56
Beer

25.09.2020 13:52
Beer

18.03.2020 13:03
mislite na svoje akvarijume i uzivajte u njima. Ovo je pravo vreme za ovu vrste mentalne higijene

19.02.2020 15:25
bravo!!!! Thumb up

14.02.2020 19:48
Тоооооо

14.02.2020 17:53
Applause

14.02.2020 15:57
MBA se diže iz pepela Cool

11.07.2019 14:46
Srecan rodjendan, drustvo! Beer

08.06.2019 14:27
Ako neko hoće da se registruje, neka me kontaktira na mail: mandic.akvarijum@ gmail.com

9,470,286 jedinstvenih poseta